Splitski nogomet obezglavljen, Šupraha odbijen: "Ovo je najcrnija močvara koja postoji"

Foto: Cropix

BITKAMA u hrvatskom nogometnom savezu ne nazire se kraj. Nakon što je bivši nogometni sudac Alojzije Šupraha, uz potporu čak 42 glasa od 57 mogućih, proglašen predsjednikom Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije, Gradski ured za državnu upravu u Splitu odbio je upisati promjene.

Šuprahu je većina klubova izabrala za predsjednika županijskog saveza nakon što je smijenjen Paško Viđak, čvrsti saveznik bivše i aktualne vlasti u Rusanovoj. Splitski Ured državne uprave odlučio je u korist Viđaka jer tvrde da izvanredne skupštine nisu sazvale ovlaštene osobe te da razlozi za njeno sazivanje nisu bili valjani. Viđak je prije mjesec dana mirno prihvatio svoju smjenu i hladno sazvao svoju skupštinu za 11. prosinca, kao da je znao da "puč" neće uspjeti.

"Ljudi u županijskom savezu znali su kakvo će rješenje doći. Znali su to prije 15 dana, čak su ga javno citirali. Treba li išta drugo reći? To je najcrnija močvara koja postoji", rekao nam je Šupraha.

Bivši sudac prije mjesec dana govorio je kako će tražiti pošteniji i ravnopravniji odnos HNS-a prema Splitu i Dalmaciji, a dobio je i podršku "velikih", Hajduka i Splita.

"Na Vićanovoj je strani ostalo desetak klubova. Mi njih ne smatramo protivnicima niti neprijateljima. Oni imaju pravo na svoj izbor, ali oni moraju podržati vlast koju je izabralo 80 posto klubova. Nitko ne može dovesti u pitanje ovaj skup", rekao nam je tada Šupraha potpuno siguran u svoju pobjedu.

Nova struja želi promijeniti status Splita i Dalmacije koji su u strukturama HNS-a i HNL-a, ako i sudačke organizacije, iznimno loše zastupljeni. Iako je Igor Štimac pokleknuo pred "mrakom i silom" iz Rusanove, pobuna koju je pokrenuo još prije dvije godine, do danas nije završena. Iza Štimčeve kampanje ostao je niz klubova i županijskih saveza koji nezadovoljni aktualnim stanjem hrvatskog nogometa i dalje traže promjene. Tako još uvijek nije rješen kaos koji vlada u ŽNS-u dubrovačko-neretvanskom.

Šupraha ima 15 dana za podnošenje žalbe Ministarstvu uprave, istom onom koje prije dvije godine mjesecima nije odgovorilo na upite Štimčeve struje o sramotnoj izbornoj skupštini u prosincu 2010., da bi kasnije potvrdili vlast Vlatka Markovića. Hoće li ovaj put Ministarstvo odlučili u korist "močvare"?

Kronologija:  

> Marković iz Rusanove pada, ali onaj splitski se ne da: Mamićev igrač Paško Viđak očajnički steže vlast

> Oporba traži ostavku: Splitski Marković nije uspio sačuvati fotelju, ali ne želi ni otići

Šupraha predvodi pobunu dalmatinskih klubova: "Želimo ravnopravnost i partnerski odnos s HNS-om"

> Split traži promjene: Smijenjen Viđak, na scenu se vraća Alojzije Šupraha

> Šupraha prvi čovjek splitsko-dalmatinskog nogometa: "HNS nas mora početi uvažavati!"

Pročitajte više