Srednji prst bezveznog legionara Mamićevim navijačima slika je i prilika ovog Dinama

Foto: Hina, Screenshot: Youtube

PRIMITIVIZAM koji je Machado pokazao dok je s terena zasluženo ispraćen zaglušujućim zvižducima, razjario je Zapadnu tribinu Maksimira, na kojoj obitavaju navijači Zdravka Mamića.

Što je dozvoljeno Mamiću, nije Machadu

Na nekadašnjoj "gospodskoj tribini" zaboravljaju da njihov idol takve, ali i još gore svinjarije izvodi neusporedivo češće, pred daleko brojnijom publikom nego što je poluprazni stadion obiteljskog kluba, a kada se (između ostalog) i zbog toga traži Mamićev odlazak iz Dinama, onda se ćudoredna vojska koja povratniku iz pritvora plješće ispod zapadne tribine, dok ga na njoj grli i ljubi, osovi na zadnje noge i složno brani gazdu.

Srednji prst nezainteresiranog legionara gazdinoj tribini, svođenje je ovog Dinama na njegovu pravu mjeru

Čemu stoga moraliziranje i urlanje "Ozbiljan klub morao bi mu se još večeras zahvaliti!" i "Takav igrač nema više što tražiti u Dinamu!"? Takvi povici, osim što su patetični i licemjerni, prije svega su potpuno pogrešni. Machadova oba srednjaka usmjerena Zapadu samo su svođenje Mamićevog Dinama na njegovu pravu, stvarnu mjeru i njegov odraz u ogledalu. Na gospodskoj tribini Maksimira nema više gospode, kao što je nema ni u ložama, a definitivno ni na terenu. Na sva tri mjesta nalazimo tek one koje Mamić plaća, one koji mu se dive i one koji imaju njegove manire. Koliko je tu "gospoštine" i "dinamovštine", zaključite sami.

Bahati, preplaćeni i niškorisni najamnik, gospodskim je i građanskim potezom pokazao koliko navedenih vrlina ima u ložama, tribini i klubu

Dodavanje prefiksa "Građanski" imenu kluba s njega ne skida naslage primitivizma i nasilništva koje su prekrile onu davnu patinu gospoštine s kojom su se dinamovci deseteljećima voljeli dičiti (kada već "nisu smjeli" brojnim trofejima), pa će oni koji veličaju Mamićeve ispade, istovremeno proklinjati onoga pred kojeg je Dinamo bacio bogatstvo, a on se njegovoj vjernoj publici zahvalio tako da ju je, što bi rekao ljubimac Zapada, nabio na kurac.

Sve ovo smo već tisuću puta vidjeli

Machadov "neoprostivi potez" tako precizno u jednoj prostoj gesti sažima sve oko Mamićevog Dinama, posebno što se nova predstava odigrala na još jednoj očajno odigranoj europskoj utakmici na domaćem terenu i to po tko zna koji put protiv momčadi koja je od Dinama lošija, što je kao toliko puta do sada razbjesnilo gledatelje, a za dašak HNL-a u cijeloj toj tisuću puta kusanoj bljutavoj europskoj večeri, pobrinuo se sudac, koji je navlačio za Dinamo. Upravo tako, iako se oni kojima je Machado pokazao srednjake s tim nikako neće složiti.

Dinamu nije uspio pomoći ni sudac, koji mu je oprostio dva crvena karton

Ali, pokušajmo ih razuvjeriti argumentima kako isključivo zahvaljujući Sergeu Gumiennyju, Dinamo nije utakmicu završio sa čak dva igrača manje, jer djelitelj pravde nije u prvom dijelu dodijelio crveni karton Taravelu kada je Kamarin prodor prema golu zaustavio udarcem po licu, kao što je Mamićevim gestikulativnim metodama skloni Machado u nastavku trebao biti isključen dok je još bio u terenu, jer već je tada, napuštajući travnjak kako bi ga zamijenio Rog, pozdravljao tribine visoko uzdignutim srednjim prstom, ali je crveni zbog vrijeđanja navijača svog kluba dobio kada je već bio van igre. Da se sudac pridržavao pravila i isključio ga na vrijeme, Machado ne bi mogao biti zamijenjen. Belgijski zločinac? Razmislite opet.

