Split vjeruje u čudo: Može li Hajduk četvrti put u povijesti nadoknaditi dva gola minusa u Europi

Foto: HINA

HAJDUK večeras igra uzvratnu utakmicu trećeg pretkola Europa lige, a od 19.30 sati na Poljudu, Bijeli će pokušati nadoknaditi dva gola minusa iz prvog susreta u kazahstanskom Karagandyju.

Bijeli samo triput u povijesti nadoknadili dva gola minusa

Povijesno gledano, radi se o vrlo teškom zadatku. Naime, Splićani su samo tri puta u povijesti uspjeli nadoknaditi takvo što. Prvi put osmini finala Kupa Kupova 1972./73., gdje je Hajduk s ukupnih 4:3 eliminirao velški Wrexham( 1:3, 2:0) te svega dva tjedna kasnije, kada je s ukupnih 5:4 izbacio škotski Hibernian. (4:2,3:0).

Posljednji put dogodilo se to prije četiri sezone, one slavne godine godine kada je Stanko Poklepović uveo Hajduk u natjecanje po skupinama Europa lige. U trećem pretkolu Hajduk je poražen u Bukureštu s 3:1 od Dinama, da bi sedam dana kasnije cijeli Split slavio veličanstvenu 3:0 pobjedu.

Tudor: Bolji smo od Kazahstanaca

Igor Tudor već danima tvrdi kako njegova momčad sigurno prolazi u play-offa Europa lige. S obzirom da se radi o prilično suzdržanom karakteru, teško je procijeniti odakle tolika samouvjerenost i to nakon prilično neuvjerljivog starta u novu sezonu.

"Očekivanja su velika, kako sam već i najavio. Ne treba trošiti previše riječi, vrijeme je za konkretna djela. Momci jedva čekaju da utakmica počne, imaju veliku želju i motiv. Igra protiv Belupa pokazatelj je da s pravom možemo očekivati prolazak. Da, normalno da smo dali posebni akcent prekidima, bit će to ok", rekao je Tušo.


Primiti četiri gola iz šest ubačaja, ne događa se svaki dan. Šahter će igrati opet istu igru, ne vjerujem da će nešto promijeniti. Što se tiče moje najave da ćemo sigurno proći Šahter, smatram da je bila pametna i motivirajuća. Uvjeren sam da će se momci sutra bacati na glavu jer smo jednostavno bolja momčad", dodao je.

Kumikov: Želimo opet u skupine Europa lige

S druge trener Kumikov svjestan je kako ima veliku prednost koji nikako ne bi smio ispustiti. Njegov Šahter, opet će igrati identičnu igru, duboku defenzivu s akcentom na prekide.

Kažete Tudor je optimist, a ja vam kažem da svaki trener mora biti optimist, međutim nitko ne može reći što će točno događati na travnjaku. Plašimo li se atmosfere? Ne! Igrali smo već velike utakmice pred golemim publikama, poput one na Celtic Parku prošle sezone. Imamo jedno veliko iskustvo", rekao je Kumikov.

"Naravno da ću biti razočaran ukoliko ispadnemo iz Europe sutra. Želimo kao i prošle sezone ući u natjecanje po skupinama Europa lige, iako treba priznati kako smo u odnosu na prošlu sezonu izgubili četiri glavna igrača", dodao je.

Split opet vjeruje u čudo

Istaknimo na koncu kako je atmosfera u Splitu sve vatrenija i vatrenija te kako se na Poljudu večeras očekuje više od 20 tisuća navijača. Sve je započelo sinoćnjim karuselom pred hotelom Atrium, gdje su smješteni igrači Šahtera.

Pročitajte više