Sudački vrh za Index: Gruba pogreška Vučemilovića, bio je penal i crveni za Lokomotivu

Foto: Screenshot

KONTAKT napadača Lokomotive Doležala i braniča Hajduka Tudora u šesnaestercu u posljednjoj minuti utakmice detalj je zbog kojeg se o toj minuti razgovara čitav dan. Je li sudac Ante Vučemilović trebao dosuditi jedanaesterac za Lokomotivu kod vodstva Hajduka 2:1 i zašto, ako je vidljivo da je Tudor prije kontakta s igračem imao i kontakt s loptom?

Razlog zbog kojeg se ovako strastveno raspravlja o, nesporno je, očajnom suđenju, umjesto o sadržajnoj utakmici, svakako je i odnos Hajduka i Lokomotive. Klub s Kajzerice, što se Hajduka tiče, nemoguće je pokrasti. Sinoć u Kranjčevičevoj riječ je prije svega o lošem, a ne pristranom suđenju. Proizlazi to iz situacija koje smo tijekom dana analizirali, ali i prema zaključcima sudačke vrhuške u ime koje se za Index oglasio Dušan Kukić, predsjednik sudačke komisije. Sve sporne detalje iz sinoćnje utakmice analizirali smo i s jednim dugogodišnjim sucem HNL-a, koji je zbog kodeska morao ostati anoniman.

Tri sporne situacije


Prva sporna situacija zbila se u 11. minuti nakon autogola Bartoleca. Naime, Caktaš i Kiš su kombinirali, branič Lokomotive Begonja je nakon jednog duela ostao ležati na travi, sudac Vučemilović je pustio igru, a nakon pravog karambola, Kiš je pucao, lopta se odbila od Bartoleca i prevarila je Zeleniku. Hajduk je poveo, no nakon što smo pogledali usporenu snimku čini se da je zaleđe bilo nedvojbeno.

Druga sporna situacija ide na štetu Hajduka. U 80 minuti Franko Andrijašević pogibeljnim startom je uletio u noge Sušića i izvukao se samo sa žutim kartonom.

Ipak, vrhunac drame odigrao se u samoj završnici, kada je Doležal u šesnaestercu pao nakon kontakta s Tudorom kod vodstva Hajduka 2:1. Kontakt je nesumnjivo postojao, ali prije njega lopta je pogodila Tudora u nogu, dok u nastavku igrač Lokomotive pada na travnjak. Vučemilović se nije oglasio, a Hajduk je na kraju slavio.

Šef hrvatskih sudaca: Vučemilović je trebao dosuditi penal za Lokomotivu



Da razjasnimo te tri situacije, o kojima se nakon utakmice i previše priča, razgovarali smo s Dušanom Kukićem, predsjednikom Komisije za suce u HNS-u.

''Upravo smo završili sudački seminar na kojem smo među ostalim i analizirali utakmicu koja se odigrala u ponedjeljak između Lokomotive i Hajduka te smo zaključili da je glavni sudac utakmice Ante Vučemilović grubo pogriješio u 90. minuti kad nije dosudio kazneni udarac za domaću momčad nakon evidentnog prekršaja gostujućeg igrača Tudora nad navalnim igračem Lokomotive.


Kod svih ostalih situacija, nakon pregleda snimke zaključili smo da je sudac ispravno postupio te za nas ostalih spornih situacija nema. Kod prvog gola Hajduka, postoji mogućnost da je igrač Hajduka u trenutku udarca prema vratima bio u zaleđu, no dali smo sucu za pravo jer je to bila situacija koju je bilo gotovo nemoguće procijeniti. Također, kod starta Andrijaševića na Sušiću, ostajemo pri odluci suca da je žuti karton bio sasvim adekvatna sankcija", rekao je Kukić za Index.

Mamić ocijenio Vučemilovića ocjenom "jako loše"

"Također, ako smijem dodati, ova analiza je odrađena na sudačkom seminaru na kojem je kontrolor Božo Mamić ocijenio suđenje na utakmici Lokomotiva – Hajduk jako lošim, no prava i stručna analiza uslijedit će sljedeći tjedan kad se okupi službena komisija koja će ocijeniti ukupno suđenje u ovom kolu", dodaje Kukić.

