Trener koji je otkrio Mandžu: U Juveu će se preporoditi, nije mu odgovarao Simeoneov boks

Foto: Guliver Image/Getty Images, Hina

MARIO MANDŽUKIĆ zabijao za prvake Hrvatske, Njemačke i Španjolske, a od sada će golove slaviti i u dresu talijanskog prvaka. U Juventus, svoj sedmi klub u karijeri, stigao je iz madridskog Atletica za 19 milijuna eura, a ugovorom se vezao za "Staru damu" do svog 33. rođendana.

Prije točno deset godina Mandžo je napustio svoj prvi klub Marsoniju i prešao u Zagreb, u čijem je dresu sjajnim igrama zaradio poziv Slavena Bilića u reprezentaciju. Ubrzo je za njega zagrizao Zdravko Mamić, a Dinamo ga je kupio za 2 milijuna eura (u paketu s Ivicom Vrdoljakom). Golovima Ajaxu nametnuo se na europskoj sceni i uskoro završio u Bundesligi. Ostalo je povijest, a tko zna kako bi tekla Mandžina karijera da te 2005. trener Zagreba Mile Petković nije nagovorio Dražena Medića da u Kranjčevićevu dovede istinskog nasljednika Ivice Olića, čije je stope Mandžo slijedio dobar dio karijere.

Petkovića će i Mandžo kasnije odrediti kao trenera koji je jedan od najzaslužnijih za njegovu karijeru. Iskusni stručnjak, koji Mandžukićevog oca poznaje još iz njegovih igračkih dana, prvi je upoznao Marijev težak karakter zbog kojega je u karijeri znao doći u sukob i s najvećim trenerima svijeta.

''Daj Bože da Mandžo i u Juventusu bude đilkoš jednako kao što je bio i u Zagrebu, Dinamu, Wolfsburgu, Bayernu i Atleticu. Pogledajte samo taj niz, te klubove. Zar stvarno mislite da bi Mario imao takvu karijeru da je riječ o problematičnom igraču'', rekao je za Index Mile Petković nakon što je Mandžukić i službeno postao Juventusov igrač.

Ćiro ga prozvao "đilkošem", Guardiola ga je trpio samo jednu sezonu

Kažu da se Pep Guardiola u Bayernu samo pet puta zakačio sa svojim nogometašima, a četiri puta povod je bio Mario Mandžukić.

''Već nakon dva tjedna svog boravka u Bavarskoj, Guardiola je cijenio Hrvata zbog trkačkih sposobnosti, borbenosti i pritiska na protivnika. No, njegova je agresija imala i loše strane. Kad god je na treningu došlo do škakljivih situacija, uglavnom je Mandžukić bio u centru pažnje. Guardiola i njegovo osoblje nisu nikad sumnjali u njegovo nogometno znanje, već u karakter'', citat je iz knjige ''Herr Pep'', koju je napisao španjolski novinar Marti Perarnau u suradnji s Guardiolom.
 
Mandžu je u svoje vrijeme, dok ga je trenirao u Zagrebu, Ćiro Blažević znao zvati đilkošem ili lolom, a viđenje Bayernovog trenera samo potvrđuje da Mandžukić, uz neospornu nogometnu genijalnost, ima i poprilično nezgodan karakter.
 
''S Mandžukićem uvijek morate biti na oprezu. Naš je odnos u manje od dva mjeseca od pune podrške i međusobnog poštovanja odjednom prerastao u nešto negativno. Ako bi recimo Gotze dobio prednost, Mario bi postao hladan i nezainteresiran. Teško je bilo s njim raditi, no usprkos svemu i činjenici da između nas nije bilo kemije reći ću da ne postoji napadač koji može toliko raditi, toliko davati sebe i toliko lomiti protivnika. U karijeri nisam imao takvog centralnog napadača'', rekao je svojedobno Guardiola.

"Otkrili" ga Petković i Prosinečki: "Ne čudi me da je danas tu gdje je"

Dok je igrao u HNL-u mnogi su sumnjali u njegov talent, navodno ga je i Hajduk odbio kao neperspektivnog, ali odlaskom u najjače lige svijeta dokazao je svoju kvalitetu.
 
''Cijeli život sam u nogometu, pratim mlade igrače i gotovo nikad nisam vidio nekoga tko se tako lako prilagodio ozbiljnom, seniorskom nogometu kao Mario. Često se zna dogoditi, ne samo u nogometu, nego u i ostalim sportovima, da netko tko je dominirao u kadetskim i juniorskim uzrastima jednostavno ne uspije u prvoj momčadi jer je do tog trenutka dosegnuo svoj maksimum. Mandžo je bio posve opozitan slučaj", kaže nam Petković, koji je uz podršku tadašnjeg direktora Zagreba Roberta Prosinečkog, inzistirao na dolasku Mandže među "Pjesnike".
 
"Nikad u životu nisam vidio da jedan mladi igrač, a Mandžo je tada imao 18, 19 godina kad je došao iz Marsonije kod mene u Zagreb, ima toliku rezervu. I s tehničke i motoričke strane, njemu je bilo svejedno igrao on s juniorima ili seniorima. Već se tada moglo naslutiti da ga čeka fantastična karijera. Čim je došao u Zagreb pokazao je svoj pozitivni bezobrazluk, nije se bojao nikoga niti je nekome priznavao da je bolji. Zato me ne čudi da je danas tu gdje je", dodaje Petković.
 
"Juventusov stil igre je baš po Mandžinom ukusu, nije mogao bolje odabrati"
 
Deset godina nakon odlaska iz Marsonije, Mandžo se ponovo vraća u crno-bijeli dres, ali Juventusov. Stručnjaci su mu predviđaju velik uspjeh u talijanskom nogometu nakon što je u samo par mjeseci postao jedan od najboljih napadača lige u kojoj caruju Ronaldo i Messi.

