Šuker jednoglasno dobio novi mandat i izabrao Mamića za prvog potpredsjednika!

Foto: Hina; HNS
Video: Dario Dalmacija/Index


DAVOR ŠUKER jednoglasno je dobio novi četverogodišnji mandat na čelu Hrvatskog nogometnog saveza na današnjoj izvanrednoj izbornoj Skupštini HNS-a. Izabrani su novi članovi Skupštine i Izvršnog odbora HNS-a, a Zdravka Mamića Šuker je izabrao za prvog potpredsjednika Saveza.

U Izvršni odbor Saveza ušli su: Ante Vučemilović Šimunović, Božo Galić, Zdravko Mamić, Đuro Bukvić, Davor Ivić, Drago Lucić, Damir Mišković, Ante Kulušić, Alojzije Šupraha, Nenad Horvatić, Robert Markulin, Stjepan Merkaš, Dubravko Galović, Slaven Prišćan, Marijan Kustić, Korado Soldatić.

 


Šuker je, podsjetimo, za predsjednika izabran u srpnju 2012. godine, odmah nakon ispadanja Hrvatske s Europskog prvenstva, kada je Vlatko Marković poslan u mirovinu nakon 14 godina na  čelu Saveza.
  
Kako je Šuker tada najavio, nastavio je s politikom svog prethodnika, pa se u posljednjih godinu i pol malo toga promijenilo nabolje u domaćem nogometu. S mjesta se pomakla samo ideja o izgradnji nogometnog kampa, ali projekt "Svetice" naišao je na više protivnika nego pobornika. Ono što se Šukeru najviše zamjera, a o čemu još malo tko šuti, je njegovo stavljanje u službu u Zdravka Mamića.

Pa ipak, Šuker i njegov izvršni predsjednik Damir Vrbanović, te njihova sveprisutna sjena Zdravko Mamić, osigurali su podršku u svim županijskim savezima.

Dodajmo kako je ova izborna skupština sazvana pola godine ranije nego što je predviđeno kako bi se Šukeru osigurao siguran mandat prije Svjetskog prvenstva. Jer tko zna što nosi ljeto...

Tijek Skupštine

Davor Šuker otvorio je Skupštinu podsjetivši na uspjehe reprezentacije posljednjih godinu dana, a HNS se prisjetio i onih koji su nas napustili protekle godine, od Vlatka Markovića, Josipa Kužea do Ivana Turine i Alena Pamića.

Riječ je prepustio izvršnom predsjedniku Vrbanoviću.

Darko Kolesarić, Ivan Bedi i Ivica Šparavec izabrani su u Verifikacijsku komisiju Skupštine. Utvrdili su da je od 52 člana Skupštine prisutno 43 člana.

U ime UEFA-e govorio je Mircea Sandu, član IO europske nogometne federacije. Pohvalio je rad HNS-a, ali se na probleme kojima Hrvati gnjave Platinija posjednjih mjeseci, nije osvrtao.

Pročitana su imena novih članova Skupštine koji su izabrani na mjesto nekih od članova koji  su mandat imali od 2010. godine.

Na prijedlog Damir Vrbanovića Davor Šuker jednoglasno je razrješen dužnosti predsjednika HNS-a. Razriješen je i cijeli dosadašnji IO HNS-a.

Verifikacijska komisija utvrdila je da zagrebački savez gubi jednog zastupnika jer više nema svog predstavnika na mjestu predsjednika HNS-a. 

Izabrani su novi članovi Skupštine HNS-a, oni će glasati za novi Šukerov mandat. Pročitajte njihova imena niže u tekstu.

Pred Skupštinu je izašao Romeo Jozak, prvi čovjek svih mladih hrvatskih selekcija... Održao je prezentaciju o mladim reprezentacijama. Hrvatski nacionalni razvojni kampovi za generacije od U-11 do U-14 godina, po tri u svakoj županiji, ideja je koju je Jozak predstavio kako bi se unaprijedio razvoj mladih igrača u sredinama izvan Zagreba i Splita, koji su po statistici daleko ispred ostalih središta.

Izmijenjen statut, izglasan završni račun za 2013. godinu

Izmijenjen je statut HNS-a, ali detalji su zasad nepoznati javnosti.

Vrbanović je prešao na financije Saveza za prošlu godinu... Prijedlog završnog računa za 2013. i plana za 2014. godinu.

Zastupnici u Skupštini jednoglasno su prihvatili Izvješće o radu IO-a i drugih tijela, kao i Prijedlog Završnog računa za 2013. i Plana za 2014. godinu koji su predstavili voditeljica financijskog odjela Ružica Bajrić i predstavnik revizora.

U 2013. godini ukupno ostvareni prihodi iznosili su 77.789.168,22 kune, a iz salda fonda prenesena su sredstva u iznosu od 19.411.685,94 kune, što ukupno iznosi 97.200.854,16 kuna. Ukupni rashodi za 2013. godinu iznosili su: 97.200.854,16 kuna.

"Relevantni pokazatelji potvrđuju da su spomenuta sredstva utrošena racionalno, planski i štedljivo", rekla je Ružica Bajrić.

Za 2014. godinu predviđa se prihod od 193 milijuna kuna, te rashod od 164 milijuna.

