Trapattoni prošao prvi test: Irska pobijedila BiH, ali ne i oduševila

>Bosna i Hercegovina prva provjera Iraca pred Euro, Trapattoni: "Rekli su mi prijatelji čuvaj se Džeke"

Loše prvo poluvrijeme Irske

McGeady, Walters i Long slomili obranu BiH

Obrana nesigurna, vezni red izgubljen

Obrana Irske predvođena iskusnim 32-godišnjim Richardom Dunneom nije djelovala sigurno. Edin Džeko i Vedad Ibišević su dobili mnoge duele s obrambenim nogometašima Irske, a čak su i bosanskohercegovački nogometaši zaprijetili i iz prekida. Vratar Westwood je, pak, bio mnogo sigurniji od svojih suigrača i nekoliko puta je fantastično reagirao i obranio udarce suparničkih nogometaša.

Vezni red je u potpunosti zakazao. Pola sata Glenna Whelana i Darrona Gibsona nije bilo nigdje. Kasnije se taj dvojac malo probudio, ali nedovoljno budući da u 90 minuta nisu kreirali niti jednu priliku svojim napadačima. Tehnički nisu mogli parirati veznjacima Bosne i Hercegovine, ali su to, očekivano, nadoknadili trčanjem.

Irski bočni igrači odigrali odličnu utakmicu

Irska je najopasnija bila po bokovima. Duff je probijao po desnoj strani, a James McClean po lijevoj. Duff, nogometaš Fulhama, bio je najbolji irski pojedinac u prvom poluvremenu. Nekoliko puta je odlično nadmudrio svoje čuvare i ubacio loptu u kazneni prostor. McCleanu je ovo bio tek drugi nastup za irsku reprzeentaciju, nakon što je u veljači ove godine u debiju protiv Češke odigrao 15 minuta. McClean je 23-godišnji nogometaš Sunderlanda za koji je ove sezone u Premiershipu odigrao 23 utakmice i postigao pet golova. Protiv Bosne i Hercegovine je odigrao dobro, imao je i jedan odličan udarac, ali je Begović loptu izbio u korner.

Aiden McGeady je na poluvremenu zamijenio Duffa i odigrao fenomenalnih 45 minuta. Brz, okretan i prodoran 26-godipnji krilni nogometaš Spartaka iz Moskve bio je najbolji igrač utakmice. Uz nekoliko odličnih udaraca i ubacivanja, upisao je i asistenciju za pogodak Longa.

Trapattoni traži partnera Keaneu u vrhu napada

Robbie Keane odigrao je dobru utakmicu, ali nije imao upotrebljivih lopti. Irski navijači zabrinuli su se nakon jednog starta Dalibora Pandže nakon kojeg je Keane izašao s tenera uz bolnu grimasu na licu. Navijači su odahnuli kada se Robbie vratio u igru.

Keane je sigurno prvi izbor Trapattonija za mjesto u napadu, a za drugo će se boriti Kevin Doyle, Jonathan Walters i strijelac jedinog pogotka Shane Long. Doyle je započeo utakmicu, ali nije briljirao. Nije niti jednom pobjegao svojim čuvarima, a i izgubio je mnoge duele. Zamijenio ga je Walters koji je imao odličnu priliku dovesti Irsku u vodstvo u 73. minuti, ali je njegov udarac zaustavila prečka. Long je u igru ušao umjesto Keanea i pogotkom se nametnuo izborniku. Sva četiri napadača koja su igrala protiv Bosne i Hercegovine su izuzetno opasna u igri glavom.

Irska: Westwood - McShane, Dunne, St. Ledger, Ward - Duff, Whelan, Gibson, McClean - Keane, Doyle

BiH: Begović - Mujdža, Lulić, Jahić, Pandža - Rahimić, Medunjanin, Misimović, Pjanić - Ibišević, Džeko

Pročitajte više