Štimac smijenjen, Niko Kovač novi izbornik, Šuker izbačen iz takta

Foto i video: Damir Horvatović / Index

IGOR ŠTIMAC više nije hrvatski izbornik! Davor Šuker je sa više od sat vremena zakašnjenja izašao pred novinare i potvrdio odluku Izvršnog odbora HNS-a. Predsjednik HNS-a tvrdi da je odluka o smjeni Štimca donesena jednoglasno na njegov prijedlog, kao i odluka da se  nasljednikom, točnije vršiteljem dužnosti izbornika imenuje Niku Kovača, dosadašnjeg izbornika U21 selekcije.

"Gospodin Igor Štimac imao je maksimalnu podršku nogometnog saveza, i nakon ovih loših rezultata i igre koje nisu na nivou navijačke skupine koja želi gledati pobjedničku ekipu. Ne želim ulaziti u izbor igrača. Izvršni odbor O HNS-a raspravljao je na sjednici o stanju u A reprezentaciji. Na moj prijedlog IO je donio odluku - Igor Štimac razrješuje se dužnosti izbornika A reprezentacije te se raskida ugovor s njim. Niko Kovač imenuje se za v.d. izbornika s namjerom da se imenuje za izbornika za sljedeći ciklus kvalifikacija, a što nije uvjetovano rezultatom u dodatnim kvalifikacijama za SP", rekao je Šuker.

"Odličan imidž i slijed događaja. On je zaposlenik saveza", Šukerov je razlog što je odabrao Niku Kovača.

"Nije bilo ništa dramatično, od srca, teško mi je zbog Štimca, ali moram misliti na reprezentaciju. Odluka je donesena jednoglasno. To je još jedna važna poruka. Nadam se da će nas Kovač odvesti na Svjetsko prvenstvo", dodao je.

"Da nisam odgovorna osoba, ne bih danas ujutro u pet sati u zračnoj luci rekao sve što sam rekao. Pošto se nisam uplitao u pitanje igračkog kadra, ukoliko ne odemo na SP, odgovarat ću na idućim izborima", rekao je Šuker.

Šuker tvrdi da mu je teško zbog Štimca, ali podsjetili smo ga da se u hrvatski nogomet vratio s namjerom da istog tog Štimca spriječi da postane predsjednik HNS-a.

"Ne bih se vraćao u prošlost"

Ok, onda pričajmo o sadašnjosti. Tko je Štimca predložio za izbornika? 

"Izvršni odbor"

Zdravko Mamić rekao je da ga je on više puta zvao da bude hrvatski izbornik. S  obzirom da ste vi u HNS  također ušli preko Zdravka Mamića, da mu pomognete u kampanji protiv Štimca, logično je da vi Zdravka Mamića ne možete smijeniti. Ima li u HNS -u netko tko može?

"Hvala vam na lijepo pitanju, ne bih se vraćao na to"

Najnovije vijesti i reakcije iz HNS-a pratite na Indexu!

14:20- Robert Kovač postat će pomoćnik novog izbornika! >>> Robert Kovač za Index potvrdio: Ja i brat imamo iskustva, ovo može biti lijepa priča!

14:00 - >>> Zdravko Mamić presretan zbog smjene Štimca: Šuker je sve rekao!

13:45 - >>> Nervozni Štimac za Index: Samo sam vas čekao!

13:10 - Štimac je ipak smijenjen, neslužbeno doznaje Index! Uskoro će uslijediti i službena potvrda.

13:00 - Isteklo je i vrijeme koje je HNS rezervirao za press konferenciju. Pitamo se, hoće li se Šuker uopće pojaviti?

12:40 - Prema posljednjim informacijama, navodno je došlo do razilaženja članova IO-a, dio želi Niku Kovača, a dio da Štimac ostane na klupi reprezentacije!

12:25 - Vojska novinara i snimatelja napunila je dvoranu i hodnike Hiltona. Čeka se samo Davor Šuker.

12:20 - Još uvijek nema novosti iz sjedišta HNS-a u Hiltonu. Hrvatska bi već danas mogla dobiti novog izbornika, ali postoji mogućnost da će Šukeru i Mamiću trebati više vremena da pronađu pravo ime. Najčešće se spominju Robert Prosinečki i Niko Kovač, ali i Matjaž Kek, Nenad Bjelica te Ćiro Blažević, dok su tu i Mamićevi favoriti Kruno Jurčić i Ante Čačić.

 

12:00 - Iako je pressica bila najavljena za 12 sati, Šuker i njegov Izvršni odbor očito je trebao više vremena za konačnu odluku.

U 11 sati počela je sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza. Po završetku sjednice bit će održana konferencija za medije na kojoj ćemo doznati Štimčevu sudbinu.

Igor Štimac ponudio je svoju ostavku na mjesto hrvatskog izbornika nakon poraza od Škotske u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (2:0). Iako je Hrvatska poražena u tri od posljednje četiri utakmice, ipak je osigurala doigravanje za Brazil, no predsjednik HNS-a Davor Šuker potvrdio je po slijetanju u Zagreb kako Štimac više neće biti izbornik Hrvatske.

"Srozan je imidž reprezentacije. Meni osobno Štimac nije ponudio ostavku, ali znam što treba učiniti. Igor više neće biti izbornik", rekao je Šuker.


> Tko će naslijediti Štimca? Kek, Kovač, Prosinečki ili Bjelica?

> Komentari posjetitelja: Iz aviona je vidljivo da igrači bojkotiraju Štimca, Mamića i Šukera

> Štimac i Hrvatska osramoćeni i u Škotskoj: Potpuno potučeni idemo u play off

> Štimac ponudio ostavku, ali planira ostati!

> Koga biste prvog izbacili iz reprezentacije? Ocijeni na Indexu Štimca i igrače

> Sjajna atmosfera?! Prije totalni kaos - Strinić i Lovren umalo se potukli usred utakmice!

> Evo kako je Štimac odveo reprezentaciju u propast

> Hrvatska nositelj u baražu: Francuska, Švedska, Rumunjska i Island mogući protivnici!

> Srna: Ružno je, svi smo krivi za ovu sramotu!

Pročitajte više