Štimčeva reprezentacija izviždana na Poljudu: Švicarska se narugala "novoj" Hrvatskoj

IGOR ŠTIMAC doživio je težak udarac već pri prvim izborničkim koracima. Uz navijački bojkot i pogrdne uzvike s otužno praznih tribina, njegovi puleni izblamirali su se protiv Švicarske kao rijetko prije.
 
Štimčeve komentatorske ekspertize možda lijepo i pametno zvuče u televizijskom eteru, nažalost za organizirati vrhunsku nogometnu igru treba nešto više od elokvencije i bilježnice višegodišnjih opservacija. Iako će to on poslije demantirati tezom o eliminaciji kadrovskih upitnika, način na koji se novi hrvatski izbornik suprotstavio Švicarskoj ukazuje na nedostatak iskustva.

Hrvatska verzija Tika-take: Četiri sidruna u napadu čekaju loptu

  
Morao je znati da se nogomet ne igra samo u njegovoj glavi i da u ovakvoj atmosferi ne može napasti jednu izrazito respektabilnu reprezentaciju s praktički četiri napadača, kao da na drugoj strani stoje andorski amateri, a ne igrači poput Inlera, Barnette, Behramija, redom iskusni internacionalci. O Shakiriju da ne govorimo. Takvog igrača Hrvatska nikada nije imala i pravo je čudo da ga je Basel uspio zadržati do ovog ljeta.
 
Štimac je danima najavljivao kako će Hrvatska njegovati španjolski stil igre, a onda je u sredini terena ostavio Badelja i Rakitića da bjesomučno pogledima traže slobodne igrače koji su bacili sidro na 16 metara i čekali dubinske loptu. Mandžukić, Olić, Eduardo i Kranjčar dobar su dio prvog poluvremena tromo statirali na rubu ofsajd zamke, što je dovelo do velikih poremećaja u posljednjem redu momčadi.
*
Modrić nije ni trebao ulaziti, za početak kvalifikacija je nekoristan
 
Srna i Pranjić bili su prisiljeni krenuti naprijed kako bi povezali redove, slijedom čega su Maloča i Ćorluka ostali sami na pedeset metara protiv švicarskih raketa. Nije ni moglo drugačije završiti, a prava je sreća da se na poluvrijeme otišlo sa samo dva gola u mreži Stipe Pletikose. Igrači su propisno izviždani na ulasku u svlačionicu - nitko se dugo vremena nije tako poigravao s hrvatskom reprezentacijom.
 
U nastavku je Štimac malo zamiješao karte, međutim ništa dobroga to nije donijelo. Tek je Perišić pokazao da Olić s razlogom ne igra na lijevom krilu te da se Modrića zasigurno može otpisati za početak kvalifikacija. I dok se ulazak Ante Vukušića pred splitsku publiku možda i može opravdati dekoracijom, dojam je kako bi bilo najbolje da Luku Modrića Štimac nije ni uvodio. Luka nije odradio pripreme, a u glavi je negdje na pola puta od Londona do Madrida.
*
Eduardova poljudska razglednica Slavenu Biliću

Ako netko zaslužuje pohvalu nakon poljudskog debakla onda je to Eduardo da Silva, koji je s dva lijepa gola pokazao kako će biti velika snaga Hrvatske u predstojećim kvalifikacija. Ovi golovi čine se kao razglednica u Rusiju Slavenu Biliću, koji ga je naizgled neopravdano zanemario na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Pravi Eduardo nezaustavljivi je golgeter, igrač kakvog hrvatska reprezentacija jednostavno nema luksuz ostaviti po strani.
 
Prvi mačići bacaju se u vodu, Štimcu svakako ne valja suditi nakon debitantske utakmice, a ovaj teški poraz možda će i dobro doći da novi hrvatski izbornik shvati s kakvim se poslom i pritiskom nosio Slaven Bilić svih ovih godina. Tuđe poraze i pobjede lako je valorizirati, sada ćemo vidjeti hoće li ostati jednako smiren i prijazan kada bude objašnjavao kako su njegovi puleni s kojima planira napasti SP u Brazilu poraženi s četiri gola u mreži.

Pročitajte više