Surkis zaprijetio Hrvatskoj da leti iz Europe, HNS odgovorio jeftinom politikom

Foto: Cropix / D. Krajač

NA REDOVNOJ godišnjoj Skupštini HNS-a trebalo se dogoditi prihvaćanje prijedloga proračuna, no skup se pretvorio u politički obračun Mamića sa sve razjedinjenijom vladajućom koalicijom. Davor Šuker, HNS-ov predsjednik odmah u startu se isključio i znajući da nije dorastao polemici, opalio alibi kašalj te raspravu "zbog bolesti" prepustio Damiru Vrbanoviću. Njegova skandalozna izjava "glasački listići nam uz ovakvo zajedništvo nisu ni potrebni" prošla je neopaženo uslijed zbivanja koja su uslijedila. Krenimo redom. Najprije pozdravni govor predsjednika  Šukera, uz gutanje slova i krivo imenovanje gostiju skupa, prije svega Grigorija Surkisa, koji je, kao Platinijev "zastrašivač"  izolacijom nogometne Hrvatske, zajedno s "marginalnom grupicom huliganima, odlično "sjeon"  za skupljanje jeftinih političkih poena na HNS-ovom skupu.

> Pročitajte tko to Hrvatskoj prijeti izbacivanjem iz Europe: Ukrajinski torbar čiji brat suce podmićuje krznom činčila

> Skansi napao Mamića: On samo želi da se njegova partija vrati na vlast!

"Jedini interes HNS-a su navijači na tribini i rezultat na terenu. Nosio sam hrvatsku zastavu na svojim leđima nakon najvećih golova, no vjerujte sve činimo da protiv Srbije opet razveselimo našu zemlju sportskim rezultatom. Bez obzira na tragične događaje u Domovinskom ratu pokažimo respekt prema protivniku. Očekujem od svih članova HNS -a da budu dostojanstveni, svojim ponašanjem moramo vratiti uspjeh sportu koje je narušen proteklih godina. Budimo ponosni", rekao je Šuker na otvaranju.

Surkis dva puta ponovio: Na rubu ste izolacije!

Hrabrosti svakako ne nedostaje Surkisu, bivšem predsjedniku ukrajinskog saveza, vlasniku kijevskog Dinama, političaru i jednom od najmoćnijih ljudi zemlje.

On je dobio čast da dođe Hrvatskoj uručiti žuti karton pred isključenje zbog navijačkog vandalizmna. Došao je i osobno, te u ime Michela Platinija, poručiti hrvatskoj Vladi da mora riješiti spomenuti problem. Nakon što je izgovorio imena svih hrvatskih nogometaša od Zebeca do Strinića i kupio uši predstavnika u Skupštini koje je već napalio miris leše janjetine iz susjedne prostorije, Surkis je prešao na stvar. 

Pustite sad Bobana i Prosinečkog, Hrvatska se mora dokazati Europi

"Od srca vam čestitam na sazivanju Skupštine. U naše vrijeme koje leti nadzvučnom brzinom, naš omiljeni sport nadilazi svoja načela i opostaje igra za milijune. Na stranu sada vaši zlatni Boban i Prosinečki, jer zbog opasnih noviteta koji se unose na stadion postoji opasnost udaljavanja Hrvatske iz natjecanja Fife i Uefe. Izvršni odbor Uefe vrlo je zabrinut spoznajom da su utakmica u kojima sudjeluju hrvatske momčadi pune nereda. Navodi se to i u pismu Michela Platinija vašem premijeru. Glavni čimbenik problema je nedostatak odgovornosti od strane Vlade. Nije slučajno Platini poslao poruku vladi, jer Hrvatska mora europskoj zajednici pokazati da ne tolerira vandalizam i diskriminaciju. Samo uz pomoć vlade možemo se nadati da će navijači postati aktivni saveznici vlade u uvođenju reda na stadionima"

Petar Skansi, predstavnik vlasti na HNS-ovom skupu, recpicirao je pismom premijera Zorana Milanovića koji je Platiniju poručio da je "diplomatski neprimjeren". Zaista čudi što Mamić ne vjeruje da su to uistinu premijerove riječi, jer to upravo nalikuje njegovoj retorici proteklih mjeseci.

Skansi Šukeru: Žao mi je što ste bolesni

Također, Skansi se nikako nije mogao pomiriti s gafom na protekloj Skupštini kada je HNS nazvao perjanicom sporta. Danas je dodao da HNS to tek treba dokazati.

Da se vratimo na temu: Vlada načelno, smatra da HNS koji organizira natjecanja, mora za njih preuzeti i odgovornost.

