Vrdoljak: Primorac se u ratu jedini nije odazvao u sportsku četu, a ja sam ga iz Beograda doveo u Hrvatsku

Foto: Hina 

ANTUN VRDOLJAK ima jasan stav oko turbulencija u HOO-u. Počasni predsjednik HOO-a neumorno taj stav i brani. Televizije su cenzurirale snimku njegovog razgovora sa Zoranom Primorcem, ali Vrdoljak kaže da psovki nije bilo. No, očito je da mu se promjene u olimpijskoj kući ne sviđaju. Tvrdi da je Primorac instruirao olimpijce te da je cijelo vrijeme pogledavao u šalabahter. Smatra i da je igrač ministra Željka Jovanovića, s kojim je 82-godišnji Vrdoljak na sudu.

"To između nas se dogodilo izvan skupštine. Ja sam zaključio skupštinu govorom za koji sam dobio najveći aplauz, govorio sam o sportu i olimpizmu. Rekao sam im neka se ostave politike i odu u klubove učiti djecu. S Primorcem sam razgovarao kasnije. Nisam mu rekao nikakve prostote, ne zanima me tko to želi posoliti. Nisam bio zadovoljan kako se Primorac ponašao na Skupštini. Sjedio sam nekih metar i 20 centimetara udaljen od njega i vidio sam da je cijelo vrijeme davao poruke, tko će govoriti. Imamo je sa sobom šalabahter i dizao ih je jednog po jednog. 

"Pitao sam ga Zorane, što ti to treba. Napominjem, nakon Skupštine. Obzirom da ja nisam baš mutav, izletjelo mi je ono za sedam olimpijada. Rekao sam mu samo daj makni se, nije bilo prostih riječi", govori Vrdoljak za Index.

Svi su mi govorili što će ti on sada, gdje je bio kad je grmilo? 

Rekli ste mu da iza njega stoji politika, a on vama da niste potrčali u životu. Odakle ovaj sukob? 

"On danas ipak kaže da sam mu pomogao '96., ali ja sam Primorcu najviše pomogao 1992. godine. Mi smo već osnovali HOO, ja sam organizirao Atletsko prvenstvo u Splitu, ali glavno da on kaže da ne znam trčati. Bio je to malo veći pothvat, ali dobro. Kažu da je hrvatska država stvorena na užas političara, a da su je stvorili dragovoljci i sportaši. Znate kako je krenulo, Petrović i Vranković štrajkali su glađu pred zgradom UN-a na East Riveru, napravili su to na svoju ruku i krenula je opća mobilizacija", prisjeća se potpredsjednik vlade iz '90-te godine geste kojom su hrvatski košarkaši pokazali otpor nasilju bivše države. 

"Oni su se javili u domovinu, ali nismo htjeli da idu na crtu, pa Vrankovića bi prvog pogodilo. Mislili smo da nam više znače vani, u svijetu. Osnovali smo tada sportsku četu, bili su tu i Ivanišević, Cikatić, Šimenc, Rađa, Šuker, ma svi... Postrojili su se u maskirnim uniformama, položili zakletvu, uzeli opremu i krenuli u svijet. Obišli su i hrvatska ratišta. Samo dva bitna sportaša nisu se odazvala, prvi je Zoran Primorac, a drugog ne želim imenovati jer je sada općenacionalni junak. Primorac je nastupao za Partizan, ali želio je na Igre u Barcelonu. Svi su mi govorili, što će ti sada on, gdje je bio kad je trebalo, ali ja sam ga pozvao u našu reprezentaciju"

Nisam bio sklon SPTV-u 

Bili ste ravnatelj HRT-a, vjerujete li da Mateša ima rješenje, odnosno novac za spas SPTV-a?

"Mateša nas uvjerava da može spasiti televiziju, da ima novac. Iskreno nisam bio poklonik SPTV-a,  znam koliko su prijenosi skupi, a pitam vas, tko će gledati taj naš nogomet? Kako ćete komercijalizirati utakmicu Cibalia - Split, neka se nitko ne uvrijedi. No, isto tako je istina da ta televizija prenosi stvari koje nitko ne prenosi, sportove kojih nigdje nema. Stalo nam je do televizije, ali..."

Novac se ipak potrošio. Kako vi ocjenjujete takvu raspodjelu novca? 

"Dok sam bio predsjednik jedan omiljeni trener je govorio da nama treba 4-5 sportova, sve drugo neka financiraju drugi. Jasno prvi je nogomet jer ga je volio predsjednik republike, drugi košarka zbog Mirka Novosela, oko trećeg su se sporili rukomet i vaterpolo... Nije tada bilo skijanja, nije bilo Ante Kostelića, a tko nam je donio medalje? Gdje nam je danas košarka, Cibona gubi 20 utakmica u nizu u Europi. Teško možete znati kada će neki sport donijeti rezultat. No, mi se bavimo krivim stvarima. Za mene nije problem Zdravko Mamić, već prodaja autoceste. Nama u Hrvatskoj ništa nije sveto. Probio sam tunel kroz Velebit, prvi sam povezao Hrvatsku, a Čačić mi se smijao. 

Duže ću ja živjeti, nego što će Jovanović biti ministar. Vidimo se na sudu 

Kazali ste Primorcu da iza njega stoji politika. Ministar Jovanović, s kojim ste na sudu nakon optužbe da ste prodali domaćinstvo Rijeke za MI, za svoje mjesto u MOO-u? 

"Sve je ovo politika Željka Jovanovića. Sjedili smo jednom an večeri, ja on i predsjednik Ivo Josipović. Jovanović je pričao o tome kako će počistiti močvaru i već tada sam mu naglasio neke stvari. Sjećate se da se francuski predsjednik ispričavao u ime francuske ministrice sporta kada je pozvala na red reprezentativce zbog debakla u Južnoj Africi. Nema Jovanović pravo raditi ovo što radi. Njegovo je da brine o dvorani u školama. Nemam mu što reći. On je aktivirao imunitet, a ja sam sutkinji rekao da konzervira slučaj, jer da ću ja sigurno živjeti duže nego što će Jovanović biti ministar. Vidjet ćemo se na sudu"

Pročitajte više