Skandal u kanadskoj poluprofesionalnoj ligi: Šapina namještao uz pomoć hrvatske dijaspore?

KANADSKA televizija CBC otkrila je javnosti kako su razni europski kladioničarski lobiji podmićivali igrače koji igraju u Kanadskoj nogometnoj ligi (skraćeno CSL), poluprofesionalnoj ligi koja daje igrače u sjevernoamerički MLS.

Dodatnim istraživanjem, u suradnji s njemačkom policijom i pravosuđem, kanadski novinari otkrili su nove detalje najvećeg kladioničarskog skandala sa suđenja Anti Šapini, Mariju Cvrtku i ostatku skupine. Njihove manipulacije sezale su sve do CSL-a gdje je barem jedna utakmica bila namještena.

Kanadski novinari tvrde da su Nijemci 2009. godine prisluškivali telefonske razgovore nekoliko osumnjičenih osoba, koji su pak diskutirali o uvjetima namještanja utakmice između Attaka iz Trois-Rivieresa i Croatie Toronto. Policija je otkrila da je nekoliko igrača Croatie Toronto pristalo primiti naknadu od 15 tisuća dolara za namještanje tog dvoboja.

Šapina još 2011. godine priznao namještanje

Bivši igrač Trois-Rivieresa, Reda Aggouram, izjavio je da mu je oduvijek bilo čudno kako je zabio pogodak Torontu, koji je na kraju odlučio utakmicu. 

"Oduvijek mi je bilo sumnjivo kako smo pobijedili u toj utakmici. Imali smo slobodnjak iz kojeg je naš igrač tukao po golu, međutim vratar Toronta nije uhvatio loptu, već je istu odbio ispred sebe. Naravno, ja sam bez problema zabio gol", ispričao je Aggouram.

Ono što je začudilo kanadske novinare je nezainteresiranost tamošnjeg saveza da se upozna s problemom. Pošto je liga poluprofesionalna, većina ljudi volontira, a kanadski nogomet nije ni među pet najpopularnijih sportova, nitko nije ni čuo za suđenje u Njemačkoj pa tako ni da je neka od utakmice CSL-a bila namještena. Kanadska policija poručila je kako do danas nisu dobili nikakvu pritužbu na bilo kakve nepravilnosti, pa tako nikakva optužnica za sudjelovanje u namještanju nije podignuta.

CBC podsjeća kako je do danas šest osoba uhićeno i procesuirano zbog namještanja, a da su tu glavnu ulogu imali dvojica Hrvata, Ante Šapina i Marijo Cvrtak, koji su 2011. godine završili iza rešetaka na pet i pol godina.

Pročitajte više