Štimac: Neka igrači manje misle o taktici, a više o tome kako će je provesti

 Foto: D: Grizelj, FaH

NOVI kapetan Hrvatske je Vedran Ćorluka, objavio je Igor Štimac na početku priprema za Belgiju. Ipak, malo toga Ćorluka može napraviti ne popravi li momčad lice u ovim kvalifikacijama. 

> Belgija na Maksimiru: Bez kičme momčadi, kapetana, vicekapetana i s rezervnim središnjim braničima!

"Imponira mi, kao izborniku, da momčad prati Ćorluku, naprijed i iza, on dirigira. Vedran zna kolika je to obaveza i što će s njom", krenuo je Štimac prvo s lijepim vijestima. 

Hendikep su za Hrvatsku izostanci Srne i Šimunića, no Štimac tvrdi - "Imamo spremne zamjene. Belgija nas može dodatno motivirati da odigramo najbolji nogomet koji možemo u ovom trenutku" 

Tvrdi i da razmatra opciju s tri braniča s kojom je igrao u korejskoj egzibiciji. 

O Belgiji nema za reći ništa osim: 

"Možemo samo komplimentirati. Brzi, tehnički odlični, prebrodili su krizu u kvalifikacijama. Na našu nesreću njihovi protivnici nisu znali iskoristiti tu krizu"

Januzaj i rastezanje s njegovim državljanstvom, također nisu tema. Štimac ima većih problema.

"Znam za mladića, no o tome u Savezu nismo pričali. O tome trebaju pričati drugi, mene ostavite po strani s tim" 

Luka Modrić rekao je da smo u Beogradu igrali s previše imena na neprirodnim pozicijama.

"Smatram da je samo Ivica Olić bio na neprirodnoj poziciji. Svjesno smo žrtvovali njegovu trku da zaustavlja Kolarova na toj strani. Mi smo pogriješili jer smo ih pustili blizu našeg gola. Volio bih da igrači razmišljaju manje o taktici, a više o tome kako je provesti na terenu. Hrvatska ima mogućnost za veću raznovrsnost nego do sada. Moramo imati veći posjed lopte, igrači se moraju prilagoditi na nove taktičke zahtjeve" 

Kada čujemo Štimca kako govori, a Ćorluku da demantira loše ozračje, nešto tu ne štima. 

"Jedna je moja izjava krivo interpretirana, nisam rekao da je ozračje loše.  Mislio sam na to da je Belgija ispred nas. Reprezentacija nikada nije patila zbog odnosa među igračima, kod nas je ozračje odlično"

"Željeli smo biti u situaciji u kojoj je Belgija sada, no nema smisla vraćati se. Izvukli smo pouke. Jedva čekamo dokazati Belgiji da ne zaostajemo za njima. Ono što izbornik kaže, moramo ispuniti. S trojicom ili četvoricom u obrani", kaže Ćorluka. 

Pročitajte više