Više nitko ne spominje Ligu prvaka i Proljeće u Europi

Mantra onih koji se ne slažu s buntom protiv Mamića i bojkotom Dinamovih domaćih utakmica zbog represije prema nepodobnim navijačima je kako njih interesira samo Dinamo na terenu. Protiv Moldea su, kao i protiv desetaka ostalih itekako prolaznih europskih protivnika, vidjeli kako klub i momčad kotiraju i na tom planu i to protiv kontinentalne sitneži, odnosno kako su ga posložila braća u lovu na ono mitsko proljeće u Europi ili skupinu Lige prvaka. Primjećujete kako je zadnjih godina ljestvica osjetno spuštena na skupinu Europa Lige.

Norvežani zaboravili da su propustili pobjedu i oduševljeno proslavili remi kod Dinama


Norvežani su disciplinirani u obrani i brzi u kontrama, ali to je praktično sve od kvaliteta momčadi koja trenutno drži tek šesto mjesto u nejakom nacionalnom prvenstvu. Desni bočni Martin Linnes jedini je igrač Moldea koji bi imao mjesta u ozbiljnijem klubu, a nakon utakmice trener Tor Ole Skullerud na konferenciji za medije blistao je od sreće i ponosa što je odigrao 1:1 kod Dinama i nije se brinuo što su Mostrem i Elyounoussi u drugom dijelu promašili velike prilike za pobjedu. Dinamo je držao loptu dvije trećine vremena, ali osim gola nije stvorio nijednu izglednu priliku, dok je eto podređeni i na kontre orijentirani Molde, imao čak dvije velike i može žaliti za pobjedom.

Molde je osjetno slabiji od bečke Austrije i Aalborga, koji su dva prethodna ljeta prerano okončali Dinamov put do skupine Lige prvaka. Diletantski su i fizički pripremljeni, jer neshvatljivo je da igrači momčadi koja je usred sezone, na polovici drugog poluvremena "masovno" padaju od grčeva i premorenosti. Od Fole, nedavnog maksimirskog europskog gosta koji je također iz Zagreba odnio 1:1, ipak su neusporedivo bolji, što su i dokazali držanjem rasporeda koji nikako nije bio neambiciozni bunker. Iako posloženi u dvije obrambene crte, sa zgusnutom sredinom, stalno su prvu liniju postavljali visoko, oko centra i tako gotovo izbacili iz igre Dinamove bekove neuspješno pretvorene u krila, te udvajali Pjacu i Roga i smanjivali manevarski prostor kreativcima koji su neuspješno pokušavali pokrenuti Dinamo.

Tri stopera na jedinog suparničkog napadača, koji je pored svih njih uspio zabiti


A Dinamo je više od suparnika zakočio njegov trener, jer Mamić je na protivnika s jednim napadačem postavio momčad sa čak tri stopera, od kojih nijedan nije sposoban ispuniti ulogu u koju ih je trener uvalio - kreiranje i vođenje igre protiv zatvorenog protivnika. Skullerud nije mogao sakriti oduševljenje kada smo ga pitali da prokomentira Mamićev odluku da mu se suprostavi sustavom 3-5-2, jer Šimunović i Taravel opet su pokazali da se ne zna što im ide gore, kreacija ili destrukcija. Kad pokušavaju nešto prema naprijed, lopta se od njih odbija, dok u obrani nevjerojatno ispadaju i jednostavno rečeno, igraju ispod svake kritike. Uostalom, Kamara je gol postigao dok ga je Šimunović gledao.

Ali, opet i ovdje dolazimo do trenerove greške, jer ovako postavljenu momčad, s tri teretna stopera koji se loše postavljaju i stoje preširoko, lako je iskontrirati, a upravo to je Dinamu napravio Molde i samo limitiranost i strah gostiju pred velikim prilikama koje su im se ukazale, nisu rezultirale porazom hrvatskog prvaka od norveškog. Mamić ne samo da ništa nije naučio nakon Fole, nego je ponovio iste greške s prošloljetne domaće utakmice protiv Aalborga.

