Tko će sad plaćati desetke milijuna eura za mlade brazilske zvijezde, kad ih tamo više nema

Foto: Index

U RAZGOVORU za Index rijetko viđeni debakl Brazilaca u polufinalu svjetskog prvenstva prokomentirao je nekadašnji izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Mirko Jozić.

"Brazil je prosječna momčad, loše taktički vođena i slabo selekcionirana"

"Jest, bio je to šokantan poraz za svijet nogometa, ali i za mene osobno. Nešto potpuno neočekivano i naizgled bezrazložno. Ispostavilo se da je Brazil uistinu tek prosječna momčad koja se nazivala favoritom natjecanja samo zbog statusa domaćina. Ovako, reći ću vam ukratko što mislim. Momčad je loše taktički vođena, ali prije svega slabo selekcionirana jer su izostali neki igrači koji su apsolutno trebali imati mjesta".

"Scolarijev inat s Fredom, koji je šest utakmica bio igrač manje, nikad neću razumjeti"

"Sada je jasno kako ovaj Brazil nema istinskih zvijezda i kako je trebalo uložiti puno više rada. Što se tiče Scolarija, nerazumljivo mi je kako je jedan tako iskusan i kvalitetan trener napravio toliko pogrešaka. Također ne razumijem njegov inat zbog kojeg su Carioce svaku utakmicu na prvenstvu igrale s igračem manje - Fredom. Sve što je Scolari napravio išlo je na ruku Nijemcima, koji su uz bezopasnog Freda mogli dignuti obranu na 40 metara i pojesti vezni red Brazilaca".

"Što je stručni stožer radio dvije godine s ovom momčadi?"

"Ovakvu blamažu Brazilci jednostavno nisu smjeli dopustiti. Ovaj poraz već ima dalekosežne posljedice za tamošnji nogomet, koji mora u kompletnu rekonstrukciju. Klubovi koji stvaraju igrače moraju podići kvalitetu rada, selekcije i plasmana proizvoda. Brazil je nekada bio uzor nogometne igre koji nitko nije mogao kopirati, a danas je tvrd, spor i neinventivan. Nakon ovakvih predstava postavlja se pitanje što je Scolari radio dvije godine s ovom momčadi."

"Nedopustivo je za brazilski nogomet da u generaciji imaju samo Freda i Joa kao napadače"


"Spomenuti brazilski klubovi nekada su stvarali Pelea, Vavu, Garrinchu, Ronalda, golgetere kojima u svijetu nije bilo premca. Nedopustivo je ovo što im se dogodilo, da u generaciji imaju Freda i Jo-a. Fred je zastarjeli tip igrača koji ni po čemu ne bi smio biti dijelom ove nacionalne selekcije, a o Jo-u uopće neću trošiti riječi. Oni su prava slika Brazila".

"Teško da bi Neymar i Thiago Silva nešto promijenili"

"Thiago Silva i Neymar? Teško je sada reći bi li oni što promijenili, ali činjenica je da su oni autoriteti ove momčadi. Neymar je igrač koji zaokuplja protivnika i daje poletnost ostatku momčadi, dok je Thiago Silva jedan bedem koji daje sigurnost. Nema dvojbe da s njima ili bez njih ovaj Brazil nije ista momčad. Poraz od Njemačke bi se možda i dogodio, ali sigurno ne ovakav."

"Izbornik i njegov tim nisu uspjeli skinuti teret očekivanja nacije s leđa mladih igrača"

"Još je jedna stvar koju moramo uzeti u obzir. Još od prvih utakmica na ovom SP-u, na igračima Carioca primjetan je bio strah, velik grč. Bilo je vidljivo da ne znaju kako skinuti to opterećenje, teret očekivanja da na terenu odgovore na način na koji su sposobni. Brazil nije toliko loš niti je Njemačka toliko dobra. Strah se vrlo lako pretvori u paniku, a onda nastaje košmar. Odgovornost pada na stožer koji nije pomogao igračima da iznesu taj teret".

"Brazilski narod mora promijeniti mentalni sklop, Carioce više nisu svjetski vrh"

"Brazil je danas zaljeven suzama. Ljudi tamo još ne prihvaćaju stvarnost, misle kako je sve loš san. Nažalost po njih, to je istina koja će ih kako vrijeme bude prolazilo sve više proganjati i opterećivati. Scolari će naravno otići, a tkogod dođe imat će iznimno težak posao. Zašto? U razmišljanju Brazilaca uvijek se samo naslov prvaka prihvaća kao dobar rezultat. A sada će doći vrijeme promjena koje moraju prihvatiti, vrijeme u kojem Brazil više nije i neće biti sami svjetski vrh."

"Tko će sada platiti desetke milijune eura za "mlade zvijezde" kad ih u Brazilu nema"

"Pred njima je put kojim je prošla Kolumbija. Nije se ona stvarala šest mjeseci već godinama. Brazilu bi se moglo dogoditi i ono što se sad događa Paragvaju. Renovacija je nužnost, a taj proces jednostavno treba izdržati. Posljedice će biti goleme i na klupski nogomet, jer će nakon ovoga postati jasno da europski klubovi nemaju zašto plaćati desetke milijune eura za mlade brazilske zvijezde, kad njih tamo više jednostavno nema. Neymar je jedan i zato i jest svjetionik.

Pročitajte više