Sammir i Pranjić se nisu nametnuli, a za Meksiko nam treba netko poput Vukojevića

Ilustracija: Index

TURNIR se zakotrljao, Meksiko je protiv Brazila napravio "urbenes" u skupini A i tako gurnuo Hrvatsku u situaciju da u osminu finala može samo sa šest bodova. Index je danas ugostio Joška Jeličića, bivšeg igrača Hajduka, Dinama i Seville koji je prokomentirao povijesnu pobjedu Hrvatske protiv Kameruna (4:0).

.......................................................................................................................................................................

Velika pobjeda Hrvatske u teškim uvjetima i pod velikim pritiskom uz imperativ pobjede. Svi smo s pravom opijeni ovakvom pobjedom ove generacije, koja je u naponu snage, pogotovo stožernih igrača. Zabili smo i prvi i drugi gol u pravo vrijeme, isključenje je prelomilo utakmicu, nismo se potrošili do kraja, te smo sačuvali igrače od ozljeda i kartona.

Mandžo nevjerojatni puno znači za momčad, Oli kapa do poda, a Perišić je najbolji do sada

Krenut ću sa pozitivom jer nam je svima takvo raspoloženje. Povratak Mandže je pokazao da je za ovu momčad nezamjenjiv, prvenstveno trkom u oba pravca, načinom kako povuče momčad, a na kraju i golovima iako nije rođeni golgeter. Srnin učinak i ambicija prema naprijed je bila iznimno važna, a to nismo imali u prvoj utakmici. Ćorluka jako dobar, Lovren je u početku imao dosta problema koje mu je pravio Aboubakar.

Modrić i Rakitić dobri u distribuciji i čuvanju lopte, posebno s igračem više kad je pritisak veznog reda Kameruna pao. Neuništivi "Forest Ola" je opet pokazao koliko je bitan ovoj reprezentaciji. Njegov gol nam je donio skoro sve što je nakon toga uslijedilo, još samo da nije počeo driblati u 35. minuti. Obožavam Olu jer je to igrač koji je sa možda najmanje talenta od svih naših igrača napravio sjajnu klupsku i reprezentativnu karijeru. Kapa do poda!

Na kraju najbolji igrač utakmice i dosadašnjeg dijela prvenstva, što se tiče Hrvatske, Ivan Perišić. Nitko nema napredak kao ovaj momak u zadnjih sedam mjeseci. Kompletan vezni igrač, jednako dobar u oba pravca, sjajnog pregleda igre (asistencija Oliću), brzinske izdržljivosti i tehnike(pogodak Kamerunu), odličnog udarca s obje noge, jakog skoka i centaršuta. Sad je dobio i ono što je nedostajalo - samopouzdanje i otpuštanje ručne u reprezentativnom dresu. Bravo!

Pranjić ne može defenzivno pokriti lijevu stranu, a Sammir je zakazao ofenzivno

Sad ću odložiti Žuju i reći nešto o onom sto nas očekuje kroz prizmu sinoćnje igre, odnosno što po meni nije baš štimalo. Kamerun nas je od početka stisnuo na našu polovicu gdje smo u formaciji 4-5-1 čuvali i spašavali glavu. Vezni red nije imao ni znao nametnuti kontrolu igre, po lijevoj strani su Mbia i Chupo-Moting probijali bez problema. I nakon Olinog gola, nismo imali mir i kontrolu, bez obzira na šansu Perišića.

Pranjić definitivno ne može odigrati defenzivno na boku, a i malo toga je donio lijevom nogom prema naprijed. Prijelomni trenutak je bilo isključenje, odnosno rani drugi zgoditak jer smo uz igrača više i puno prostora za naše veznjake i napadače vidjeli sve međuljudske odnose i probleme jedne razularene, divlje horde, kao što je Kamerun.

Evidentan je problem ofenzivnog veznog igrača u središnjici jer se Sammir nije uspio nametnuti čak ni uz toliko prostora. Čak je korektnije odigrao fazu obrane. Isto tako, ponovno je dobitak silina, brzina i snaga Rebića, dok nažalost za mog miljenika Eduarda to ne mogu reći. Uz sve simpatije, nakon stravične ozljede nije se vratio na onaj nivo, što je i logično.

Moramo se paziti Guardada, Dos Santosa, Peralte i dalekometnih udaraca

Sviđa mi se Nikina i Mandžina izjava da ovo zaboravljamo i okrećemo se Meksiku, što je naše finale. Meksikanci igraju na način koji najmanje volimo i trpimo, agresivno s puno kontakta, jako okomito s puno brzih igrača i sjajnom tranzicijom. Fizički su maksimalno spremni, imaju veliku podršku navijača i puni su samopouzdanja nakon Brazila. Svi su iza lopte u fazi obrane, vole kontakt i ne libe se čak ni prljavština. Šlag i kreaciju njihovoj igri daju Guardado i Dos Santos, koji zajedno sa Peraltom sjajno ulazi u prostore između stopera i bekova. Njihovi veznjaci jako puno pucaju izvan kaznenog prostora, i tu Plete mora jako paziti (Brazil).

Kako igrati protiv njih? Logično, trebalo bi uzeti posjed, ubrzati protok lopte, a samim tim i izbjeći duel igru i smiriti njihovu agresivnost. Lako je to reći, ali nismo to uspjeli ni protiv Kameruna kad su bili kompletni. Zato sam uvjeren da nam u veznom redu za ovu utakmicu treba jedan igrač tipa Vukojević. Koliko su jaki prema naprijed i čvrsti u sredini, toliko su ranjivi u užoj obrani i na prekidima. Osobito loše reagiraju prilikom bočnih ubačaja između zadnje linije i vratara. Na širokom prostoru njihov vođa na terenu Marquez ima dosta problema s obzirom na godine. Njihov najveći forte je kompaktnost, zajednčcki duh i domoljublje, što se očituje za vrijeme cijele utakmice.

Ako i mi u tim segmentima budemo na tom nivou, uz našu individualnu kvalitetu i podignuto samopouzdanje, vjerujem da ćemo se radovati.

PRATITE I OSTALE INDEXOVE STRUČNE SURADNIKE NA NAŠOJ TEMI! 

Pročitajte više