Stručnjaci o Schumacheru: Što je duže u komi, manje je vjerojatno da će se potpuno oporaviti

Foto: Guliver Image/Getty Images

CRISTOPHER CHANDLER, jedan od vodećih svjetskih neurokirurga, detaljno je objasnio tešku ozljedu legendarnog F1 vozača Michaela Schumachera koji se u Grenobleu bori za život nakon pada na skijanju.

"Unutar hematoma stvorio se ugrušak krvi, što uzrokuje oticanje i pritisak na mozak. Operaciju koju su liječnici obavili možemo objasniti time da je imao ugrušak krvi u mozgu koji je zahtijevao hitno uklanjanje", rekao je Chandler.

"Ne možete reći da će se oporaviti, ali niti da neće"

Neurokirurg smatra da je situacija s 45-godišnjim Nijemcem jako ozbiljna.

"Ako imate ozljedu mozga koja je dovoljno ozbiljna da uzrokuje komu, to ukazuje da je situacija vrlo ozbiljna. Što je duže u komi, manje je vjerojatno da će se potpuno oporaviti."

"Ipak, ne možete reći da se neće oporaviti, ali trenutno ne možete ni reći da mu mozak neće biti oštećen. Stvaranje oteklina je vrlo, vrlo opasno. Mala oteklina uzrokuje pritisak, a što je veća oteklina, to je veći i pritisak koji onda počinje utjecati na vitalne dijelove mozga."

Srećom, Schumacher je okružen najboljim liječnicima.

"U ovim okolnostima, s ovakvom ozljedom kada ste u jako velikoj nevolji, sve što želite je dobiti njegu kakvu ima Schumacher, najbolju moguću."

Saillant: Srećom, ima 45 godina, a ne 70

Gerard Saillant, vrhunski francuski neurokirurg i veliki Schumacherov prijatelj, smatra kako bi Michaela mogla spasiti njegova fizička sprema.

"Netko od 70 godina bi puno teže preživio ovu vrstu ozljede, od nekog tko ima 45 godina i tko je spreman poput Michaela", rekao je Saillant.

Pročitajte više