Uefa tražila da se susret nastavi, Albanci odbili, pokrenuta istraga, a ulice Prištine slave

Foto: Gazetablic.com

KVALIFIKACIJSKA utakmica za EURO 2016. u Francuskoj između Srbije i Albanije prekinuta je u 42 minuti nakon što su navijači Srbije uočili iznad terena minijaturni helikopter na daljinsko upravljanje za koji je bila obješena zastava koja simbolizira albanski nacionalistički pokret. Dijelom je sačinjena od službene zastave Albanije, a predstavlja izgled i obrise Velike Albanije.

Nevjerojatne scene: Albanska nacionalistička zastava bespilotnom letjelicom ubačena u teren, igrači se potukli, susret prekinut
 
Nakon toga je nastao kaos na tribinama, ali i na terenu nakon što je igrač Srbije Mitrović uzeo tu zastavu, a u tome su ga pokušali spriječiti igrači Albanije.
 
Uslijedio je opći kaos na terenu, prema izvještajima srbijanskih medija bilo je i udaraca šakama, na teren su uletjeli predstavnici s obje klupe, ali i neki navijači s tribina. Sudac Martin Atkinson je zbog svega u 44. minuti prekinuo susret, situacija se primirila i igrači su se povukli u svlačionice.
Nakon pola sata srpski igrači su se pojavili na terenu, no albanskih nije bilo te nakon još pola sata, odlučeno je da se utakmica neće nastaviti.
 
Srpski mediji javljaju da je Orfi Rama, brat albanskog premijera Edija Rame, uhićen je večeras u VIP loži stadiona Partizana pod osnovanom sumnjom da je organizirao i rukovodio incidentom sa zastavom Velike Albanije poslije kojeg je prekinuta nogometna utakmica reprezentacija Srbije i Albanije.

Kakve će biti sankcije UEFA-e još se ne zna, istraga će biti pokrenuta, a delegat utakmice, Nizozemac Harry Been je rekao:
 
''Poslije svega viđenog, nismo mogli da nastavimo utakmicu. Bilo bi to suludo. Zasada ne mogu još precizno reći tko je i zbog čega je kriv, no ja ću poslati svoje izvješće Disciplinskoj komisiji UEFA-e, a to će isto napraviti i specijalni promatrač za sigurnost''.
 
Srpski Blic javlja da su Albanci inzistirali na da se sve tribine isprazne kako bi nastavili meč. kako im to nije bilo omogućeno, odbili su izaći na teren.
 
Tu vijest potvrđuje i B92, ali i generalni tajnik FSS Zoran Laković te kapetan srpske reprezentacije Brane Ivanović:
 
''Održan je krizni sastanak predstavnika oba Saveza, sudaca i službenih osoba iz UEFA-e. Za vrijeme prekida bili smo u direktnoj vezi s Nyonom odakle je stigla naredba da se meč mora nastavaiti, ali da će se prekinuti ako se ponovi i najmanji incident. Ponavljam, UEFA je tražila da se utakmica nastavi'', rekao je Laković te je dodao:
 
''Igrači i stručni stožer Srbije u tunelu je čekao nastavak, no Albanci su odlučili da nakon svega nisu u stanju odigrati utakmicu''.
 
Na pitanje novinara je li istina da su Albanci uvjetovali povratak na teren pražnjenjem tribina, Laković je rekao:
 
''Bilo je nekoliko opcija za nastavak susreta i sve ćemo pokazati UEFA-i. Sigurno je da će Disciplinska komisija tražiti dodatan materijal, no večeras nećemo sasznati ništa novo od njih. To je sigurno''
 
Čim je odlučeno da se utakmica u Beogradu neće nastaviti, ulice Prištine su proključale. Tisuće ljudi je izašlo na ulice te uz vatromet, udaraljke i uzvike ''Albanija, Albanija'', počeli su slaviti.
 

Pročitajte više