Šimunić završio reprezentativnu karijeru u biranom društvu: Uz bok Suarezu, Bartonu i Di Caniju!

Foto: Getty images

DONOSIMO vam popis igrača koji su tijekom karijere zaradili najteže kazne krovne svjetske nogometne organizacije. Kazne se dijele u dvije vrste, one vezane uz vremensko trajanje i one vezane uz broj utakmica.

Cantona rekorder s devet mjeseci zabrane nastupa



Kada govorimo o vremenskom trajanju, najveća kazna u povijesti ona je slavnom veznjaku Manchestera Ericu Cantoni zbog slavnog kung-fu udarca braniču Crystal Palacea Matthewu Simonsu 1995. godine. Francuz je kažnjen s devet mjeseci zabrane nastupanja uz 120 sati dobrotvornog rada.

Drugi na vječnoj listi je Rio Ferdinand, koji je 2003. godine odbio izaći na testiranje za droge. Zaradio je osam mjeseci zabrane igranja, zbog čega je propustio i Europsko prvenstvo 2004. godine u Portugalu. Slijedi Mark Bosnich, koji je 2003. godine kao vratar Chelsea bio pozitivan na kokain. Zaradio je 7-mjesečnu zabranu.

Sa šest mjeseci zabrane nastupa mogu se još "pohvaliti" dva igrača. Vinnie Jones, koji je 1992. godine kažnjen zbog glorificiranja nasilja u nogometu te reprezentativac Obale Bjelokosti Kolo Toure, koji je bio pozitivan na drogu. Na koncu tu su Jaap Stam i Edgar Davids kojima je u krvi otkriven nandrolon, zbog čega su bili četiri mjeseca van terena.

12 utakmica kazne: Nitko kao notorni Joey Barton



Kada pak govorimo o suspenziji vezanoj za broj utakmica, Joe Šimunić nalazi se na visokom trećem mjestu. Prvoplasirani je nenadmašni Joey Barton, koji je u svega nekoliko minuta nakon što je zaradio crveni karton zbog udaranja Carlosa Teveza, još napao Aguera i Kompanyja te tako zaradio 12 utakmica zabrane nastupanja. Interesantno, Barton je još jednom zaradio istu kaznu.

Na drugom mjestu je kontroverzni Paolo Di Canio, koji je 1998. godine gurnuo suca Paula Alcocka i zaradio 11 susreta kazne. Treće mjesto uz Šimunića dijele Luis Suarez, Kevin Keegan, Billy Bremner, David Prutton. Suarez je kaznu dobio jer je ugrizao Branislava Ivanovića, Keegan i Bremner su se potukli na terenu, a Prutton se naguravao sa sucem u dvoboju protiv Arsenala 2005. godine.

Devet utakmica kazne zaradio je veznjak Arsenala Paul Davis koji je Glennu Cockerillu slomio vilicu, a osam urugvajski golgeter Luis Suarez zbog rasnog vrijeđanja Patrica Evre. Istu kaznu dobio je i branič Cityja Ben Thatcher, koji je u kolovozu 2006. godine brutalno laktom udario Portugalca Pedra Mendesa.

Najveće kazne po vremenskom trajanju:

1. Eric Cantona - devet mjeseci

2. Rio Ferdinand - osam mjeseci

3. Mark Bosnich - sedam mjeseci

4. Vinny Jones / Kolo Toure - šest mjeseci

5. Jappa Stam / Edgar Davids - četiri mjeseca

Najveće kazne po broju utakmica:

1. Joey Barton - 12 utakmica

2. Paolo Di Canio - 11 utakmica

3. Suarez / Keegan / Bremner / Prutton / Šimunić - deset utakmica

4. Paul Davis - devet utakmica

5. Luis Suarez / Ben Thacher - osam utakmica

Pročitajte više