Protiv zatvorenog protivnika s pet defanzivaca i playmakerom Taravelom


Dinamu je protiv Moldea trebala pobjeda, a da bi mu do nje bilo lakše doći, nužan mu je bio jedan stoper manje, odnosno veznjak više i tako dolazimo do toga koliko je Mamićeva taktika pogrešna i u igri prema naprijed. Koja je kretala kao što smo rekli od tri tehnički nepotkovana stopera, a Šimunovićeve pokušaje iznošenja lopte i glumljenja dodatnog veznjaka bolje je ne spominjati.

Momčad s Pjacom, Fernandesom i Soudanijem, po vokaciji je u ofenzivnom segmentu okrenuta krilima, odnosno dupliranju bokova s bekovima Pintom i Pivarićem, ali Mamić je i ovdje sam sebi "pucao u nogu", pa je umjesto Portugalca desno bio Matel, još jedan igrač manje u oba smjera.

Dinamo sam sebi slomio krila

Naravno, u formaciji 3-5-2 nema dupliranja bokova jer je tako tek po jedan igrač uz svaku aut-crtu, pa su gosti, kao što smo rekli, između njihove dvije obrambene linije (4-5-1), bez problema stisnuli Matela i Pivarića, dok im je Mamić dao ruke i postavljanjem Pjace iza dva napadača, iako je on neusporedivo bolji na krilu, gdje ima prostora za karakteristični trk i dribiling prema sredini. Ovako, ostao je zagušen na djelu terena koji je Molde planski načičkao i prepustio Dinamu da mu trojica ispred Eduarda vode igru, kada već nije bilo čovjeka kao stvorenog za ovu utakmicu i protivnika. Ante Ćorića nije bilo niti na klupi, pa nije bilo nikoga tko bi stao na loptu i proslijedio je na pravu adresu, posebno jer je Machado katastrofalnom izvedbom prije zamjene vjerojatno oborio rekord pogrešnih dodavanja.

Mamić je grešku shvatio odmah, ali je s javnim priznanjem čekao do 73. minute


Mamić je odmah shvatio da je odabrao potpuno pogrešnu takiku, ali je s javnim priznanjem čekao sve do 73. minute, kada ulaskom Fernandesa umjesto Taravela i prelaskom na 4-3-3 (4-1-2-3) konačno postaje konkretniji i opasniji, ali bilo je prekasno, štoviše, kao što smo naveli, gosti su upravo tada imali velike prilike za gol.

"Lakše nam je igrati u gostima, tu nam odmah zvižde" reče trener očajnog Dinama, koji se rukama i nogama bori za svakog novog gledatelja

Bez obzira kako završio uzvrat u Norveškoj, teško da će Dinamo u sljedećem pretkolu (ako Molde prođe, Modri idu u play-off EL) imati veliku podršku navijača na Maksimiru. Ne samo zato što je od početka sezone pobijedio tek Folu i Inker, nego i zbog kuknjave trenera Mamića da mu je zbog zvižduka "izbirljive zagrebačke publike" protiv Moldea, lakše igrati u gostima. Teško će ovo pomoći gorkom okusu kojeg su gledateljima ostavili Machadovi srednjaci, a neće s radošću biti dočekano ni u klupskom marketingu i PR-a gdje se rukama i nogama bore za svakog posjetitelja tribina.

Smokvin list sve je ofucaniji

Ali, smokvin list od isluženih ili nedovoljno kvalitetnih stranaca (uz iznimku Henriqueza), kojim se prikrivaju najbolji proizvodi u prodajnom izlogu - Pjaca, Ćorić i Rog, sve je ofucaniji, dok Dinamo sve teže prolazi europske patuljke kojima je do jučer punio mrežu.

Domaći ekstra talenti ne igraju kako bi u Europi mogli nastupiti za novog poslodavca ili se troše na pogrešnim pozicijama, dok se po terenu vucaraju rashodovani i nezainteresirani legionari Obiteljskog Internacionala, a sve to sa zapada gleda nova generacija navijača, koja je od Machada dobila što je zaslužila.

Dinamovim navijačima srednji prst odavno je pokazan, ali iz loža i salona

Jer Dinamovim navijačima, ne Mamićevim poltronima iz loža i poklonicima sa zapada, srednji prst već su davno pokazali oni koji vladaju klubom.

Pročitajte više