Talijani sa San Sira: "Hrvati su pljuvali po djeci na tribini ispod njihove i bacali baklje, a mališani su plakali i urlali"

Foto: Guliver Image/Getty Images

"HRVATSKI DIVLJACI i djeca u suzama" naslovl je teksta u jednom od najuglednijih sportskih dnevnika na svijetu, milanskoj Gazzeti dello Sport, sa svjedočanstvima talijanskih sigurnosnih dužnosnika i navijača koji su na utakmici prekinutoj u nedjelju na Meazzi bili oko ili ispod Hrvata.

"Hrvati na San Siru - naoružana i razularena vojska"

"Hrvatski navijači na San Siru izgledali su kao naoružana, ali razularana vojska, koja je terorizirala žene i djecu" podebljavaju talijanske kolege izrečeno o "slavenskim barbarima", nakon čega se nižu svjedoci njihovog divljanja:

Gospođa Donatella Bernasconi detaljno opisuje nezaboravnu traumu: "Sjedila sam na etaži C, sektor 213, gdje su bile i tisuće djece iz škola nogometa, mnogi od njih s roditeljima. Deseci Hrvata koji su se nalazili iznad njih, vrijeđali su ih, pljuvali i bacali baklje i petarde. Djeca su plakala i zapomagala. Skandalozno je ne samo što se Hrvatima to nekažnjeno dopuštalo, nego što su meni na ulazu u stadion uzeli čep od boce, uz objašnjenje kako je opasan predmet."

"Hrvati su po tribinama stadiona hodali s bocama alkohola i limenkama piva, vidljivo pijani"

Ivan Carrozza daje svoju ispovijed: "Hrvati su prije utakmice po tribinama hodali s bocama alkohola i limenkama piva, vidljivo pijani. Kako su to oni na stadion unijeli što su htjeli, dok je osiguranje našim navijačima oduzelo transparent i čepove boca?"

Mauro Ferrara, Interov povjerenik za sigurnost, bio je zadužen za redare na nedjeljnoj utakmici i skida odgovornost sa sebe i podređenih: "Oni mogu napraviti vizualni pregled i otvoriti gledateljima torbe ili vrećice ali pretres može izvršiti samo policija. Čepove s boca oduzimali smo na gornjim tribinama, ali smo ih ostavljali djeci na donjoj tribini."

Usprkos očitim propustima osiguranja na svim razinama, Ferrara još i hvali one koji su morali spriječiti nedjeljne scene sa San Sira: "Uradili smo odličan posao, napunili 15 vreća s pirotehničkim sredstvima oduzetim Hrvatima, koji su na tribinama aktivirali tek destak baklji!"

"Hrvatima smo zaplijenili 15 vreća pirotehnike"


Kako su prokrijumčarili iti toliko? "Očekivali smo šest tisuća Hrvata, ali njih je na stadion došlo čak devet tisuća. Toliko veći broj nemoguće je kvalitetno pretražiti u tako malo vremena. Sigurnost je bila zajamčena svima i naše snage reda pokazale su veliki profesionalizam u veoma teškom okružju."

Luigi Savina, načelnik policije u Milanu, također se hvali plijenom oduzetim Hrvatima: "Prije utakmice uzeli smo im 50 baklji, ali one koje su aktivirali na tribinama San Sira imaju kratak fitilj, manje su i zato ih je lakše sakriti."

Tekst završava napomenom: "Najviše su divljali Bad Blue Boys, zloglasni navijači zagebačkog Dinama, u Italiji već od ranije poznati po velikim neredima prije i tijekom gostovanja kod Milana i Udinesea. Danas je na njihovoj meti Zdravko Mamić, gazda Dinama i najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa. Mnogi hrvatski navijači u Milanu nosili su anti-Mamić majice. Interni sukob s Mamićem i Hrvatskim nogometnim savezom, BBB šire i van granica zemlje, kako bi izvršili pritisak na HNS."

Pročitajte više