Vlajčević uzimao novac od Dinama, a i dalje sudi hrvatskim klubovima

Foto: Hina
 

ČINJENICU da je disciplinski sudac Hrvatske nogometne lige Krešimir Vlajčević od Dinama pozajmljivao novce još 2009. godine, i to javno, s potpisanim ugovorom, za sada institucije hrvatskog nogometa uredno stavljaju pod tepih te ignoriraju.

Vlajčević za Index rekao da nikada nije dobio pozajmicu od Mamića ili bilo koga iz Dinama

Index je kontaktirao Vlajčevića odmah nakon što je prvi put njegovo ime isplivalo u javnost prije dva tjedna. Upitali smo ga može li komentirati te optužbe te je li dobio poziv da se nađe u svojstvu svjedoka u postupku protiv braće Mamić.
 
Na pitanje o pozajmicama kategorički je rekao da nema pojma o čemu se radi, da nikad u životu nije dobio nikakvu pozajmicu niti od Zdravka Mamića, niti od bilo koga iz Dinama, a rekao je i kako zasada nije dobio nikakav poziv da se nađe u ulozi svjedoka..

Vlajčević posudio novac od Dinama u listopadu 2009.

Nogometplus u posjedu je dokumentacije iz istrage koja precizira kad je Vlajčević od zagrebačkog nogometnog kluba uzeo novce. Prema tim dokumentima, novce od Dinama posudio je 5. listopada 2009. godine te je taj ugovor o pozajmici dio istražnog spisa protiv braće Mamić i Damira Vrbanovića. Koliko je točno iznosila pozajmica za sada javnosti nije poznato, a Vlajčević nije spreman niti o tome govoriti.


Iz Hrvatskog nogometnog saveza za sada šutnjom pokušavaju izignorirati činjenicu koja bi u nekom normalnom nogometnom sustavu dovela do trenutne smjene. Na direktan upit Nogometplusa o slučaju Vlajčević te kako će reagirati HNS, glasnogovornik Tomislav Pacak odgovorio je s hrpom floskula:

"Hvala na upitu. Prvo će se utvrditi sve činjenice, iste razmotriti, a potom i donijeti odgovarajuća odluka". To je službeno stajalište nogometnog saveza o utvrđenoj činjenici da je disciplinski sudac primao novce od jednog ligaškog kluba. Ovo da utvrđuju činjenice je odgovoreno 13. srpnja, tako da sad već desetak dana u HNS-u uspješno ignoriraju javno dostupne informacije.

Poslali smo upit i Dinamu, zanimalo nas je je li, i ako jeste, kada je Vlajčević vratio posuđeni novac. Odgovor nismo dobili. Treba napomenuti kako se porezno posudba koja se ne vrati u roku od godine dana računa kao dohodak te bi u takvoj situaciji Vlajčević bio počinio i porezni prekršaj, ako posudbu nije prijavio kao dohodak u poreznoj prijavi.

Zanimljivo je da se na istražnoj dokumentaciji među pozajmicama nalazi više osoba povezanih s Dinamom, a tik uz Vlajčevića, odmah u sljedećem redu, naveden je i Damir Vrbanović, u to vrijeme direktor Dinama. Treba se sjetiti kako je 2009. godine, gotovo točno tri mjeseca prije sporne pozajmice, Vlajčević odbio kazniti Damira Vrbanovića za ono famozno pjevanje "Jebi se jebi Splite" na proslavi titule. Te 2009. godine Vlajčević je i trasirao Dinamu put do titule, jer je u trenutku dok je Hajduk stiskao zagrebački klub na tablici donio odluku o kažnjavanju Splićana zbog spornih papirića "koji su mogli naštetiti nogometašima Dinama na derbiju" (sa nevjerojatnih 200 000 kuna, op.a.). Nakon jedne od najredikuloznijih odluka u hrvatskom nogometu, Dinamo se odlijepio od Hajduka i došao do titule, koja se slavila s "jebi se jebi Splite". 

Vlajčevićevu smjenu već dugo zahtjevaju iz Hajduka, a splitski klub kažnjavao je proteklih sezona na najteže načine, lani sa čak tri utakmice bez gledatelja. U isto vrijeme, redovito je bio blaži prema Dinamu, kao i prema Zdravku Mamiću protiv kojeg nije želio pokrenuti postupak nakon što se potukao s Ivom Begom na tribinama Poljuda. 

Pročitajte više