Skandal trese futsal: Igrači Solina istupili iz lige jer ih je uprava kluba tražila da zarade suspenziju!

Foto: Cropix

NOVI skandal potresao je hrvatski futsal! Igrači prvoligaša Solina odustali su od natjecanja u prvenstvu dok Hrvatski nogometni savez i sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ne istraži zbivanja u klubu uoči, tijekom i nakon utakmice njihove momčadi sa Osijekom.

Tijekom utakmice dopredsjednik kluba Tiho Bralo navodno je od nekih igrača tražio da zarade treći žuti karton kako u sljedećem kolu ne bi mogli igrati protiv Splita, što je izazvalo revolt kod većeg dijela igrača i trenera.

Čak tri žuta kartona sudac je morao dodijeliti u 39. minuti (Radmilo, Smoljo i Radan), a niti jedan od njih ne može igrati protiv Splita.

Nezadovoljni i razočarani obratili su se HNS-u i MZOS. Priopćenje igrača prenosimo u cjelosti.

Trener i svi igrači malonogometnog kluba Solin Staročeško odustaju od natjecanja u 1.HMNL !

 PREDMET: (ne) fair-play

Upućeno: HNS – disciplinski sudac 1.HMNL ; Grad Solin – Gradonačelnik ; Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ; HOO ; mediji

 Poštovani,

Obraćamo Vam se povodom nemilih događanja na posljednjoj prvenstvenoj utakmici MNK Solin Staročeško – MNK Osijek VBK 3:0 jer ne želimo sudjelovati u ovoj farsi koju je organizirala uprava MNK Solin na čelu sa dopredsjednikom Tihom Bralom. Fer i korektnu utakmicu narušio je nesportski potez dopredsjednika MNK Solina Tihe Brale koji je u poluvremenu od igrača koji imaju 2 žuta kartona tražio da dobiju treći namjerno, bez znanja trenera. Razlog dobivanja kartona je bio da kažnjeni igrači ne nastupe u susretu idućeg kola protiv MNK Split Tommy koji se nalazi u borbi za opstanak da ne bi nastupili u susretu idućeg kola protiv ekipe koja se bori za opstanak. Poluvrijeme je završilo našim vodstvom 2:0 i utakmica je gotovo bila riješena rezultatske neizvjesnosti.

Igrači kojima alfa i omega kluba to zatraži nisu imali izbora jer bi vjerojatno bili isključeni iz kluba. Slijedom događaja u utakmici slijedeći susret protiv MNK Split Tommy bi ušli oslabljeni za čak četiri stožerna igrača koji su dobili 3. žuti karton bez kojih su naše šanse svedene na promile. Nakon utakmice trener i igrači su zatražili od Tihe Brale da im objasni o čemu se radi na što on odgovara da on nije pustio iduću utakmicu, ali da je to iz predostrožnosti, jer ima „osjećaj da će igračima prići iz MNK Split Tommy i zatražiti da prodaju utakmicu“ ?! Kako je cijela situacija postala vrlo sumnjiva igrači su zaprijetili da će dobiti utakmicu i ovako oslabljeni, bez kažnjenih igrača, na što dopredsjednik prijeti da najbolji igrač koji je ostao u ovom osiromašenom kadru neće igrati.

Kako se MNK Solin Staročeško nalazi na mjestu koje trenutno garantira doigravanje za prvaka ovim potezom su grubo narušene i ambicije samog kluba te taj potez Tihe Brale postaje još čudniji. Takozvano „čišćenje od kartona“ ne stoji i jer je još 8 kola do kraja, tako da igrači mogu dobiti kartone još nekoliko puta. Dopredsjednik kluba čak ni ne taji da je to njegova odluka nego šalje dopis svim klubovima (?!) da mu ta utakmica nije bitna (?!). Bez obzira šta je nekim klubovima ta utakmica odlučujuća za opstanak.

Stoga su trener i igrači odlučiti odustati od natjecanja dok HNS ne provede sankcije protiv Tihe Brale i svih onih koji su upleteni u ovaj nesportski čin te nam osigura fer i korektne uvjete natjecanja, koje želimo završiti pošteno. Isto tražimo od Grada Solina i gradonačelnika Bobana, da zaštiti sportski klub koji nosi ime Grada Solina jer dan nakon susreta cijela Hrvatska dovodi ime Grada u negativan kontekst. Klub postoji 32 godine i sami osnivači su se posramili ovakve bruke za klub. Trener i igrači jednostavno ne žele sudjelovati u ovoj farsi i uprljati tu sjajnu povijest i dobivenu nagradu Grada Solina za najbolji kolektiv Grada prošle godine (3.mjesto prvenstva), a ni časno ime.

Ne znamo hoćemo li ovim potezom išta postići kod mjerodavnih institucija jer smo davno u ovoj državi izgubili nadu u pravo, moral, sportsku i fair-play borbu, ali smo bar sa svoje strane napravili sve što je u našoj mogućnosti da bar javnost sazna za ovaj slučaj. Naravno u ovom slučaju treba reagirati hitno te Povjerenik mora odgoditi susret MNK Split Tommy-MNK Solin Staročeško do opet hitne odluke disciplinskih tijela HNS-a.

 Ako je fair-play puno što tražimo, oprostite na smetnji. Neka ostane sve kako je.

 Molimo:

1.      HNS (disciplinskog suca, disciplinsku komisiju) – da temeljem Članaka 3., 80. i 81. Disciplinskog pravilnika doživotno iz sporta izbaci one koji svojim ponašanjem krše fair-play ; da temeljem Članaka  20. i 147. Disciplinskog pravilnika poništi treće žute kartone igračima koji su pod pritiskom namjerno dobiveni te time osigura fer i korektan susret idućeg kola protiv MNK Split Tommy ; da suspendira eventualne nove registracije za klub dok se ovaj slučaj ne riješi

2.      Grad Solin – da zaštiti svoje ime u imenu kluba i odmah suspendira sredstva iz gradskog proračuna sve dok se iz kluba ne udalje odgovorni za ovaj slučaj ; da uzme u zaštitu trenera i igrače koji žele časno nastupati pod tim imenom pod kojim su prošle sezone osvojili 3.mjesto i nagradu Grada Solina za najuspješniji sportski kolektiv, a trenutno se nalaze u poziciji da postignu sličan vrhunski rezultat

3.      Sportsku inspekciji ministarstva – da istraži pozadinu cijelog slučaja

 Ovim putem se ispričavamo još jednom i igračima MNK Osijek VBK koji su vidjevši što se događa, a oni su u borbi za opstanak sa MNK Split Tommy, jednostavno zaplakali od bijesa i nemoći. Stoga ovim potezom želimo svima osigurati fair play i jednake uvjete borbu za mjesta u ligi. Nadamo se da će se i drugi klubovi, ne samo u našem sportu, voditi našim motivima i vratiti općenito sport tamo gdje mu je mjesto.

Trener i igrači MNK Solin Staročeško:

Renato Čupić, Edo Radmilo, Ivan Radan, Mirko Jurjević, Ivan Jurjević, Franko Bilić, Nikola Dolić, Duje Nevistić, Goran Smoljo, Matija Petar Simunić, Ante Ramadža, Ivan Prusac, Josip Lucić

Pročitajte više