"Tko ne skače, Srbin nije": 15 tisuća ljudi u Beogradu dočekalo zlatne Delfine i srebrne Orlove

VELIKI vikend srpskog sporta doživio je večeras i svoj posljednji čin. Europske vaterpolske prvake i rukometne doprvake u Beogradu je dočekalo 15 tisuća navijača.

Ovacijama "Srbija, Srbija" i "Tko ne skače, Srbin nije" okupljena gomila pozdravila svoje dvije reprezentacije koje su jučer osvojile europska odličja. Vaterpolisti su pobjedom nad Crnom Gorom u Eindhovenu uzeli zlato, a rukometaši u BeoAreni srebro nakon poraza od Danske u finalnom dvoboju. Među slavljenicima se nije našao i treći srpski junak Novak Đoković, koji je nedjelju uveličao svojim osvajanjem Australian Opena u finalu protiv Rafaela Nadala. Đoković se okupljenima trebao obratiti video-porukom, no ona je izostala.

Na -9 celzijevih stupnjeva pred zgradom beogradske Skupštine u 20 sati počela je proslava u čast srpskih sportaša. Prvi su na pozornicu izašli rukometaši, a iza njih vaterpolisti predvođeni izbornikom Dejanom Udovičićem i kapetanom istog prezimena Vanjom koji je u ruci nosio pehar europskih prvaka.

"Naš uspjeh je uspjeh svih vas. Želim svima da ovdje 13. kolovza proslavimo i zlato iz Londona", rekao je izbornik popularnih "Delfina".


Kapetan rukometne reprezentacije i najkorisniji igrač Eura Momir Ilić pokrenuo je pjesmu "Tko ne skače, Srbin nije", a masa ga je pratila. Među rukometašima nije bilo Željka Šešuma, igrača koji je tijekom utakmice s Hrvatskom od strane domaćih navijača pogođen bocom u oko te je i dalje u bolnici. No, i on je dobio pljesak i ovacije publike.

Navijačima se na velikoj potpori zahvalio i junak pobjede nad Hrvatskom u polufinalu golman Darko Stanić: "Ne bismo uspjeli bez vas. Ostvarili smo svoje snove, nadam se da smo vas bar malo usrećili".

Prije dolaska pred Skupštinu, sportaše je ugostio predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Naši sportaši su poslali poruku i cijeli svijet da se ovdje igra najbolji vaterpolo, rukomet i tenis. Zaslužili ste zahvalnost svih građan Srbije. Ovo je definitivno nacija talentirana za sport, više nema dileme. Vaš uspjeh je rezultat i posljedica činjenice da su put uspjeha utabale mnoge generacije prije vas", rekao je Tadić.

Pročitajte više