Talijani puni hvale: Hrvatska policija otkrila pet namještenih utakmica

TUŽITELJ Roberto di Martino posljednjih tjedana pronašao je nove dokaze o namještanju utakmice koji bi u nevolju ovaj put mogli staviti Lazio, Genovu i Lecce. Provjere bankovnih transakcija i zapisa pokazali su da bi te momčadi mogle biti plijen u ovoj fazi istrage.

Nakon što je u prosincu prošle godine prvidene bivši igrač  u Serie B Alessandro Zamperini tužitelj je izjavio: "Ovo je tek početak čišćenja prekrasne nogometne igre", i bio je upravu.
 
Danas Zamperini u skandal o namještanju može još dublje uvući Lazio i Stefana Maurija. Alessandro Zamperini nikada nije zanijekao svoje prijateljstvo s Maurijem. Međutim Mauri neće biti sretan zbog činjenice da je u Zamperinijevom mobitelu pronađeno više od 1.100 poziva samo s Maurijem, a mnogi od njih su bili pred početak utakmica Lazija. Također signal njegovog mobitela je pokazao da je često boravio u trening kampu Lazija prije prvenstvenih utakmica.

Zamperini je pozivao ljude sa  nekoliko različitih kartica. Istražitelji su se fokusirali i na 230 poziva upućenih Samanthi Romano, 27-godišnjoj frizerki. Tko je ona? Istražitelji su utvrdili da je djevojka vlasnika kladionice Gold Bet.
 
Nedavno privedeni bivši Dinamov trener Vinko Šaka osumnjičen je da je organizirao namještanja više utakmica u talijanskom nogometu. Podsjećamo Šaka je pravomoćno osuđen i kao organizator namještaljki u HNL-u. za talijanske vlasti potvrdio je platio nogometašima Carobbiju i Gervasoniju po 50-60 tisuća eura, ali je odbacio ideju da su oni dio udruge. Talijani su Šaku upecali preko telefonskih razgovora sa nogometašima. Carlo Gervasoni snimljen je kako razgovara sa Šakom 2. travnja 2010. godine u 23.28 sati, nakon utakmice između "Brescie" i "Mantove" u Serie B. Domaćini su pobijedili 1:0, a ne s 2:0 kako je to pokušavala namjestiti kladioničarska mafija.

Gervasoni: "Ma ne.... potpuno su u pravu... Molio sam da mi oproste... U pravu su... u smislu da sam jedinu loptu kojom su mogli postići gol upravo ja spasio... Ali učinio sam to misleći da je već ušla! Ma znam... trebao sam ostat miran... ili ju ubacit unutra! To je istina... jer je nakon toga još bilo pola sata... ehhh, vidjet ćemo idući tjedan... pričajmo o nedjelji...", pravdao se tada Gervasoni Šaki.


Tužitelj Roberto di Martino otkrio je tada kako su veliku pomoć u istrazi dobili i od hrvatskih, njemačkih, finskih i turskih istražitelja: "Prisluškivanje telefonskih razgovora koje je provodila hrvatska policija dovela je do otkrića pokušaja namještanja pet utakmica.", izjavio je Di Martino i dodao kako smatra da je mnogo više nogometaša uključeno u namještanje i da se neće zaustaviti na dosad otkrivenim.

Pročitajte više