Tko to Hrvatskoj prijeti izgonom iz Europe: Ukrajinski torbar, čiji brat suce podmićuje bundama od činčile!

Foto: Drago Sopta / Cropix

PREPUCAVANJE ekipe iz HNS-a i jednako "nevinih i neiskvarenih" likova iz UEFA-e, najbolje je gledati s otklonom i ironičnim smiješkom, posebno kada znamo kakvu ekipu iz Rusanove (po novom, iz Hiltona), proziva kakav čovjek.

Složna braća drmaju ukrajinskim nogometom. Otkud nam je to poznato?

Hrihorij (ostatak svijeta zove ga rusizirano Grigorij) Surhis, pri usponu na vrh Uefinog ljudožderskog lanca uspinjao se nadasve sportskim metodama - posezanjem u vlastitu kasu, duboku 15-ak milijardi eura, dok mu je za prljave poslove oko plasmana obiteljskog Dinama (kijevskog) u Ligu prvaka, preko podmićivanja sudaca, bio zadužen brat Ihor.

Najbolji igrač ukrajinskog Dinama je "Igor", kako ga zovu u ostatku nogometnog svijeta i koji zajedno s bratom Hryhoriyem  već 20 godina vlada ukrajinskim nogometom. Kako bi "izbjegli" sukob interesa, podijelili su si teritorij: Igor vlada Dynamom, a Grigorij savezom, iz kojeg je upravo otišao nakon 13 godina, ali je ostao počasni predsjednik. Ogromno bogatstvo stekli su vlasništvom nad kompanijama za proizvodnju i distribuciju električne energije.

Igor Surkis: Devedesetih suca podmićivao bundama i kešom, danas jedan od najuglednijih europskih nogometnih dužnosnika

Ihor Surkis je 1995., prije Dynamove utakmice u skupini Lige prvaka s Panathinaikosom, španjolskog suca Lopeza Nieta pokušao podmititi sa dvije krznene bunde od činčile i 50 tisuća dolara, a Nieto je sve prijavio Uefi. U Nyonu su naravno povjerovali uglednom sucu i Dynamo odmah izbacili iz LP, a njegovo mjesto preuzeo je danski Aalborg, kojeg su Ukrajinci eliminirali u kvalifikacijama. Dynamo je izbačen iz svih europskih kupova i za sljedeće dvije godine, a Ihor Surkis, koji je tada bio glavni menadžer i Vasyl Babiychuk (glavni tajnik) doživotno su izbačeni iz nogometa.

Ipak, Surkis i njegov kolektiv uskoro su pomilovani, pa se Dynamo Europi vratio već sljedeće sezone, a Ihor poslu u voljenom klubu. Od osramoćenih izopćenika, on i njegov brat za desetak godina postat će uvaženi nogometni uglednici, pa je tako Grigorij ušao u Uefin IO, a Ukrajina i Poljska dobile su Euro upravo zahvaljujući bratskim naporima.

Grigorijs Surkis: Priznao da je obilazio sobe članova Uefinog IO prije glasanja o domaćinstvu Eura 2012.

Prije tri godine, Uefa je u Cardiffu pod "čudnim" okolnostima dodijelila organizaciju Eura 2012. Poljskoj i Ukrajini, jer poljska Vlada upravo je bila napravila ono što se nikako ne smije - raspustila vrh saveza zbog niza afera s namještanjem utakmica, a Ukrajina, zemlja bez približno prikladne cestovne infrastrukture i smještajnih kapaciteta za održavanje takvog događaja, pobijedila je ostale konkurente, među kojima zajedničku kandidaturu Mađarske i Hrvatske.

Svjetski mediji prenijeli su tvrdnje Cipranina Spyridona Marangosa, da je Grigorij Surkis, član Izvršnog odbora Uefe, na pet kolega iz IO-a potrošio 11 milijuna eura, zbog čega je ukrajinsko-poljska kandidatura pretekla talijansku i "našu".

"Večer prije glasanja, Tehnička komisija Uefe na zadnje mjesto postavila je Ukrajinu i Poljsku, mi smo bili najbolji. Ali, Surkis je nakon toga obilazio sobe, a ishod smo vidjeli." tugovao je poslije objave o domaćinstvu Vlatko Marković.

Surkis, koji danas prijeti Hrvatskoj europskom izolacijom, potvrdio je noćnu redaljku po sobama glasača: "Bio sam kod  prijatelja iz Uefinog IO-a, ali samo da popijemo koju čašu votke."

Pročitajte više