Srbi, zahvalite Uefi: Za rasizam i napade na Engleze, samo novčana kazna i utakmica bez publike!

Screenshot: Youtube

DISCIPLINSKA komisija Uefe, blago je kaznila Nogometni savez Srbije zbog teških izgreda na utakmici njihove i engleske mlade reprezentacije u Kruševcu u listopadu.

FSS u kasu Uefe mora platiti 80 tisuća eura, a srpska mlada reprezentacija jednu domaću utakmicu mora odigrati bez publike i to u kvalifikacijama za EP 2015. Uefa je također kaznila i sudionike sukoba do kojeg je na terenu došlo nakon uzvratne kvalifikacijske utakmice U-21 reprezentacija za Euro.

Dobrodošli u Kruševac: Engleskog izbornika gađali stolicom, golmana kovanicama, tamnopute igrače hukanjem

Kao što smo pisali, Disciplinska komisija Uefe još je 22. studenog trebala izreći kaznu Srbiji za velike nerede u Kruševcu, ali je odluku odgodila za 13. prosinca kako bi provela dodatnu istragu o događajima na meču koji je ostao upamćen po rasističkim uvredama srpskih navijača na račun tamnoputih nogometaša gostiju, a nakon utakmice srpski igrači, ali i članovi stručnog stožera, fizički su napali Engleze u tunelu stadiona.

Prema svjedočenju reportera BBC-a, u tome je prednjačio kondicijski trener Srbije, ali ništa bolji tretman nisu im priredili ni navijači s tribina, koji su engleskog golmana Jacka Butlanda tokom cijele utakmice gađali sa svim što im se našlo pri ruci, a na izbornika Stuarta Pearcea bačena je stolica. Najviše uvreda dobio je tamnoputi Danny Rose.

Srbi iz predostrožnosti rigoriznije kaznili svoje reprezentativce od Uefe. Trenera golmana suspendirali na dvije godine, a Uefa ga uopće nije kaznila!

Kako bi amortizirao očekivani udar iz Uefe (Platini je najavio kako će Srbija ovaj put biti oštro kažnjena kao recidivist), srpski nogometni savez oštro je kaznio najistaknutije sudionike incidenta: Igrači Nikola Ninković i Ognjen Mudrinski dobili su godinu dana zabrane igranja, a trener golmana Srđan Maksimović i kondicijski trener Andreja Milutinović s dvije godine suspenzije. Uspoređujući kazne koje su svojim igračima izrekli Srbi, s onima koje im je odrezala Uefa, a koje možete pročitati dolje u tekstu, ispada kako je FSS bio puno stroži prilkom određivanja sankcija. Također je zanimljivo kako je srpski savez trenera golmana Maksimovića suspendirao na čak dvije godine, dok ga Uefa uopće nije kaznila!

Srpski treneri bili "primjer": Za predvođenje napada na Engleze dobili po dvije godine zabrane

Uefine kazne srpskim igračima i trenerima za napad na engleske igrače nakon utakmice u Kruševcu:

Andreja Milutinović, kondicijski trener: Kazna od dvije godina zabrane obavljanja svih aktivnosti u nogometu, ali je druga godina kazne uvjetna uz razdoblje od tri godine suspenzije u slučaju ponavljanja prekršaja i uz molbu Fifi da se izrečena zabrana proširi na cijeli svijet


Predrag Katić, pomoćni trener: Kazna od dvije godina zabrane obavljanja svih aktivnosti u nogometu, ali je posljednjih šest mjeseci kazne uvjetno uz razdoblje od tri godine suspenzije u slučaju ponavljanja prekršaja i uz molbu Fifi da se izrečena zabrana proširi na cijeli svijet

Goran Čaušić, igrač: Suspenzija na četiri utakmice pod okriljem Uefe za bilo koju nacionalnu selekciju

Ognjen Mudrinski, igrač: Suspenzija na tri utakmice pod okriljem Uefe za bilo koju nacionalnu selekciju

Filip Malbašić, igrač: Suspenzija na tri utakmice pod okriljem Uefe za bilo koju nacionalnu selekciju

Nikola Ninković, igrač: Suspenzija na dvije utakmice pod okriljem Uefe za bilo koju nacionalnu selekciju

Aleksandar Pantić, igrač: Protiv njega je obustavljen disciplinski postupak

Nogometni savez Srbije: Dobro smo prošli, Uefa nije podlegla medijskoj hajci

 "Iako je ovaj slučaj pratila izuzetno velika medijska hajka, članovi Uefine disciplinske komisije nisu podlegli utjecaju. Uzimajući u obzir kazne koje je predložio disciplinski inspektor Jean-Samuel Leube, a koje su bile drastične, možemo zaključiti da nismo loše prošli." komentira Zoran Laković, glavni tajnik Nogometnog saveza Srbije.


"Ne znamo koje su disciplinske mjere izrečene drugoj strani, jer o tome nismo obaviješteni. Postupak ovim nije završen, jer nam ostaje rok od tri dana da eventualno uložimo žalbu, ali i  disciplinskog inspektor Leube ima isti rok da se žali.

Ovaj incident i izrečene kazne predstavljaju posljednje upozorenje svima nama koji radimo u srpskom nogometu, trenerima, igračima i navijačima, jer podsjećam da smo još uvijek pod posebnom pažnjom Uefe i najmanja sljedeća mgreška može utjecati na izricanje najrigoroznijih kazni." poručio je Laković na kraju.

Dva Engleza suspendirana na dvije, odnosno jednu utakmicu

Uefini disciplinci na istom sastanku su obustavili postupak koji je bio otvoren i protiv Nogometnog saveza Engleske, koji je dobio tek službeno upozorenje zbog nedoličnog ponašanja, jer Englezi su u Kruševcu dobili više od pet žutih kartona.

Uefine kazne engleskim igračima za sukob sa srpskim igračima i trenerima nakon utakmice u Kruševcu:

Steven Caulker: Suspenzija na dvije utakmice pod okriljem Uefe, i to Engleska - Italija 5. lipnja 2013. i Engleska - Norveška 8. lipnja 2013.

Thomas Ince:  Suspenzija na jednu utakmicu pod okriljem Uefe, i to Engleska - Italija 5. lipnja 2013.

Pročitajte više