Štimac: Dečki, nosimo dres sjećajući se onih s prvih linija i borimo se kao oni!

HOTEL ESPLANADA mjesto je na kojem se udružuju oni koji su do jučer bili neudruživi: Damir Vrbanović, novi izvršni predsjednik HNS-a, Davor Šuker, predsjednik, Igor Štimac - hrvatski izbornik i Alen Bokšić, njegov prvi pomoćnik.

Mnoga poznata lica okupila su se na predstavljanju nove nogometne vlasti,. Uz podosta šušura, pompozne najave, započela je ceremonija, a otvorio je govorom Damir Vrbanović. Nije slučajno, jer upravo će oni biti ključan čovjek novoustrojenog HNS-a.

"Ovo je nova energija i nova nada"

"Vjerujem da će ova vlast moći odgovoriti na probleme. Šuker je aklamacijom potvrđen za prvog čovjeka organizacije koja je sve do jučer bila razjedinjena. Ovo je novo energija i nova nada", rekao je Vrbanović, koji je potvrdio da napušta sve funkcije u Dinamu.

"Lijepo vas molim da se ustanemo i pozdravimo novog predsjednika HNS-a", više je puta sveprisutni Hrle, voditelj programa, zamolio nazočne..

"Hvala vam. Ovo je novi početak HNS-a. Želimo pružiti ruku svima. Nije floskula da želimo ujediniti nogomet. Ako želimo u Brazil, moramo biti zajedno. Radit ćemo puno promidžbe. Nadam se da ćemo biti pravi partneri", rekao je Šuker.

Štimac predstavljen dokumentarnim filmom i najavljivačem Šukerom

Kao i jučer na zaokretnoj Skupštini HNS-a, i Igor Štimac predstavljen je kratkim dokumentarnim filmom. I ne samo to, najavio ga je Davor Šuker u stilu Michaela Buffera, uz mali vatromet i konfete! Za poklon je dobio brazilski dres s imenom Štimac i brojem 2014.

"Ja dajem dres, a Igor nek pripremi kupaće za Brazil!", rekao je Šuker.

Štimac: HNS-u želim puno sreće s infrastrukturom i u borbi protiv huligana

"Čast mi je biti danas ovdje. Imam puno godina rada iza sebe, bilo je dobrih i loših strana, ali vjerujem da su pred nama bolji dani hrvatskog nogometa i reprezentacije. Vjerujem da ćemo uz vašu podršku doći do svega onoga što će hrvatski narod vratiti u dane kada smo bili ponosni. Ne mogu garantirati, ali mogu reći da ću napraviti sve da Hrvatska bude u Brazilu ne kao sudionik, već kao aktivni član u borbi za glavne pozicije!

HNS-u želim puno sreće u radu, želim da riješe probleme infrastrukture i huligana. Pozdravljam i naše navijače koji su tu. Dečki, bok! Moramo svjesno nositi dres uz sjećanje na one koji su bili na prvim linijama, moramo se boriti kao i oni."

Šuker: "Ispadi navijača na Euru? Moj izraz lica sve je rekao Platiniju"

Novi predsjednik HNS-a pod dojmom je nove funkcije; "Danas mi je prvi radni dan, već sam bio u Rusanovoj, napravili radni sastanak. Imam puno posla. Na zadnjem Euru sjedio sam u loži gdje smo se svi radovali kad je igrala reprezentacija, a kada smo vidjeli nerede na stadionu... Mislim da je moj izraz lica rekao sve predsjedniku Platiniju. Cijenjeni smo vani kroz nogomet, a sami sebe sramotimo. Obavijestit ćemo policiju, pravosuđe i predsjednika Josipovića, moramo zajedno riješiti probleme. Ne želimo biti top-reprezentacija po plaćanju kazni."

"Smanjujemo ligu, vraćamo se u baze"

"Uhvatit ćemo se u koštac s problemima u hrvatskom nogometu. Smanjujemo ligu, treba nam pomoć lokalnim zajednica, vratit ćemo se u baze. To nam je glavni cilj. Neću primati plaću, kao i Marković, radit ću besplatno. Osjećam se kao kada sam pucao jedanaesterac protiv Rumunjske, kada je bilo važno zabiti za odlazak na SP u Francusku ili kada sam kao nogometaš Osijeka prvi puta zabio pogodak Prištini", poručio je Šuker.

Štimac: Poznat sam kao tvrdoglav, ali i kao samokritičan

"Poznat sam kao tvrdoglav. Dobro sam upoznao probleme hrvatskog nogometa, obnašao sam mnoge funkcije. Liga 16 je bila moja nit vodilja, bio sam spreman na dugoročne projekte. Nemoguće je sve probleme riješiti sustavom natjecanja. Bitna je transparentnost, respekt prema javnosti, respekt prema djeci i omladinskoj školi. Moj projekt bio je puno širi od Lige 16. I ovim putem vas molim - nisam nikada bio tašt na kritiku, pogotovo opravdanu. No ovo je novi početak koji smo svi zagovarali. Molim vas da nam date vremena da vas demantiramo, ili da pokažemo da niste u pravu kada nam ne vjerujete. Sudimo na osnovu pokazatelja našeg rada", odgovorio je Štimac na upit o Ligi 16 koju je zagovarao.

"U reprezentaciju uvodim Bokšića i dozu drskosti"

Što ćete unijeti u reprezentaciju? "Ponajprije Alena Bokšića. Pozdravimo ga. Nastojati ćemo unijeti dozu drskosti koja je nužna da bi se nosili s najvećima i uz dužan respekt, da te najveće deklasiramo. Ne trebaju nam radikalne promjene, to nije dobro", rekao je Štimac i dodao da će tek objaviti sastav svog stožera.

"Čeka nas najteža kvalifikacijska skupina u povijesti!"

"Ovo je najteža skupina u povijesti, od kako nastupamo u kvalifikacijama. Ujedno, to je skupina najteža i prema renkingu reprezentacija koje su unutra. Favoriti smo skupine i tako ćemo se ponašati. Belgija i Srbija - jednake snage, različite važnosti, svi znamo što nose susreti sa Srbijom. Tu ćemo pokazati kvalitetu, ne potencijal. Belgija se podiže, puni su mladih igrača", kaže Štimac.

"Hvala Srebriću i Markoviću koji su bili štedljivi"

Hoće li Marković dobiti svoj ured u Rusanovoj? "Izvršni odbor će razgovarati, bit ćete pravovremeno informirani. Savez ima 30 i više zaposlenih. Hvala Srebriću i Markoviću koji su bili štedljivi."

Šuker pitanje o stanju HNL-a prepustio Markoviću

Kada je Šukera dopalo da odgovori na pitanje prijete li financijski problemi regularnosti natjecanja. Šuker je odgovor prepustio Vrbanoviću. "Nema kluba gdje nisam bio, bio sam predsjednik Udruge Prve HNL, ali nije HNS samo kriv. Većima ljudi danas nije u klubovima, mislim na one koji su ostavili pustoš i davali lažna obećanja. Niz sam godina član povjerenstva za preoblikovanje klubova, to trenutno radi 4-5 klubova. Ne može se problem riješiti preko noći, neplaćanje igrača traje 5 godina. Klubovi moraju biti svjesni svoje odgovornosti"

Pročitajte više