Švicarska u albansko-hrvatskoj koprodukciji do Argentine: Shaqirijev hat-trick i Drmićeve dvije asistencije

Foto: EPA

POBJEDOM protiv Hondurasa (3:0) u Manausu u zadnjem kolu skupine E, Švicarska je prošla u osminu finala, gdje je u Sao Paulu čeka Argentina.

Utakmica se igrala u teškim uvjetima: Vlažnost zraka je 88 posto, a travnjak Arene Amazonije standardno očajan.Xherdan Shaqiri odigrao je u teškim uvjetima (vlažnost zraka 88 posto, travnjak Arene Amazonije standardno očajan) veliku utakmicu i "sam pobijedio" Honduras s tri gola, od kojih mu je dva na pladnju poslužio bosanski Hrvat Josip Drmić.

Švicarska je tako u albansko-hrvatskoj režiji došla do pobjede vrijedne osmine finala i to upravo rezultatom koji joj je praktično jamčio prolazak dalje, jer Ekvadoru je nad rasterećenom Francuskom trebala pobjeda od dva gola razlike. Iako je Deschamps postavio kombiniranu momčad, teško je bilo očekivati tako nešto.

Već na samom početku utakmice, vidjeli smo golčinu Bayernovog igrača - uzeo je loptu na desnoj strani, krenuo prema golu odbijajući nasrtaje suparničkih braniča i s 20-ak metara iskosa. ljevicom opalio po lopti koja je završila u gonjem lijevom kutu Valladaresovog gola. Vratar Hondurasa poletio je za loptom, ali nije je mogao uloviti.

Na isteku prvih pola sata, opet Shaqiri. Iako tada nije zabio gol kao što je bio prvi, svakako jedan od najljepših do sada na SP-u, Shaqiri je opet pokazao da je majstor; Bernardez je pogriješio i dao loptu Drmiću na lijevoj strani polovice Hondurasa. Švicarski Hrvat odlično proigrava Švicarskog Kosovara u naletu prema golu. Shaqiri je kao da puca penal, pričekao da golman "odabere stranu", prije nego što ga je lagano savladao.

Švicarska je odmah nakon toga potpuno prepustila loptu Hondurasu i samo čekala posložena u dvije linije na svojoj polovici. S obzirom na veliki rezultatski kapital, ali i na teške amazonske uvjete, sasvim logična odluka. Do kraja poluvremena Honduras će imati loptu u posjedu čak 62 posto vremena, ali nema Xherdana Shaqirija.

U prvih pet minuta nastavka, dvije velike prilike za Honduras: Palacios je ubacio s lijeve strane pred švicarski gol, a Bengtson se na drugoj vratnici bacio naglavačke kako bi zakucao u mrežu, ali za milimetar je promašio loptu.

Bengtson je promašio i drugu priliku: nakon duge akcije njegove momčadi, u trku dobio loptu u kaznenom prostoru. Zaobišao je švicarskog golmana Benaglia i poslao loptu prema praznom golu, ali Rodriguez dolijeće i čisti loptu s crte.

Ubrzo zatim, Mehmedi je poslužio Shaqirija, koji je sam pred Valledarasom, koji odlično izlazi s vrata i ramenom brani Shaqirijev pokušaj da postigne hat-trick.

U 62. minuti sudac je teško oštetio Honduras: Wilson Palacios proigrao je brata Jerryja u kaznenom prostoru, a on je štopao loptu i spremao se pucati na gol, kada ga je Djourou pokosio. Argentinski sudac Nestor Pitana daje svoj prilog očajnom suđenju na ovom SP-u, jer osim što je morao suditi penal, trebao je i zadnjem čovjeku švicarske obrane pokazati crveni karton.

Ali, deset minuta kasnije, Shaqiri zabija svoj i švicarski treći gol. Rodriguez je pronašao Drmića, koji s lijeve strane opet lijepo poslužuje natrčalog Shaqirija, a ovaj prizemnim udarcem postiže hat-trick.

 

Pročitajte više