"Žao mi je što ste bolesni predsjedniče Šuker, ali vidim po izrazu vašeg lica da kontrolirate situaciju. Nisam hitio duže govoriti, ali s obzirom da je gospodin Surkis otvorio polemiku, moram odgovoriti. Posebno mi se dopao uvodni govor predsjednika jer je lijep, emotivan i konstruktivan. Nisam očekivao ovu polemiku"

"Vlada je prepoznala važnost borbe protiv nasilja. Vlada i dalje inzistira na provođenju zakona jer je to jedini način rješenja problema. Zato nam je nevjerojatan odnos HNS-a koji prebacuje odgovornost na Vladu"

"HNS je dužan poštovati pravila postupka licenciranja i sigurnosne uvjete na stadionima jer je organizator utakmice dužan osigurati uvjete. MZOS radi prevenciju, provodi akcijski plan mjera edukacije i po njemu se i postupa.

"Cijela Europa se susreće s rasizmom i nasiljem. Fenomen ekspanzije nasilja počesto je povezan s problematikom koje nema veze sa sportom. Ne slažemo se  potenciranjem gospodina Platinija, posebno u svjetlu korupcijskih afera koje potresaju Uefu. Ne slažemo se s tezom da sudbina nogometa ovisi i Vladi, već o HNS-u jer je on organizator natjecanja. Stoga pismo gospodina Platinija predsjedniku Zoranu Milanoviću smatramo diplomatski neprimjerenim!", rekao je Skansi gdje to HNS kiksa:

"Do srpnja 2013. svi klubovi prve lige moraju imati povjerenika za sigurnost i kontrolnu sobu. Do veljače 2014. svi moraju imati sustav videonadzora. Do srpnja 2014. godine svi prvoligaški stadioni moraju imati brojače ulaznica. HNS je to dužan provesti i to smo im poslali u pismu ovaj tjedan"

Sve su to navodi iz pisma premijera, koje je kasnije s adrese MZOS-a stiglo u našu redakciju.

Mamić: Ovo pismo nije pisao Milanović! Ispričavam se Uefi, poručite predsjedniku da hrvatska politika želi uništiti HNS!

Surkis je odlučio replicirati Skansiju, u međuvremenu se telefonski konzultirao s glavnim tajnikom Uefe Intantinom i detaljno ga izvještavao o neposlušnim Hrvatima.

"Ako kažem da sam iznenađen govorom pomoćnika ministra, malo sam rekao. Nadao sam se dijalogu, jer pismo predsjednika Platinija predsjedniku Vlade nije ni trebalo biti u diplomatskom tonu. Pogođen sam ovim što sam čuo. Ako HNS prebacuje svoj problem na ministarstvo, to također nije u redu. No, moram ponoviti, ako se na vašim stadionima budu događali neredi, postavit će se pitanje o sudjelovanju hrvatskih klubova i ekipa u natjecanjima Fife i Uefe. Radi se o mogućoj izolaciji hrvatskog nogometa!"

Zdravko Mamić iskoristio je trenutak slabosti, kako danas na Skupštini, tako i teško izlječivu malaksalost hrvatske vlasti, i otvorio drugi front.

"Surkis je pokazao koliko je Uefi stalo do svoje djece. Ne vjerujem da je premijer Milanović napisao ovo pismo. Jednostavno ne vjerujem, on je nekad bio diplomata u Bruxelessu, ne vjerujem da je napravi ovakav diplomatski gaf. Slažem se sa Skansijem da cijela Europa ima probleme, ali to nam ne može biti opravdanje. Sve što smo do sada imali u suradnji s Uefom bilo je prijateljstvo i zajedništvo, ovakav gaf prema uglednom gostu, ja to jednostavno ne vjerujem. Dinamo je 86 puta kažnjen od strane Uefe u europskim natjecanjima. Ja se kao Hrvat ispričavam Uefi i Platiniju zbog govora koji je prezentiran kao pismo premijera Milanovića. Prije dolaska ove vlasti, smijenjen je Vlatko Marković, a znate li zašto? Jer je politika uplela i sve nas je ovdje htjela maknuti. Ova vlast želi uništiti HNS!" 

"Prenesite Platiniju da ih volimo u Uefi. Hrvatska je nogometna velesila, naši navijači su ponos europske obitelji. Imamo problema s marginalnim grupama koje imaju sve države i nažalost mi u HNS-u imamo problema s politikom. Oni žele ovdje postaviti svoje ljude. Molim vas, ne ostavljajte nas na cjedilu. Nećemo vas osramotiti, ali ne ostavljajte nas zbog te marginalne skupine huligana"

Što je bit Mamićevog "trenutka"?

Jasno, poruka vladi da malo ulaže u sport.

"Što su oni u posljednjih godinu dana dali sportu?, pita se Mamić.

Odgovor je nedavno utvrdila studija MZOS-a: više od dvije milijarde kuna. Puno je to novca da ga se baš - nigdje ne vidi.

Pročitajte više