"Saddam" - njemački mučitelj koji bi Sammira i društvo doveo u red

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOGOMETAŠI ga zovu "Saddam" i "Mučitelj", poznat je po svojim brutalnim treninzima, ali i po tome što je jedan od najuspješnijih trenera u povijesti Bundeslige. On je Felix Magath, bivši trener Hamburga, Nurnberga, Bremena, Frankfurta, Stuttgarta, Bayerna, Wolfsburga, Schalkea, a moguće i novi trener zagrebačkog Dinama.

Nakon što je po treći put potjerao Krunoslava Jurčića s Dinamove klupe, Zdravko Mamić krenuo je u potragu za trenerom koji će od Dinamovih nogometaša napraviti ratnike i radnike. Našao je nezaposlenog Felixa Magatha, trenera koji se povezivao s povratkom u HSV, klub za koji je kao igrač 1983. godine postigao odlučujući pogodak u finalu Lige prvaka. Magath, pak, ni ne pomišlja na povratak u HSV u koji ga zove poznati investitor Klaus-Michael Kühne.

''HSV se mora promijeniti iz svojih korijena. To nije nešto u što se želim uplitati. Trenutno nemam nikakvih planova. Kako sada stvari stoje neću prihvatiti nijednu ponudu'', rekao je 60-godišnji Nijemac.

Sin američkog vojnika stacioniranog u Njemačkoj, poznat je po tome što od svojih momčadi traži ideale kakvi vladaju u njegovoj obitelji - težak rad, fizička sprema i najvažnije od svega - disciplina. To je ono što karakterizira Magatha kroz cijelu njegovu karijeru. Njegovi treninzi su brutalni, a jedan od onih koji je to osjetio na svojoj koži je i bivši bosanskohercegovački nogometaš Hasan Salihamidžić.

"Doživio sam lom ruke, ali to za Magatha nije predstavljalo problem. Natjerao me da radim sklekove na jednoj ruci", prepričavao je "Braco" svoje iskustvo sa "Saddamom."

Na treninzima igrače muči radom s medicinskim loptama, vježbama u teškim jaknama ili trčanjem po planinama. Njegove momčadi imaju i po tri treninga dnevno (prvi počinje prije sedam sati ujutro) plus obavezno trčanje.

Poznata je i anegdota iz 2008. godine dok je trenirao Wolfsburg, klub koji će godinu kasnije odvesti do titule njemačkog prvaka. Na pripremama u Švicarskoj, nakon jednog teškog treninga, za ručkom je rekao svojim nogometašima kako ih je poštedio poslijepodnevnog treninga, te ih vodi na kavu i kolač na obližnju planinu. I dok su nogometaši očekivali da će se ukrcati u žičaru, Magath ih je šokirao porukom da će trčati uzbrdo 2.362 metra. Umorni igrači su trčali dva i pol sata dok je iza njih išao Magath. Brazilski napadač Grafite, zvijezda momčadi, se srušio prije cilja, te su ga ostali igrači na nosilima morali spustiti niz planinu.

Mnogi igrači su nakon samo jedne sezone pobjegli od Magatha jer nisu mogli podnijeti još jednu sezonu torture, a čuvena je Rafinhina rečenica da bi njemački trener, koliko je brutalan, mogao biti general u brazilskoj vojsci.

Obožava šah, a često uz pomoć te igre postavlja taktiku za nogometne utakmice. Poznat je i po kaznama nogometašima. Tako se svaka minuta kašnjenja na trening ili ručak kažnjava sa 100 eura, a svako bespotrebno dodavanje lopte unazad s tisuću eura.

"Saddam" je jedan od rijetkih slobodnih trenera koji bi doveo u red spore, trome, nespremne i neposlušne Dinamovce. Vjerojatno kod Sammira i društva vladaju strah i panika već otkako se pojavila informacija da Mamići za nasljednika Jurčića žele dovesti "Mučitelja"...

Pročitajte više