Veliki dan hrvatskog sporta: Sandra Perković i Giovanni Cernogoraz najbolji u 2012.!

Foto: Boris Kovačev / Cropix

DANAS je Veliki dan hrvatskog sporta čiji će vrhunac biti večeras iza 20 sati... Naime, u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb HOO će proglasiti najuspješnije u hrvatskom sportu u olimpijskoj 2012. godini.

Također će se dodijeliti Nagrade Matija Ljubek i trofej Međunarodnog olimpijskog odbora. Inače, Skupština Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) danas je usvojila program javnih potreba sporta državne razine i proračuna HOO-a za 2013. godinu u iznosu od 123.664.354 kn.

"Sportaši ovo su vaši uspjesi, zahvali smo vama, vašim trenerima i Savezima. Čast nam je da su s nama neki ugledni gosti popu predsjednika hrvatskog Sabora, ministru Jovanoviću, Jadranki Kosor te Antun Vrdoljak. Ništa nas ne može ujediniti kao sport i sportska dostignuća. Hrvatska je prepoznatljiva po sportašima i sportašicama, na nama je da tako bude i u budućnosti. Želim vam sreće u novoj 2013. godini", rekao je u uvodu Zlatko Mateša.

"U posljednje četiri godine hrvatski sportaši osvojili su gotovo šest stotina medalja, od toga devet na Olimpijskim igrama. Letvica je postavljena vrlo visoko, nadamo se da ćemo nastaviti takav trend i na sljedećim Olimpijskim igrama", dodao je, nakon čega je uručio posebno priznanje Antonu Vrdoljaku.

"Strašno sam sretan što sam dobio ovu čast. Nije to moje. Niti bi ja bio u MOK-u niti bi bilo ordena da nije kontinuiteta osvajanja medalja na Olimpijskim igrama. Hvala svim hrvatskim sportašima", istaknuo je Vrdoljak.

Nagradu za najboljeg trenera podijelili Rudić, Bučković i Ivančić

Uslijedila je dodjela nagrada...

Hrvatska ženska i muška rukometna reprezentacija dobitnici su nagrade za promicanje Hrvatske u svijetu 2012. godine. Aleksandar Anzur, dopredsjednik svjetske boćarske organizacije, prvi je dobitnik nagrade za životno djelo Matija Ljubek. Marijan Pasarić, legendarni košarkaš Trešnjevke i član stručnog savjeta za žensku košarku dobio je također nagradu kao 80-godišnjak. Sljedeći je slavni vaterpoliski igrač, a kasnije i trener Ivo Trumbić. Hrvatski šahovski savez, "živahni stogodišnjak" također je među dobitnicima, kao i hrvatski atletski Savez.

Nagradu za najboljeg trenera u godini podijelili su Ivan Ivančić, Ratko Rudić te Stjepan Bučković. U izboru su bili još Toni Tomas i Slavko Goluža..."Nećemo stati na ovome. Završit godinu bez poraza čudo je za zemlju od četiri milijuna stanovnika", rekao je Ivan Ivančić.

"Olimpijska bronca je veliki rezultat. Nastavili smo kontinuitet, a to je najvažnije. Sada nas očekuje nastup ne Svjetskom prvenstvu. Imamo kvalitetu, ali treba se puno posložiti za veliki rezultat. Optimist sam. Što se tiče kadra, nastavili smo s pomlađivanjem, uvijek nastojimo kroz turnire uvesti par kvalitetnih mladih igrača", rekao je Slavko Goluža.

Nagradu za najbolju posadu dobio je hrvatski četverac na pariće, koji je u Londonu osvojio srebrnu medalju. U ženskoj konkurenciji dobila je streljačka reprezentacija... Najbolja muška sportska ekipa je hrvatska vaterpolo reprezentacija.. Na koncu, najboljim sportašem proglašen je Giovanni Cernogoraz, a sportašica Sandra Perković..
 

Pročitajte više