''Moram pohvaliti i Marija i njegovog menadžera Cvjetkovića što su se odlučili baš za Juventus. Premda je u Atleticu Mario igrao odlično, mislim da stil igre koji Simeone gaji nije bio za Mandžu. Svi mi treneri nastojimo da nam svaki igrač igra u oba pravca, da nam obrambeni igrači jurišaju u napad, a da su napadači prvi defenzivni bedem. Međutim, igra Atletica više je podsjećala na boks, nego na nogomet, i takav stil igre jednostavno izrauba igrača. Mandžo danas nije više toliko mlad, a Juventus je velikan čiji će stil igre biti baš po njegovom ukusu, Nije mogao bolje odabrati", objašnjava nam Petković, pa nastavlja:
 
"Zašto Juventus? Nedavno sam bio gost na jednom kongresu Talijanskog nogometnog saveza, a domaćini su javno priznali da su u krizi, da su na dva svjetska prvenstva ispali već u grupi, da im klupski nogomet godinama tavori u europskom sivilu te da moraju pod hitno nešto mijenjati. Odlučili su raskrstiti sa svojom tradicionalnom, defenzivnom igrom po kojoj su bili poznati te su prihvatili nova svjetska strujanja u nogometu, a to je napadački nogomet. Svaka im čast na toj hrabrosti jer su priznali gdje su griješili te su odlučili iz temelja mijenjati stvari. Kod nas bi se sve to stavilo pod tepih, no oni su odlučili nešto promijeniti i početi graditi temelje iz početka. Zato mislim da će se Mandžo preporoditi u Juventusu, a i da će on Juventusu dati jednu dimenziju više".

 
"Mandži su nakon treninga izvadili vodu iz otečenog koljena, a on mi kaže: Šefe, ne brinite, u nedjelju sam najbolji na utakmici"
 
S druge strane, s Petkovićevim se mišljenjem ne slaže se Dražen Medić, predsjednik i današnji trener Zagreba, kluba u kojem je Mandžo zabljesnuo na hrvatskom nogometnom nebu.
 
''Najprije se moram zahvaliti Mili što ga je skautirao i što je inzistirao na njegovom dolasku. Nikad u životu nisam vidio igrača koji je u tolikoj mjeri crpio svoje kapacitete. Ono što bi Mandžukić znao napraviti graniči s nemogućim. Evo, dat ću vam primjer. U petak za vrijeme treninga otekne mu koljeno. Svaki igrač bi prestao s radom i otišao u ambulantu, a on bi do kraja ginuo na treningu. Nakon treninga mu izvade vodu iz otečenog koljena, a on mi samo kaže:
 
Šefe, ne brinite vi ništa, u nedjelju sam najbolji na utakmici. I tako bude. Takav profil čudesne energije nikad nisam vidio'', rekao nam je Medić te je ponudio svoju dijagnozu razloga zbog čega je Mandžukić odigrao samo jednu sezonu na Vicente Calderonu:
 
''Čast svakome, svačije mišljenje respektiram, međutim, ne slažem se s Milom da igra Atletica nije odgovarala Mandži. Kakvo raubovanje, kakve ozljede? Pa takav stil igre koji njeguje Simeone i je igra koju igra Mandžo. Problem je bio u odlasku, ili kako bih ja to nazvao, izdaji Bayerna".
 
Dražen Medić: Bayern je bio njegova jedina prava ljubav, a ta ga je ljubav izdala
 
 
"Mandžo je kao dijete živio u Njemačkoj i još dok je igrao kod nas govorio je da je za njega san Bundesliga i Bayern. Ostvario je taj san, zaigrao je u Bayernu i bio je jedan od najvažnijih ljudi u osvajanju trostruke krune. I što se dogodi? Dođe Guardiola, trener s jednom posve drugačijom vizijom nogometa, koji ga nije cijenio dovoljno i Mandži se srušio svijet. Svi smo mi krvavi ispod kože, svi mi imamo emocije, no on je cijeli svoj nogomet izgradio na želji i emociji. Jednostavno mu nije bilo jasno zbog čega ga se Bayern, klub kojemu je toliko dao, odriče".
 
"Igrao je on dobro u Atleticu, posebice na početku, no čak i onda je bilo jasno da nema više tog žara u njemu. To razočaranje ga je dotuklo", rekao nam je Medić koji je za Mandžukića 2007. tražio 5 milijuna eura, ali intervencijom gradonačelnika Milana Bandića i Zdravka Mamića, bio je prisiljen pustiti ga za znatno manju svotu.

"Taj transfer je u ono doba, s obzirom na to da je bio unutar HNL-a, bio astronomski", odgovara Medić, a Mariju predviđa veliki uspjeh u Torinu.
 
"Vjerujte mi, Mandžu znam odlično, taj je davao u Zagrebu ne sto, nego tristo posto sebe u svakoj utakmici. U Madridu nije bio pravi. Da se Mandžu pita, on bi bio najsretniji da je u Bayernu i završio karijeru Bayern je bio jedina, prava ljubav, a ta ga se ljubav odrekla, odbacila ga je. Jasno je da se preko noći ne možete ponovo na isti način zaljubiti. U Juventusu će biti drugačija priča. Uvjeren sam da je i on shvatio da se nogomet ne igra samo s emocijama, a stil igre koji Juventus igra posljednjih četiri, pet godina idealan je za njega. Uvjeren sam da će ovo biti sezona Marija Mandžukića", zaključio je Medić. 
 

Pročitajte više