Tko će dobiti dio jackpota: Zagrebački klubovi u borbi za 150 milijuna kuna

ZAGREBAČKI športski savez na današnjoj će redovnoj godišnjoj skupštini donijeti prijedlog proračuna za iduću godinu. S nestrpljenjem se očekuje kako će biti podijeljen 'bogati kolač' od približno 150 milijuna kuna.

"U principu ostaje u okvirima prošlogodišnjeg. Ukupni proračun je 142.635.000 kuna s time da je od toga u našoj nadležnosti približno 132 milijuna. Ostali dio ide preko Gradskog ureda i to za sport djece i mladeži, sport osoba s invaliditetom, sport gluhih i sveučilišni sport", rekao je prvi čovjek ZŠS-a Branimir Bašić. On je u ovoljetnoj predsjedničkoj kampanji najavljivao da će više novca dobiti tzv. 'mali sportovi' nauštrb onih velikih.

"Oni će dobiti više, ali nitko neće biti zakinut. Prema postojećim kriterijima pravilno smo raspodijelili novce i obrazložili savezima kako je raspoređen. Uspjeli smo smanjiti najam prostora i ta sredstva smo ubacili u sport", ističe Bašić.

Svjestan je da će biti nezadovoljnih, ali ne očekuje pretjerano 'vatrenu' skupštinu.

"U principu, prema programu mi ne vidimo da postoji oporba. To je program svih nas zajedno", rekao je Bašić te najavio i rješavanje problema stolnotenisača, kojima su oduzeti prostori u Dvorani 3 Doma sportova.

"To ćemo riješiti tijekom sutrašnjeg dana u razgovoru s predstavnicima Grada. Naš je stav da nitko ne može biti izbačen i sutra ćemo pokušati naći adekvatno rješenje. Za sada će dobiti dvoranu u Utrinama, a naći ćemo još jednu da mogu imati dovoljan broj stolova na raspolaganju", rekao je Bašić.

Zeleno svjetlo za proračun trebaju dobiti i od Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, a Bašić očekuje da tu neće biti problema.

"Ja očekujem da će sve biti u redu, jer s Gradom nemamo nesuglasja i nekakvih suprotnih razmišljanja vezanih za program. On nije usaglašen s njima, ali je napravljen prema njihovim smjernicama i uputama. Proračun je na tom tragu", rekao je Bašić.

Iako je u predsjedničkoj kampanji neizravno podržao Bašićevog protukandidata Tomislava Grahovca, gradski 'ministar sporta' i predsjednik KK Cibona Ivica Lovrić u nedavnom je razgovoru za Media servis najavio da ne očekuje veće probleme oko donošenja proračuna.

"Od izbora novog vodstva Zagrebačkog sportskog saveza mi imamo redovite kontakte s predsjednikom Bašićem. Moj ured ima kvalitetnu i dobru suradnju. Jedno su neke medijske najave, međutim u tom izravnom kontaktu, mi vidimo jednu ozbiljnost koja je na tragu jednog kvalitetnog i dobrog standarda kada je u pitanju zagrebački sport. Osobno, ja tu ne očekujem nikakve posebne radikalne mjere i poteze i oni sigurno nisu stručno opravdani, a mislim da nisu niti provedivi jer osobno mislim da nije vrijeme za neke ekstremne ili radikalne mjere. Mi zajednički radimo s aktualnim vodstvom na poboljšanju i podizanju kvalitete programa javnih potreba u sportu i to ćemo zajednički podržati kada je u pitanju naredna proračunska godina", istaknuo je Lovrić.

Skupština Zagrebačkog športskog saveza počinje u 17 sati u centru Almerija.

Pročitajte više