Štimac: Crna rupa je samo u glavi Doris Košte. U transferu Srne ni Interpol nije pronašao ništa sporno!

BILI su prijatelji i suradnici. Doris Košta kaže da se s Igorom Štimcem zbližila u trenutku kada je on zajedno s Asanovićem, Bilićem i Bokšićem  uložio svoj novac za kupnju dionica kako bi spasio Hajduk od propasti. Danas ga proziva za kriminalne radnje u Hajduku, klubu u kojem je bila angažirana neposredno nakon nastupa u Ligi prvaka 1995. godine, pa do prosinca 2003. kada joj je isplaćena odšteta od milijun kuna.

Košta je, kroz prizmu afere AFISA, dugovanja Hajduka istoimenoj španjolskoj agenciji za transfere Mirsada Hibića i Ivice Mornara, progovorila o mnogim detaljima poslovanja u klubu tijekom posljednjeg desetljeća. Tvrdi da je Hajduk 1995. godine zaradio 35 milijuna njemačkih maraka, a da je već sljedeće godine bio u minusu 78 milijuna. Iz ladice je izvukla i transfere Darija Srne i Stipe Pletikose. Tvrdi da ponuda za visinu transfera nikada nije došla u klub te da je dogovoren iznos od sedam milijuna dolara zapravo ukupna vrijednost ugovora obojice igrača, plus naknada za njih te nagrada klubu. Košta iznosi podatak da je Hajduk zaradio svega 2,2 milijuna dolara, a da je ostatak pojela crna rupa.

"Crna rupa je samo u glavi Doris Košte. Rupa je nastala kada je ona došla u klub. Neodgovorna je", javio nam se Igor Štimac koji je u to vrijeme gospodario klubom.

"Neka predoči dokaze o tome što priča već godinama. Klub je dobio i više nego što je trebao. Iznos odštete bio je utvrđen ugovorima igrača. 600 tisuća eura za Pletikosu, a za Srnu preko milijun eura"



Koliko je novca došlo u klub?

"Onoliko koliko je bilo definirano u ugovorima igrača. Moja funkcija u klubu nije bila baviti se protokom novca, već skrbiti o igračima. Ovu je temu Košta vadila vani svaki put kada je htjela sebe promovirati. U to vrijeme te transfere istraživale su sve nadležne institucije, DORH, pa čak i Interpol. Srna je osim odštete od oko milijun eura oprostio klubu kompletan dug od 150 tisuća eura"

Košta spominje dolare?

"Mislim da su u pitanju euri, ali ne sjećam s više"

Zbog Srninog i Pletikosinog transfera u Ukrajinu je na razgovor s tamošnjim istražiteljima putovao čak i Mladen Bajić.

Nadalje, Košta tvrdi da je sporan i transfer Igora Muse u španjolski Xerez. Navodno su izdani čekovi od strane Xereza, ali nitko ne zna tko ih je kasnije unovčio.


"Nepoznanica mi je da je uopće bilo nekih čekova. Doris Košta odradila je pravnu priču oko tog transfera. Putovala je u Španjolsku kao dio delegacije.  Mislim da isplata preko čekova nije ni dogovorena jer je rejting banke bio upitan. Ako su čekovi poslani u klub kao što Košta kaže, zar je bilo teško provjeriti putem policije u kojoj su banci unovčeni? Čekovi valjda glase na nekog donositelja"

Štimac je uz najavu tužbe želio dodati i sljedeće:

"Na zamolbu Aljoše Asanovića posudio sam Košti 100 tisuća eura da je ne bi izbacili iz stana koji je kupila, a nije ga platila. Nikada mi nije vratila taj novac"

Pročitajte više