Svemogućem Phelpsu ipak poraz nakon povratka u bazene

Foto: Guliver image/getty Images

JEDAN od najvećih plivača u povijesti Amerikanac Michael Phelps izgubio je u četvrtak svoj prvi finale nakon što se odlučio vratiti plivačkim natjecanjima, no unatoč porazu pokazao je rivalima da na njega u budućim trkama moraju ozbiljno računati.

Phelps je na izlučnom natjecanju za Nacionalno prvenstvo SAD-a, koje će se održati u kolovozu, u finalu na 100 metara leptir s rezultatom od 52,13 sekundi zamalo izgubio od starog rivala Ryana Lochtea, koji je isplivao 51,93 sekunde.
 
Bilo je to prvo Phelpsovo natjecanje od 2012. godine, kada se povukao nakon što je na Olimpijskim igrama u Londonu dosegnuo rekord od ukupno 18 zlata u karijeri. Phelps je ujutro pobijedio u svojoj kvalifikacijskoj skupini na 100 metara leptir, no u finalu ga je nadmašio Lochte, također plivački as, peterostruki osvajač zlatnih medalja, koji je pobijedio Phelpsa u Londonu na 400 metara mješovito.
 
Phelpsovo vrijeme znantno je slabije od njegova svjetskog rekorda iz 2009. godine od 49,82 sekunde, no još uvijek dovoljno za kvalificiranje na Nacionalno prvenstvo, na kojom može izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu iduće godine u Rusiji.
 
Iako 28-godišnji Phelps još uvijek drži tri svjetska rekorda, nijedan mu se više neće računati u budućim utrkama, jer su isplivani prije nego što je sadašnje kvalifikacijsko razdoblje počelo u lipnju 2013.
 
Ni on niti njegov trener Bob Bowman nisu htjeli otvoreno govoriti o svojim dugoročnim ciljevima, no nisu otklonili mogućnost Phelpsova sudjelovanja na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru.
 
"On se kvalificirao za Nacionalno prvenstvo, a vidjet ćemo što će se tamo dogoditi. Imat će priliku (kvalificirati se za Rio) ako se odluči prihvatiti taj izazov", rekao je Bowman novinarima.

Pročitajte više