Sve zbog F1 utrke: Bahrein poslao policiju i na tinejdžere, Anonymous zaprijetio Ecclestoneu

Foto: Screenshot

KAKO se približava vikend i početak utrke VN Bahraina, ponovo jačaju prosvjedi u toj kraljevini protiv Formule 1, čiju će utrku i njene sudionike ove godine štiti dodatnim mjerama (jake naoružane snage i zidovi bodljikave žice) posebno nakon bombaškog napada na bostonski maraton.

>>> Formula 1 u Bahreinu: Simbol stabilnosti ili državne represije?

U nedjelju je u Manami, glavnom gradu, eksplodirala bomba pod automobilom, što je dodatno zaoštrilo odnose među sukobljenim stranama. Većinsko šijitsko stanovništvo prosvjeduje još od početka arapskog proljeća, ali uz pomoć Zapada, vladajuća kraljevska obitelj i dalje je na vlasti. Protivnici režima smatraju kako se novcem od F1 financira i daljnja represija.


Već je početkom tjedna došlo do prvih prosvjeda protiv dolaska F1, a u srednjoj školi u Manami policija je odgovorila bacanjem suzavca na srednjoškolce. Učenici su prosvjedom tražili puštanje iz pritvora svog vršnjaka koji je uhićen dan ranije na prosvjedu protiv održavanja utrke na kojem se skupilo nekoliko stotina ljudi. Upozorili su na novi val nasilja i kršenje ljudskih prava zbog dolaska "oktanskog cirkusa", a poručili su i kako je to "sport za bogate i privilegirane".

Nepoćudnim novinarima zabranjen ulazak u Bahrein

Novinarki iz Monaca vlasti su prijetile ukidanjem dozvole za boravak ako će pisati o incidentima. Britanski mediji pišu kako je najmanje 225 inozemnih novinara dobilo zabranu ulaska u Bahrein proteklih godina jer se tamošnjim vlastima nije dopalo kako su izvještavali o događajima u njihovoj zemlji.

Zatvori su puni djece, žena, liječnika, i svih koji se protive režimu, piše Telegraph. Prošle godine utrka se održala u atmosferi policijskog sata, 300-tinjak osoba je uhićeno, neki su mjesecima sjedili u zatvoru, a na dan utrke jedan je muškarac preminuo od posljedica mučenja.

Britanski političari traže otkazivanje, ali Ecclestone ne želi ostati bez 40 milijuna dolara

U britanskom parlamentu nekoliko je zastupnika potpisalo peticiju u kojoj traže bojkot VN Bahreina jer smatraju da ju vlasti koriste za slanje lažne slike u svijet. Prvi čovjek F1 Bernie Ecclestone odbio je otkazati utrku, a razlog, naravno, leži u 40 milijuna dolara koje Bahrein godišnje plaća Formuli 1 za pravo organiziranja utrke. Utrka u Bahreinu donijela je F1 zaradu od 1,3 milijarde dolara otkako je uvedena 2004. godine.

Umiješala se i "haktivistička" skupina Anonymous, koja je Ecclestoneu zaprijetila napadima ukoliko ne otkaže "krvavu utrku".

Pročitajte više