"Nadodao bih još samo da smo suđenje u prva četiri kola ocijenili jako dobrim. Vidljiv je napredak i uzlazna putanja. Naravno da grešaka ima, no najvažnije je da nigdje nije primjećena namjera da se nekoga ošteti'', zaključuje Kukić razgovor za Index.

Nešto drugačije mišljenje o trima spornim situacijama imao je ugledni HNL sudac, koji je zbog sudačkog kodeksa koje nalaže da aktivni sudac ne smije komentirati suđenje, želio ostati anoniman.


PRVI GOL HAJDUKA. JE LI SUDAC ISPRAVNO POSTUPIO PRIZNAVŠI GOL ILI JE BILO ZALEĐE?



''Da. Sudac Vučemilović je postupio ispravno u ovom slučaju. Sad ću vam reći i zašto? Nogomet je igra koja se igra zbog golova, zbog gledatelja, a situaciju u kojoj se igrač nalazi pet ili 10 centimetara u ofsajdu, gotovo je nemoguće golim okom u toj brzini primijetiti. I kad je tako, kad niste sigurni, onda je moje mišljenje da je puno bolje igru pustiti. Kad nisi siguran bolje ''fulaj'', pa neka padne gol nego suditi nešto napamet. S druge strane, nije to samo moje mišljenje. Isti naputak je već odavno stigao iz UEFA-e, a ne znam jeste li znali, recimo u Norveškoj, ako snimak pokaže da je pogreška u ofsajdu bila do 20 centimetara, oko toga uopće niti ne raspravljaju.''

NEDOSUĐENI CRVENI KARTON ANDRIJAŠEVIĆU NAKON BRUTALNOG PREKRŠAJA NA SUŠIĆU. JE LI SUDAC ISPRAVNO POSTUPIO POKAZAVŠI SAMO ŽUTI KARTON?



''Ne. Ovdje je pogriješio i to grubo. Sigurnost igrača je najvažnija, a u ovom slučaju je bila ugrožena. Nema nikakve dvojbe, ovdje je Vučemilović trebao pokazati izravan crveni karton. Kad si u dvojbi, kad nisi siguran trebaš li dati žuti ili crveni, onda daj crveni. To je moje pravilo jer držim da je zdravlje igrača najvažnije. Nije mi se jednom dogodilo da sam već izvadio žuti karton, da bih na sugestiju pomoćnika promijenio odluku i pokazao crveni. I najčešće bi se ta odluka pokazala ispravnom. Kod suca je najvažnije da nije tašt i da je svjestan da može donijeti krivu odluku. Zato i imamo pomoćnike i nužna je vrhunska suradnja između glavnog i pomoćnih sudaca.''


NEDOSUĐENI PENAL ZA LOKOMOTIVU U 90. MINUTI NAKON TUDOROVOG UKLIZAVANJA PRED  DOLEŽALA. ISPRAVNA ILI POGREŠNA ODLUKA?



''Apsolutno pogrešna. Ne samo da je u pitanju bio čisti penal, čije je nedosuđivanje na koncu imalo efekt na konačan rezultat, već je Vučemilović trebao pokazati crveni karton Tudoru jer je srušio Doležala u izglednoj situaciji za gol. Ono što je u ovom slučaju jako bitno, a čitam različita pogrešna tumačenja i viđenja te situacije, je da je lopta pogodila Tudora, a ne on nju. Istina, kontakt s loptom igrača Hajduka je bio, ali ne namjeran. Njega je pogodila lopta, a on je pokupio igrača Lokomotive bez da je igrao s loptom. Naravno, da je Tudor najprije počistio loptu, a onda u produžetku i igrača Lokomotive, o penalu ne bi bilo ni riječi jer nije logično da se pri jednom takvom startu igrač može odmah zaustaviti. Situacija iz 90 minute s jučerašnje utakmice nije bila takva i ne mogu vjerovati da se takva kardinalna pogreška dogodila iskusnom sucu kao što je Vučemilović.''

 

Pročitajte više