Trener s cigaretom u ustima, naušnicom, tetovažom i gitarom bit će zvijezda ljetnog prijelaznog roka u Rusiji

SLAVEN BILIĆ je potencijalna zvijezda ljetnog prijelaznog roka, uvjereni su Rusi koji hrvatskog izbornika vezuju uz najmanje dvije atraktivne klupe ruskih nogometnih prvoligaša.

Bilić napušta hrvatsku reprezentaciju nakon Eura, to više nije upitno, a o njegovom novom odredištu nagađa se već dvije godine. Slabiji rezultati u posljednjim kvalifikacijama udaljili su ga od uglednih momčadi "liga petice" u koje su ga gurali europski mediji, a sve se više spominje istočno tržište, Ukrajina, Rusija...

Ruski Sports.ru svojim je čitateljima predstavio hrvatskog izbornika kao zvijezdu ljetnog prijelaznog roka koju je htio moskovski Dinamo, a sada je na korak do preuzimanja Lokomotiva. Hrvatski ih je trener zaintrigirao svojom pojavom - "najbolji trener Balkana s cigaretom u ustima, modernom kapom na glavi, naušnicom na jednom uhu, tetovažom na podlaktici i gitarom oko vrata", pišu Rusi.

"U Europi je pušenje normalno. Barem dva igrača u našoj momčadi puše", branio se svojedobno Bilić. Osim na tu, Rusi su podsjetili i na još neke njegove zanimljive izjave poput one "Mogao bih biti lik iz filma Armagedon koji brani Zemlju od meteora", odgovorio je Bilić na pitanja što bi Hrvatska postigla da je Eduardo mogao igrati na Euru.

Nekada je mogao biti bahat prema Englezima...



Podsjećaju i na oštrinu kojom je u danima najveće slave, nakon pobjede na Wembleyju, odgovarao Englezima: "Probudite se! Niste izgubili zbog taktike ni zbog igre s jednim napadače. Jednostavno smo bili bolji od vas!". Engleska, koju je za u vrijeme koketiranja s tamošnjim klubovima, prozvao svojim drugim domom, nije dobro prihvatila njegove komentare nakon Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Tada je Bilić govorio: "Igra Engleske bila je sranje! Nikad nisam vidio momčad s toliko kvalitetnih igrača koji samo stoje u dosađuju se u obrani. Mislim da su tada mogli i osvojiti turnir". Englezima se zbog tih "krivo interpretiranih" izjava morao ispričati, ali ih je drugom prilikom "piknuo" izjavom: "Balkanci su pametniji od Engleza".

Blancu je upropastio SP 1998., a Šeriću zaključio reprezentativnu karijeru

Zanimljivo je vidjeti na koje je sve svjetski poznate igrače Bilić tijekom karijere najviše utjecao.


Laurent Blanc možda je i najpoznatiji primjer. Sadašnjeg francuskog izbornika Bilić je "isključio" na utakmici polufinala SP-a 1998. kada je očito simulirao udarac u bradu i rame zbog čega je Blanc zaradio crveni karton, jedini u svojoj karijeri. Zbog njega je propustio finale s Brazilom.

Bilić je zaključio reprezentativnu karijeru Anthonyja Šerića, podsjećaju Rusi. Australski Hrvat nije bio zadovoljan minutažom i pozicijom na kojoj je igrao, pa se prigovorio izborniku, koji mu je obećao da će ga zvati i staviti u prvu momčad, ali obećanje nije održao.

Već toliko puta opjevani izlazak Darija Srne, Boška Balabana i Ivice Olića također se našao na ovom popisu. Njihovo iskradanje iz hotela i kasnonoćni provod po narodnjačkim klubovima koštali su ih mjesta u momčadi za utakmicu s Rusijom (0:0). Bilić je prvi put pokazao strogost prema svojim izabranicima.

Sljedeći put je strog, možda i prestrog, bio prema Danijelu Pranjiću nakon što mu Bayernov branič nije pružio ruku pri izlasku iz igre na prijateljskoj utakmici s Irskom. Izbacio ga je iz momčadi na nekoliko utakmica.
 
Među trenerima koji su najviše utjecali na Bilićevu trenersku karijeru je i njegov izbornik iz brončane `98. Miroslav Ćiro Blažević, navodi isti izvor. Osim njega, utjecali su i Arsene Wenger i Harry Redknapp s kojima se Bilić sastajao zajedno sa članovima svog stručnog stožera Aljošom Asanovićem i Robertom Prosinečkim.

Gurali su ga na klupu Chelseaja i Evertona, a danas posao traži na Istoku Europe



Zanimljiv je pregled klubova s kojima je Slaven Bilić bio povezivan proteklih godina dok je obavljao izbornički posao. Nakon velikih uspjeha (do 2008.) Bilić je odugovlačio s produljenjem ugovora, a sa svih strana stizale su vijesti o novim klubovima koji bi ga željeli na svojoj klupi. Kako je Engleska tada bila "u modi" nakon pobjede na Wembleyju, najbliži je bio engleskim klubovima od kojih je u nekim i igrao. Spominjali su se West Ham i Everton, te neozbiljnije varijante Newcastle, Chelsea, Fulham... Nakon odrađenog drugog ciklusa ponude su krenule istočnije, najprije Schalke, poljska reprezentacija, Djipro, Bešiktaš, CSKA, moskovski Dinamo, a na kraju Lokomotiva.

Bilić, fašizam i glazba

"Slijedeći očeve korake Bilić je završio Pravni fakultet. Na prvoj godini želio je probušiti uho, ali mu majka nije dopuštala. Dozvolu je dobio tek nakon što je položio jedan težak ispit. Nakon toga se i tetovirao".

Među nogometnim trenerima nema poznatih glazbenika, a kamoli onih koji sviraju na Gibson Explorer gitari, tipu koji je rijedak i u glazbenim krugovima, a od poznatijih koriste ju James Hetfield iz Metallice i Eric Clapton. Posebno je Bilić impresionirao nogometni svijet kada je 2008. uoči Eura napisao i snimio spot za pjesmu "Vatreno ludilo" sa svojim bendom Rawbau.

Posebnu pozornost izazvali su Bilićevi politički stavovi. Engleski je tisak prije tri godine "razotkrio" Bilića zbog slušanja "fašističkih" pjesama Marka Perkovića Thompsona koje često sluša i u svlačionici s igračima prije i nakon utakmica.

Bilić i novac

750,000 funti platio je Karlsruhe Hajduku za Bilića 1993. godine. West Ham ga je otkupio za 1,3 milijuna funti postavši tada najskuplje pojačanje "Čekičara". Između ostalog Rusi navode kako je 2008. Bilić na hrvatskoj klupi godišnje zarađivao 60 tisuća eura, da bi novim ugovorom primanja porasla na 430 tisuća eura. Gotovo milijun eura bila je nagrada Biliću i njegovoj momčadi za nastup na Euru 2008. godine. Pronašli su Rusi i podatak da su milijun i pol funti Bilić, Asanović i Bokšić skupili za pomoć Hajduku.

Za kraj, navedimo još jedan citat hrvatskog izbornika na odlasku: "Uz dužno poštovanje prema ženama, nogomet je najljepša stvar na svijetu".

Pročitajte više