Šuker pozirao na Pavelićevom grobu, a danas mora kazniti Šimunića

Foto: Index

"IMALI smo jednu neprimjerenu gestu, ali sad ću prepustiti riječ mom kolegi pravniku Damiru Vrbanoviću", zakašljao se Davor Šuker pred novinarskim mikrofonima i napravio ono što obično čini kada mu pitanja postanu neugodna, naporna i nerazumljiva. Šukerova glamurozna ljevica ne zna baš gaziti po kaljuži, tu se bolje snalazi iskusni Vrbanović. 

"Čuli ste već, eto, stav predsjednika, da je gesta bila neprimjerena. Ljudski je griješiti, a Šimunić je čestit čovjek. Nije on prvi skandirao ono što je skandirao", riječi su kojima se Vrbanović, odnosno službeni HNS, "osudio" Šimunićev ispad. 

Svjedočimo proteklih dana rijetko viđenoj mobilizaciji; ništa ne može pokrenuti zemlju s 352 tisuće nezaposlenih, kao jedan poklič, o čijem se povijesnom značenju danima mejlaju civilne udruge i domobranski stožeri, saborski zastupnici, tuzemni i inozemni ministri te najutjecajniji svjetski mediji. Povijest je u slučaju pozdrava "Za dom spremni" i zloglasnog režima koji je predstavljao vrlo egzaktna, stoga nam nije namjera ponovo se baviti onim što su mekani hrvatski zakoni trebali odavno urediti. Pred tim zakonima Šimunić ipak odgovara: Općinsko odvjetništvo, prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim terenima, izreklo mu je maksimalnu kaznu od 25 tisuća kuna. Postupak je pokrenula i Fifa, koja je HNS već kažnjavala zbog ideološkog rasizma u koji spada i spomenuti poklič, pa je nakon dvodnevne hajke savez morao promijeniti kurs. 

"Institucije HNS-a odradit će svoj posao, no mi ništa nećemo prejudicirati", tvrdi Vrbanović, HNS-ov izvršni predsjednik, iako je samo dan ranije poručio da savez nema nikakvu namjeru kazniti Šimunića. Nakon što im je dao jasne smjernice, odluku je Vrbanović tako prepustio - "nezavisnim" disciplinskim tijelima HNS-a.

Koliko su ta tijela neovisna, uvjerili smo se i u slučaju Zdravka Mamića, zbog kojeg je nedavno i donesen Pravilnik o ponašanju sportskih djelatnika, ali kada je protiv njega pokrenut postupak zbog gnusnih uvreda ministra Željka Jovanovića pri HNS-ovoj disciplinskoj komisiji, Izvršni odbor tu je prijavu jednoglasno odbacio. Došli smo time do apsurda, da se Mamiću zbog udara na manjine i govora mržnje sudi pred Županijskim sudom u Zagrebu, dok ga HNS oslobađa svake krivnje. I sada taj HNS, mora pokrenuti postupak protiv Josipa Šimunića, po istoj osnovi, iako "je dobar dečko i nije prvi počeo"

Mora ga kazniti savez čiji predsjednik zapravo ni ne vjeruje da je Šimunićev potez bio neprimjeren, jer Davoru Šukeru itekako je primjereno poziranje na grobu Ante Pavelića, ratnog zločinca i suradnika okupatora u Drugom svjetskom ratu, koji je kao prvi čovjek NDH režima izravno odgovoran za smrt desetaka tisuća ljudi. 1996. godine madridsko počivalište ustaškog poglavnika Šuker je pohodio s istaknutim pripadnicima zagrebačkog podzemlja Zoranom Petrovićem Ivicom i Miljenkom Žajom Krojfom.

Kada smo Šukera pitali da se prisjeti tog vremena, dobili smo još jedan njegov univerzalni odgovor na neugodna pitanja: Ne bih se vraćao prošlosti, okrenimo se budućnosti.

Pročitajte više