Sud potvrdio optužnicu Mamiću za prijetnju "čupanjem grkljana" i ubojstvom Murićevom ocu i zastupnicima

Foto: Hina

OPTUŽNO vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda potvrdilo je optužnicu Zdravku Mamiću, izvršnom predsjedniku Dinama, koju je Općinsko državno odvjetništvo protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa podiglo 24. srpnja zbog prijetnje.

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković kratko nam je izjavila kako nije dobila ni vidjela navedenu sudsku odluku pa da je zato ni ne može komentirati. Ali, prema nama dostupnim informacijama, optužnica doista jest pravomoćna.

Podsjećamo, Mamić je 9. prosinca 2013., na sastanku oko dogovora uvjeta novog ugovora s talentiranim Robertom Murićem, ljut što ne igračev otac Branko, njihov obiteljski prijatelj i Dinamov bivši nogometaš Željko Pakasin, te menadžer Davor Ćurković ne pristaju na njegove uvjete, zaprijetio da će ih "sve ubiti i odslužiti", a Ćurkoviću je prijetio da će mu "iščupati grkljan".

Index je o prijetnjama već pisao prije više od godinu dana, a Branko Murić, otac tada maloljetnog Roberta, u to vrijeme nije želio o detaljima velike svađe sa maksimirskim gazdom, kojoj su svjedočili i obiteljski prijatelj Željko Pakasin te menadžer Davor Ćurković.

"Optužnicom se okrivljenika tereti da je oko 11 sati 9. prosinca 2013. u prostorijama jednog kluba u Zagrebu, kao izvršni predsjednik tog kluba na sastanku u vezi uvjeta sklapanja novog ugovora za, u to vrijeme, maloljetnika (1996.) koji je profesionalno igrao za klub, a na koji su došli maloljetnikov otac te još dvije osobe radi zastupanja interesa maloljetnika, u namjeri da ih zastraši, rekao im da će 'ih ubiti, pobiti i odslužiti' ako mu uzmu maloljetnika. Tereti ga se da se potom unio u lice jednom od muškaraca i rekao mu da će mu 'iščupati grkljan' te je nakon toga trojici muškaraca u nekoliko navrata ponovio da će ih 'ubiti i odslužiti'", stoji u priopćenju državnog odvjetništva.

Dodaju i da su Mamićeve prijetnje "kod trojice muškaraca izazvale osjećaj straha i nesigurnosti za njihov život".

Podsjetimo, Murić je tada slovio za jednog od najvećih Dinamovih talenata, a zajedno s Alenom Halilovićem trebao je biti garancija financijske stabilnosti kluba, jer je Mamić na njihovim transferima želio zaraditi milijune. No, nezadovoljan statusom u momčadi Mamića mlađeg želio je otići u Ajax koji ga je dugo pratio. Nakon Mamićevih predbožićnih prijetnji Murićevim zastupnicima, Murić se našao na pripremama s prvom momčadi, no kad je otkrio braći da je potpisao ugovor s Nizozemcima, oni su ga izbacili iz momčadi, a HNS suspendirao. U brojnim peripetijama oko ugovora s Dinamom, između Mamićevih javnih istupa i vapaja kako stranci kradu hrvatsku djecu, Murić je ipak uspio pobjeći, a uz pomoć FIFA-e i skinuti suspenziju.

KRONOLOGIJA SLUČAJA ROBERTA MURIĆA

Tata Murić za Index o Mamićevim prijetnjama: "Ne mogu o tome, želim da Robert ostane u Dinamu"

Ajax potvrdio: FIFA srušila suspenziju HNS-a, Murić ponovo trenira

Murić potpisao za Ajax, Mamić poručio: Nizozemci su se ponijeli kao razbojnici!

Mamiću, zatvori oči! Murić osvanuo u svlačionici Ajaxa

Murićev odvjetnik nasmijao se na tvrdnje Mamića kako neće dozvoliti Robertu nastupati za Ajax do 2015.

HNS donosi Mamiću milijune? Poništili Murićev profesionalni ugovor, dragulj ostaje na Maksimiru do 2015.

Mamić ostaje bez milijuna: Murić je već Ajaxov igrač, Dinamu sića

Ajax traži objašnjenje Murićevog statusa, Dinamo poručio: Ne ide nikamo bez odštete!

Mamić je od ranije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, izvršnim predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Damirom Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

.

 

Pročitajte više