Slučaj Pokrovac: Grgić zaboravio sve o Kranjčarevom transferu, Štimac i Svetina izbjegli sud

Foto: Hina

SVJEDOČENJEM bivšeg predsjednika i direktora Hajduka Branka Grgića u četvrtak je na Općinskom sudu u Splitu nastavljena parnica u kojoj nasljednice pokojnog nogometnog menadžera Dine Pokrovca, supruga Moravka i kćer Matea, tuže nogometaša Niku Kranjčara i Hajduk zbog naplate 'transferskog' duga od 600.000 eura iz 2006. godine.

Grgić je na mnoga pitanja sutkinje Mirjane Rubić odgovarao da se ne sjeća s obzirom da je prošlo puno vremena, a na neka je kazao kako ne množe odgovoriti jer nisu bila u njegovoj domeni.

Osim Grgića na sud su za danas bili pozvani tadašnji direktor Pokrovčeve tvrtke "Finaco" i bivši direktor Dinama Tomislav Svetina koji je svoj nedolazak opravdao bolešću te Igor Štimac koji se nije pojavio na sudu. Zato će obojica biti pozvani na sljedeće ročište.

Zastupnik Pokrovčeve supruge i kćeri, zagrebački odvjetnik Robert Jančik nakon rasprave je kratko novinarima prokomentirao kako su zadovoljni suđenjem u Splitu. Rekao je da je Pokrovac bio pravi prijatelj Hajduka koji je u taj klub doveo dosta igrača što se sada zaboravlja.

"Pokrovac je zbog ljubavi prema Hajduku prolongirao naplatu svoje provizije od tog transfera ostavljajući Hajduku vremena da svoju obvezu ispuni kada Kranjčar ode u inozemstvo. Bit sporazuma je da se odgađa plaćanje transfera Dinamo - Hajduk, a transfer se dogodio nakon tragične smrti Pokrovca. Sve se zaboravilo i zato sada sudom to moramo dokazivati", izjavio je odvjetnik Jančik.

Kranjčar je u Hajduk stigao iz Dinama za 3 milijuna eura, a odštetu su po pola podijelili zagrebački klub i Kranjčar. Dinamov dio u ime Hajduka su namirili Igor Štimac i Frane Pašalić, a Niko se odrekao svog dijela.

Nikin menadžer Pokrovac se pristao naplatiti od prvog Nikinog transfera u inozemstvo. U međuvremenu je Pokrovac ubijen nakon čega nitko nije uplatio njegovim zakonskim nasljednicama 600.000 eura od Nikinog transfera iz Hajduka u Portsmouth.

Sljedeća rasprava je zakazana za kraj svibnja.

Štimac je prije dvije godine tvrdio da je novac vratio preko treće osobe, Pokrovčeve poslovne suradnice Renate Cetine. Cetina je u ljeto 2013. posvjedočila kako je u više navrata u kuvertama nosila posuđeni novac Igoru Štimcu i na isti način ga vraćala Pokrovcu.

Štimac: Bio sam dobar s Pokrovcem, bio je aktivan u Hajduku

Istraga o ubojstvu Dine Pokrovca i njegovim menadžerskim poslovima djelomično se poklopila i s istragom podmićivanja sudaca u HNL-u. Prije godinu dana Štimac je svjedočio na suđenju Željku Širiću u aferi "pošteno suđenje", kada je na pitanje obrane o odnosu sa Pokrovcem rekao da je s njime bio u dobrim odnosima.

Potvrdio je kako je u prelascima Mate Neretljaka i Petra Krpana u Hajduk Dino Pokrovac zastupao te igrače. Uslijedilo je pitanje zna li tko je Franjo Ćavar iz Osijeka.

"On je u par navrata bio spona između Osijeka i Hajduka kod transfera igrača. Ne znam čime se bavio, poznajem ga kroz transfere igrača. Sreo sam se s njim u lokalu Galerija u Osijeku, koji je u vlasništvu Širića, tamo sam ga vidio jednom u Širićevom društvu".

A je li s Pokrovcem ikada pričao o Ćavaru, Štimac nije znao reći: "Davno je to bilo. Dino je bio aktivan u Hajduku, imao je tamo 6,7 igrača. Bio sam dobar s njim, ali o njemu nismo pričali".

Je li s Pokrovcem pričao o Širiću? "Teško mi se sjetiti. Bio sam dobar s Dinom".

Na pitanje je li nakon Dinine smrti razgovarao sa Širićem i Čavarom o kakvim dugovima, Štimac je negativno odgovorio.

> Obitelj pokojnog Pokrovca tužila Niku Kranjčara i Hajduk, svjedočit će i direktor Dinama Svetina

> Moravka Pokrovac devet godina nakon ubojstva: "Nikada nisam rekla da je Dinu ubila nogometna mafija"

> Štimac na sudu s Pokrovčevom udovicom: "Vratio sam Dini novac preko njegove suradnice"

> Ni nakon sedam godina ne zna se tko je bio najveći dužnik Dine Pokrovca

Pročitajte više