Šok: Nick Diaz zbog marihuane dobio najdužu suspenziju u povijesti MMA-a

Foto: Fight Site 

SPORTSKA komisija Nevade suspendirala je Nicka Diaza na pet godina zbog pada na doping testu nakon UFC-a 183 i borbe s Andersonom Silvom.

Nick Diaz i Anderson Silva borili su se u siječnju na uFC-u 183, ali obojica su pali na doping testu. Anderson Silva je zaradio kaznu od dvije godine i 380 tisuća dolara jer je bio pozitivan na anaboličke supstance drostanolane i androsterone. Nick Diaz je prošao puno gore, a bio je pozitivan na marihuanu te bi kazna od pet godina za ovog 32-godišnjeg borca mogla značiti kraj karijere. Diaz je kažnjen i oduzimanjem 30 posto zarade od meča što znači 150 tisuća dolara.

Sportska komisija je u obrazloženju navela da je razlog ovako visoke kazne činjenica da mu je ovo već treći takav prekršaj. Jedan od članova komisije, Pat Lundvall, predložio je doživotnu zabranu za Diaza jer je bio vrlo ljut nakon što je borac odbio svjedočiti. Naime, Diaz je na svjedočenju odbio odgovoriti na bilo koje pitanje, govoreći da se poziva na 5. amandman kod svakog pitanja. Peti amandman američkog ustava štiti osobu da svjedoči protiv sebe te svjedok ili optuženi može odbiti odgovoriti na pitanja koja ga mogu inkriminirati bez ikakvih posljedica.

Diaz je dobio najtežu kaznu u povijesti MMA-a. Šokirani su kaznom i njegovi odvjetnici. Najavili su da će se svim legalnim oružjima boriti za ublažavanje kazne.

"Ovo nije pošteno. Čuli ste odluku komisije koja se ne temelji na činjenicama i na dokazima. Jedan član komisije je izjavio: "Vaši odvjetnici su bili uvjerljivi, ali vi nas ne poštujete i zato evo kazne od pet godina i tone novca koji ćemo uzeti natrag". Uvjereni smo da će sud uvidjeti pogreške komisije. Ovdje se radi o jednom većem problemu. Ne postoji standardni protokol kojim se sportaši testiraju i zato sportaši moraju biti zabrinuti jer rezultati nisu dosljedni. Mogu izgubiti svoje živote bez pravog zakonskog procesa.", izjavio je Diazov odvjetnik Lucas K. Middlebrook.

Šutio sam, jer sam im želio reći da su gomila kretena

"Vrlo sam ljut. Kao prvo ovaj sport, ova komisija i svi ostali su učinili sve da me drže podalje od vrha kojem pripadama. Radili su sve što mogu da me sprijeće da dokažem da sam najbolji borac na svijetu što i jesam.", izjavio je Nick Diaz.

"Želio sam im reći što mislim, želio sam im svima reći da su skupina kretena. Svi koji ih znaju trebaju im to reći u lice. Rekao bih im to da mi nisu savjetovali da šutim i zato sam šutio. Želio sam im reći da su prešli granicu, da su me od prvog dana pokušavali zaustaviti i spriječiti da budem broj jedan. Ja sam najbolji borac. Uputio sam više udarac nego li bilo tko u ovom sportu. Brat mi ima borbu i hoće li mi sad reći da ne mogu biti u njegovom kutu. To nije sport, to je rat. Ne mogu pomoći ni svom mlađem bratu. Sjetite se kako je Nevada nazvala Chaela Sonnena prijateljem komisije i zahvalila mu se na suradnji nakon trećeg pada na doping testu. Sonnenovi padovi su uključivali steroide i terapiju testosteronom što oboje unaprjeđuje izvedbu jače nego marihuana. Čovjek bi pomislio da će komisija poput Nevade biti zainteresiranija za iskorjenjivanje takvih supstanci nego za medicinsku marihuanu koja je sve prihvaćenija. No, to bi bila istina samo kada bi komisija istinski bila zainteresirana za poboljšanje sporta."

"Nikad nisam u životu uzimao steroide. Znam sve borce i svi su na steroidima. Svi su ti jebači matere na steroidima. Ja sam jedini koji nije na steroidima. Nikad nisam kršio pravila. Ne daju mi da se borim. Podučavat ću jiu-jitsu. Učit ću vas kako da bacate udarce.", ljutito je govorio Nick Diaz.

Pročitajte više