Sve je spremno za 46. Super Bowl: Patriotsi traže osvetu protiv Giantsa

SVE JE spremno za najveći sportski događaj u SAD-u. Sve oči, u noći s nedjelje na ponedjeljak, bit će uprte u igrače New England Patriotsa i New York Giantsa koji će na Lucas Oil stadionu u Indianapolisu odigrati 46. Super Bowl.

Iste momčadi susrele su se u finalu prije četiri godine kada je Plaxico Burress 35 sekundi prije kraja susreta osigurao pobjedu Giantsima. Tada je završilo 17:14.

Hrvat na Hrvata

Procjenjuje se kako bi 180 milijuna gledatelja diljem SAD-a moglo pratiti susret u kojem će sudjelovati i dvojica Amerikanaca hrvatskih korijena – trener Patriotsa Bill Belichick i napadač Giantsa David Diehl.

Djed i baka Billa Belichicka, koji s Tomom Bradyjem već 12 godina vodi Patriotse, podrijetlom su iz Draganića kraj Karlovca. Ivan Biličić i Marija Baković potkraj 19. stoljeća pobjegli su u SAD, a Billov otac Steve promijenio je prezime iz Biličić u Belichick.

David Diehl, koji broji devetu godinu igranja u NFL-u, ostao je privrženiji Lijepoj našoj nego što je to Belichick. Naime, napadač Giantsa na lijevom ramenu ima istetovirani hrvatski grb, a prošle godine posjetio je i rodno mjesto svojih predaka u Lovreću.

Diehl je veliki obožavatelj Hajduka, a u prilog tome ide i način na koji je proslavio ulazak u finale HNL-a – s visoko podignutim šalom Hajduka. "Div iz Lovreća" prošle se godine i slikao na Poljudu u dresu Hajduka s brojem 66.

Patriotsi traže osvetu

Patriotsi su ove sezone odigrali 16 utakmica, a izgubili su samo tri. S druge strane Giantsi su ostvarili uspjeh od devet pobjeda i sedam poraza. Najveći adut Patriotsa je napad predvođen Bradyjem koji je ove sezone uništavao protivnike pomoću svojih tight endova Roba Gronkowskog i Aarona Hernandeza.

I dok je Patriotsima bolji dio momčadi napad, Giantsima je obrana gotovo pa sve. Pomoću jake obrane redom su pred njima padali Dallas Cowboysi, New York Jetsi, Atalanta Falconse, te Green Bay Packerse – branitelje naslova.

Susret između Giantsa i Patriotsa dobiva na još većoj težini jer u finalu prije četiri godine Giantsi su uspjeli zaustaviti Patriotse u pohodu da osvoje naslov prvaka bez ijednog poraza. Stoga američki mediji već neko vrijeme bruje o velikoj osveti Patriotsa.

Reklama od 30 sekundi košta oko 20 milijuna kuna, na hranu utrošeno 10 milijardi dolara

Ovaj najveći sportski događaj u SAD-u prošle godine pratilo je oko 110 milijuna gledatelja, a čini se da bi ove godine rekord mogao biti srušen. NBC je prodao sav reklamni prostor još u studenome, a cijena reklame u trajanju od 30 sekundi, u poluvremenu Super Bowla, košta nevjerojatnih 3.5 milijuna dolara, preračunato oko 20 milijuna kuna.

Procjenjuje se kako je oko 4.5 milijuna Amerikanaca kupilo novi televizor samo zbog Super Bowla, a za hranu i  "kikiriki i koštice" potrošeno je oko 10 milijardi dolara. Grad Indianapolis očekuje zaradu od oko 500 milijuna dolara.

Utakmica počinje u 18 sati u Indianapolisu, a po hrvatskom vremenu u jedan sat iza ponoći.

Pročitajte više