Spanoulis presudio: Hrvatska pala na neiskustvo u strašnoj utakmici

Foto: Hina, Getty Images, Index, Video: Dario Dalmacija

U SUSRETU 2. kola C skupine EuroBasketa hrvatska košarkaška reprezentacija je u Areni Zagreb pred 15,000 gledatelja izgubila od Grčke 70:72 upisavši prvi poraz na prvenstvu.
 
Šteta, jer dojma smo da Hrvatska nije zaslužila taj poraz, a on se dogodio isključivo kao plod neiskustva i mladosti Perasovićevih igrača te izvanserijske završnice Vassilisa Spanolulisa.
 
35 minuta Hrvatska je lomila Grke, a onda se dogodio košarkaški Zeus Vassilis Spanoulis
 
35 minuta igrači Velimira Perasovića igrali su fantastično, sjajnom obranom i nevjerojatnim rolama Darija Šarića, Krune Simona i Didija Drapera lomili su Grke. Grci su poveli 2:0 i bilo je to jedino njihovo vodstvo u prve tri četvrtine. Obrana, za koju smo znali da je Perasova trademark, bila je briljantna.
 
Grcima je vrhunskom  zonom bila onemogućena pick igra i prisiljeni su bili posezati za vanjskim šutem, koji ih nije išao.
 
Na koncu prve četvrtine Hrvatska je imala plus sedam (18-11), u drugoj četvrtini plus devet (33-24), a tijekom treće četvrtine i deset koševa viška (40-30). Šarić je sjajno otvorio utakmicu, na njegovu se igru nadovezao najprije Ukić, a onda i Kruno Simon, da bi u nastavku Hezonja u više navrata pokazao zbog čega ga smatraju najboljim mladim igračem na svijetu.
 
Sjajne role Šarića, Simona, Hezonje i Drapera, ali na kraju nije ostalo snage
 
S obzirom da se prekasno priključio pripremama, Draper je odigrao izvrsnu utakmicu. U obrani je agresivnom igrom nekoliko puta oduzeo loptu, a u napadu je donio brzinu i kreaciju. 
 
Međutim, ruku na srce, moramo priznati da je ta hrvatska prednost bila u dobroj mjeri  i plod grčke loše igre u napadu i što je ključno, sramežljive prezentacije jednog od najboljih europskih igrača posljednjeg desetljeća – Vassilisa Spanoulisa. 
 
U posljednjih pet minuta Hrvatska je fizički vidljivo pala, a veliki Vassilis je, kao i toliko puta do sada, preuzeo stvari u svoje ruke i odveo Grke do trijumfa.
 
Grci su preko Spanolulisa, koji je zabijao i razigravao ostale, u zadnjoj dionici počeli polako stizati zaostatak, a u samoj završnici i u potpunosti preokrenuli rezultat. Šest minuta prije kraja utakmice Grci su uspjeli smanjiti na dva koša zaostatka (59:61), a dvije minute kasnije i do prvog vodstva (66:65).
 
Njihova prednost je 1:30 minute do kraja porasla na plus pet (72:67). U tim trenucima Grci su načinili seriju 13:2 što se pokazalo ključnim. Hrvatska je u zadnjem napadu imala priliku izboriti produžetak, no Simon nije uspio i Grčka je na koncu slavila 72:70.
 
Poraz za kojim ne treba previše žaliti, Perasova Hrvatska ima viziju i budućnost
 
Ipak, bez Bogdanovića i Tomasa, s klincima kao ključnim igračima, Hrvatska ne treba previše žaliti što je u jednoj ovako strašnoj utakmici izgubila od momčadi koja figurira kao ponajveći kandidat za zlato.
 
Perasova Hrvatska ima viziju, ima glavu i rep, a pobjede i u ovakvim utakmicama doći će s iskustvom. Godinama nismo gledali hrvatsku košarkašku reprezentaciju koja ima toliko samopouzdanja, drskosti, bezobrazluka. I to veseli. Nakon silnih godina apatije i depresije, napokon je gušt navijati za hrvatsku košarkašku reprezentaciju.
 
Ponavljamo, ne treba biti previše nesretan jer će i Hezonja i Šarić puno naučiti iz ovog poraza, možda i više nego da je ova utakmica otišla na hrvatsku stranu.
 
Najveći misterij hrvatske košarke: Nakon Repeše, ni Peras ne zna što bi sa Tomićem
 
Ipak, kao veliki problem ponovno se nameće Ante Tomić. Dubrovčanin godinama dominira u Barceloni i Euroligi, no u hrvatskoj reprezentaciji djeluje konfuzno i izgubljeno. Lani smo nakon debakla u Španjolskoj krivili Jasmina Repešu, koji nije imao znanja forsirati pick igru za Antu na koju je on navikao u Kataloniji, no očito je da ni Peras ne zna kako probuditi puno previše nezainteresiranog Tomića.
 
Šteta, jer je jasno da on košarku zna, da ju kuži, da ju čita možda bolje nego bilo koji igrač iz ove momčadi, no što to vrijedi, kad je u obje utakmice na ovogodišnjem Eurobasketu bio jedan od najlošijih pojedinaca. Ostaje nam vjerovati da će Peras do kraja turnira pronaći recept uz kojeg će Tomić opravdati reputaciju najboljeg europskog centra.
 
Najefikasniji u hrvatskim redovima bili su Krunoslav Simon sa 18 koševa, Roko Leni Ukić je dodao 14 koševa, a Dario Šarić 11. Kod Grka najefikasniji su bili Vassilis Spanoulis sa 16, Georgios Printezis sa 11 i Kostas Koufos sa 11 koševa.
 
 
  
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više