Test rezervi i izložba prodajnih eksponata: Jedvaj i Kovačić zaslužili pravu reprezentaciju, ostali se pokazali

Foto: Guliver Image/Getty Images

TROJAC koji mora zamijeniti zaslužnike, te jedna od najljepših akcija za gol otkako je hrvatske reprezentacije, najveći su dobici Šukerovog lova na lovu i Kovačevog davanja jedinstvene prilike igračima koji nastupaju u Koprivnici i Zadru da dodirnu Messija.

Brandonu se isplatilo kockanje ugledom reprezentacije koji je stvarao

Davor Šuker sljedećih dana slavodobitno će se smijati i sam sebi dizati palac: Inkasirao je "pet milijuna kuna" zbog revije s Argentinom na koju je Kovač poslao selekciju HNL-a. Pri tome ga nije previše briga što je prisilio Kovača da javno podijeli igrače na one koji su prvotimci od onih koji su broj, kao i što je Talijanima pred nedjeljni derbi kvalifikacijske skupine za Euro otkrio ne samo sastav, nego i zamjene. Usprkos tome što je protiv jakog argentinskog sastava igrala "C" Hrvatska, London napušta pune kase, ali ne i Kalinićeve mreže.

Ona Romerova zatresla se za neočekivano vodstvo Hrvatske već u 11. minuti, nakon odlične akcije, u kojoj je, bez da su Argentinci dotakuli loptu, od jednog do drugog kaznenog prostora odigrano iz prve za kraj u velikom stilu; Kovačićevo razgrtanje argentinske sredine i odlično Sharbinijevo poentiranje.

"C" Hrvatska barem na pola sata bolja od najbolje

Još prije toga, Milić i društvo nekoliko puta probili su lijevu Ansaldija na lijevom argentinskom boku, koji je tako nastavio s obrambeno neuvjerljivim igrama po kojim smo ga ove jeseni zapazili u Mandžukićevom Atleticu, pa je Kovač logično preko njega tražio put do gola.


Gledajući barem u prvom poluvremenu Hrvatsku slaganu po načelu "dajmo da se prodaju" protiv finalista SP-a, činila se barem nekoliko puta bolja i svakako brža, konkretnija i okomitija od one sastavljene od najboljih i najzaslužnijih. Precizna i opasna prema naprijed, sa sigurnim Kalinićem na golu, Jedvajem koji je ismijavao Di Mariju, dok je defenzivne zadaće sjajno obavljao čak i Anas Sharbini, igrala je bez straha, treme i impresioniranosti jednim od najuglednijih protivnika.

Ali, osim nemoćnog Čopa, kojeg čak i u ovako spojenoj momčadi samo Mamićev kum može postaviti u prvi sastav, ubrzo su se počele nazirati i druge (logične) pukotine ove (pre)kombinirane momčadi, a to je da nije postojao blok u sredini, jer kada je Messi dosegnuo radnu temperaturu, a prljavi Mascherano zaveo strahovladu na centru, pokazalo se koliko teško Badelj i Antolić mogu izvršavati dodijeljene im zadatke.

Marriner je oštetio Hrvatsku, ali i Argentinu

Također, kao i sve momčadi s "ovih prostora", Hrvatska se nakon vodstva protiv jakog suparnika povukla u krilo golmanu, na što je Kovač ljutito tjerao svoje igrače iz samonametnutog bunkera.


Poslije odličnog početka Kovačića i društva, dogodilo se ono što će vam domoljubni urlator i teoretičar sudačke protuhrvatske zavjere s nacionalne televizije uredno prešutjeti; loši sudac Marriner, koji je u drugom dijelu pao na Aguerovo padanje pred Kalinićem i furku argentinskog napadača na potez njegovog bivšeg punca u Meksiku '86, prije toga teško je oštetio i Argentinu, kada nije dosudio očiti penal nad Messijem.

Samo budale i ulizice mogu slaviti poraze

Osim toga, glorificiranje poraza nikad i nikako nije dobro, pa tako ni u ovom slučaju, a toga ćete se svakako idućih dana naslušati i načitati iz "konstruktivnih" medija.

Kovačić, Jedvaj i Vrsaljko moraju u prvu momčad

Oni koje se nakon Argentine definitivno mora istaknuti, ali i promovirati u prvu momčad su Kovačić, koji nastavlja potvrđivati da će biti visoka klasa, zatim Vrsaljko, logični nasljednik Srne, ali ne jednog dana, nego čim prije i prije svih, Tin Jedvaj.

Dječak ima 18 godina, a odigrao je kao da mu je desetak više i naprosto mora biti u najužem krugu seniorske momčadi, a do Eura uigravan za prvu momčad.

Od onih kojih su dobili siću od minutaže vrijedi podsjetiti na Tomečaka, jedno od najboljih rješenja za desno krilo u Kovačevom sustavu 4-2-3-1.

Kovaču, sada je pravi čas za smjenu generacija!

Kovač je propustio izvršiti zamjenu generacija prije Brazila, neka do Francuske ne čeka da mu se igrači sami umirove. Tako se također pokazuje sposobnost i odlučnost trenera. Uostalom, s obzirom da na Euro izravno idu dvije reprezentacije iz skupine, kao i na komotnu situaciju na tablici, te kvalitativni ponor koji Hrvatsku i Italiju dijeli od ostalih suparnika, sada je idealan trenutak za to.

Konačna ocjena je kako Argentina u Londonu nije toliko bila utakmica, koliko "vašar", na kojem se pokazalo nekoliko igrača za bližu budućnost, te par onih kojima se nastojalo pomoći da "riješe egzistenciju".

Pročitajte više