Šuker za novi mandat obećao kampove širom Hrvatske

Kreće izbor novog starog predsjednika...

Šuker: Dvije godine su brzo prošle. Postavljeni su temelji za nekoliko velikih projekata. Hvala gradonačelniku Bandiću na velikoj potpori u projektu Svetice. Vjerujem da je to prvi korak do izgradnje kampova u svim nogometnim središtima širom Hrvatske. Uskoro ćemo i na trgu bana Jelačića otvoriti veliki moderni multimedijalni centar...".

"Savez ne može sam graditi stadione, ali pomoći ćemo izgradnju. Treba nam pomoć Vlade. Hrabro smo mijenjali sustav natjecanja, ne samo u 1. ligi, osigurali smo protočnost među ligama. Zanimaju ne djela, ne riječi. Napravili smo puno u suzbijanju rasizma i netolerancije na stadionima".

Jednoglasno je odlučeno da će se za predsjednika glasovati javno!

ŠUKER JE IZABRAN JEDNOGLASNO.

Zdravko Mamić uzeo je riječ...

 "U Hrvatskoj nema rasizma, poručujem izaslaniku UEFA-e, ali zbog jednih navijača i jednog stadiona, gdje meni viču cigane Dinamo je već sankcioniran igranjem pred praznim stadionom. Sljedeći put će nas izbaciti. Dosad sam bio sam, ismijavan i ignoriran, dok sam upozoravao na ovaj problem. Molim vas da ozbiljno shvatimo ovaj problem, da se suci i klubovi educiraju, dosad nismo tu napravili ništa. Svjedoci smo jednog pakla, na sreću, samo na određenim stadionima. Određene huliganske grupe žele nametnuti na tribinama svoja pravila igre. Tražim od Skupštine i IO HNS-a, sudaca i delegata, da obavljaju posao kako nalažu propisi FIFA-e i UEFA-e, i počnu provoditi regule koje traži UEFA", rekao je Mamić pa čestitao Šukeru na reizboru.

Zahvalio se zatim i Šuker.

Kreće izbor članova IO HNS-a... 48 zastupnika dalo je glas svojim favoritima.

Novi IO HNS-a: Vučemilović, Galić, Mamić, Bukvić, Ivić, Lucić, Mišković, Kulušić, Šupraha, Horvatić, Markulin, Merkaš, Galović, Prišćan, Kustić, Soldatić

Jednoglasno je izabran novi IO.


Šuker je izabrao Zdravka Mamića za prvog potpredsjednika HNS-a!  Zatim je razriješio Damira Vrbanovića te ga ponovo imenovao na mjesto Izvršnog predsjednika do 2018. godine.

"Moramo paziti na naš nogomet. Lako ga blatimo. Nogomet nije samo Liga prvaka, nogomet je baza, vojska od 150 tisuća... mislimo na bazu, na budućnost hrvatskog nogometa", zaključio je Šuker za kraj Skupštine.

Odbijena molba osuđeniku u aferi "Offside" da se rekreativno vrati u nogomet

Skupština raspravlja o smanjenju ili ukidanju kazni.

Danijel Mađarić zbog isključenja iz nogometa zbog sudjelovanja u aferi Offside, osuđen na zatvor zbog nemještanja (pola godine je proveo u zatvoru) traži pomilovanje. Ne želi se baviti profesionalnim nogometom, nego igrati veteranske turnire i pomagati u školi nogometa. Komisija traži odbijanje zahtjeva zbog učinjene štete po ugled hrvatskog nogometa, Skupština je glasala "za" odbijanje molbe bivšeg igrača.
 

Prisjetite se kako je Šuker prvi put postavljen za predsjednika HNS-a

> Sve je isto samo njega nema

> Dobro doš`o predsjedniče: Šuker od Markovića preuzeo HNS

Članovi Skupštine HNS-a, 2014. - 2018.

Bjelovarsko-bilogorski: Ivan Bedi, Slavko Prišćan

Brodsko-posavski: Dubravko Galović, Japundžić, Matijašević

Dubrovačko-neretvanski: Damir Deak, Davorko Obuljen

Istarski: Enzo Zohil, Marinko Blažević

Karlovački: Perković, Kuzman

Koprivničko-križevački: Darko Sobota, Robert Kerovac

Krapinsko-zagorski: Stjepan Merkaš, Ivan Jurina

Ličko-senjski: Marjan Kustić, Milan Devčić

Međimurski: Mato Kljajić, Stjepan Križarić

Osječko-baranjski: Vučemilović, Kaptalan, Željko Bel, Darko Kolesarić

Požeško-slavonski: Drago Lucić, Prohaska Marjan

Primorsko-goranski: Miroslav Uljan,

Sisačko-moslavački: Davor Ivić, Zvonko Gelo

Splitsko-dalmatinski: Alojzije Šupraha, Sučić Željko

Šibensko-kninski: Jure Zečević, Goran Pauk

Varaždinski: Nenad Horvatić, Božo Crnković

Virovitičko-podravski: Đuro Bukvić, Renato Romić

Vukovarski: Mlinarić, Kuterovac

Zadarski: Prtenjača, Sinovčić

Zagrebački: Vulelija, Galešić, Družanović

Grad Zagreb: Šuker, Mamić, Šparavec, Kroupa
 

Pročitajte više