Teška, ali zaslužena pobjeda: Hrvatska izbacila Grčku i osvojila prvo mjesto u skupini!

Foto: Aleš Fevzer /Cropix

HRVATSKI košarkaši ostvarili su sedmu uzastopnu pobjedu na Eurobasketu! Protiv Grčke su slavili sa 92:88, izbacili rivale iz natjecanja i osvojili prvo mjesto u skupini.

Mučila se Hrvatska s Grčkom tijekom cijele utakmice unatoč dobroj igri. Oprezne su bile obje strane jer je ulog bio velik, malo je bilo rizika, a razultat se okretao čak 18 puta tijekom susreta.

Bogdanović, Tomić, Ukić i Draper nastavili su igrati u velikoj formi, a najbolji hrvatski igrač na EP-u bio je i junak utakmice. Bogdanović je zabio ključnu tricu za 77:77 za drugi produžetak i s tri koša nastavku pridonio konačnom slomu Grčke.

Hrvatska je i nadskakala protivnika (54-42), a čvrstom obranom zadržala Grke na 35 posto šuta iz igre u regularnom dijelu.

Sve vijesti s Eurobasketa pratite na Indexovoj temi:

 
Prvu četvrtinu igrom koš za koš dobili su Grci, a u drugoj je zabljesnuo Dontaye Draper zabivši sedam poena za bijeg na +4. Do odmora je Grčka još jednom preokrenula, no Tomić je donio koš prednosti na poluvremenu, 36:34.

U trećem periodu Tomić je održao Hrvatsku u igri nakon serije Bourousisa i Spanoulisa, a Ukić pred posljednju četvrtinu donio minimalnu prednost 51:50. Draper, Rudež i Žorić zabijali su za čak +7, ali Spanoulis je odgovorio novom serijom i doveo svoju momčad u šansu za produžetke. Deset sekundi do kraja ukazao se Zisis koji je tricom donio 70:70.

U nastavku se igralo istim tempom, preokret na preokret, Zisis je donio +3 dvadesetak sekundi do kraja, no ovaj put se Hrvatska izvukla tricom Bogdanovića za novi produžetak.


Grcima je stao šut, a Bogdanović iskoristio svoje prilike za 81:77. Rudež je dodao tricu, Bogdanović je zaredao dva promašaja, a Zisis tricom smanjio. Hrvatska je ispustila +6, Bourousis je uspio izjednačiti na ulasku u posljednju minutu, 86:86. Draper se probio do koša za +2, a onda Žorić skinuo s obruča polaganje Zisisa. Bogdanović je pogodio bacanja 18 sekundi do kraja, Zisis je promašio tricu, a Kaimakoglu pogodio svoja za 90:88. Sekunde su bile dovoljne tek da Rudež bacanjima postavi konačni rezultat.

Još je jednom briljirao Bojan Bogdanović sa 22 poena, a odličan je bio i Ante Tomić sa double-double učinkom, 15 koševa i 12 skokova. Ukić je dodao 14, a Draper 13 poena. Kod Grčke je najbolji bio Bourousis sa 21 poenom, Spanoulis je zabio 18, a Zisis i Kaimakoglu po 14 poena.

U četvrtfinalu će Hrvatska igrati protiv Ukrajine, koja je završila četvrta u svojoj skupini.

Hrvatska - Grčka 92:88 (16:17, 20:17, 15:16, 19:20; pr. 22:18)

 

Pročitajte više