Vučević: Španjolska je mogla i više, igrala je koliko joj je bilo potrebno

ŠPANJOLSKA slavi novi europski nogometni naslov. "Gracias Tricampeones" ili u prijevodu "Hvala trostruki prvaci", naslovi po tamošnjim medijima. Furija se demoliranjem Italije upisala u povijest - prva su momčad koja su uzeli dva europska zlata zaredom, a između toga su još ugurali i titulu svjetskog prvaka.

Svoje mjesto u nogometnim udžbenicima osigurao je i izbornik Španjolaca Vicente Del Bosque, prvi trener koji je osvojio europski i svjetski naslov te Ligu prvaka. Osporavani Fernando Torres osvojio je zlatnu kopačku (tri pogotka i asistencija), a trofej za najboljeg igrača turnira očekivano je ponio veliki Andres Iniesta. Sve to ovu generaciju zasluženo svrstava među jednu od najvećih u povijesti nogometa.

"Po meni je ova španjolska reprezentacija mogla pružiti i još više. Oni su u biti, igrali koliko im je bilo potrebno", rekao je Goran Vučević za Media servis. Nekadašnji igrač Barcelone smatra da su Španjolci, iako su uzeli naslov, bili u dosta slabijem izdanju u odnosu na prošli Euro i Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

"Igrači koji su igrali, bilo je vidljivo da su poprilično istrošeni. Ta reprezentacija nije briljirala na Euru i kad je igrala lošije je pobjeđivala, a u tome i je veličina i snaga te reprezentacije, što bi bilo da su bili pravi tijekom cijelog Eura, onda bi to tek bilo ono pravo", pojašnjava Vučević.

Hrvatski stručnjak na klupi Al Wahde iz Dubaija Branko Ivanković priželjkivao je veći otpor Italije u finalu.

"Naravno, sve su naše simpatije bile kod Talijana zato što su nas iznenadili dosadašnjim igrama, ali Španjolci su u svim utakmicama da su najbolja momčad, koja igra najsigurnije i najkvalitetnije i s ogromnim iskustvom i naravno, kada vas jedna takva momčad uhvati u mlin, onda i jedan takav rezultat nije ništa neobičan", istaknuo je Ivanković.

Nadmoć Furije prepoznala je i UEFA, koja je čak 10 Španjolaca uvrstila u najbolju momčad Eura. Među 23 najboljih, po četvorica su Nijemaca i Talijana, ali nažalost, niti jedan Hrvat. "Ukupno gledano, ovo Europsko prvenstvo nadmašilo je očekivanja", smatra Ivanković.

"Možda su jedno malo razočaranje bile ove utakmice kada je završilo natjecanje po skupinama. Četvrtfinale, čak i polufinale, čak nije bilo na razini kao što su bile utakmice u skupini, gdje je bilo puno više borbe, rizika, atraktivnosti i svega ali sve u svemu, sigurno najjače svjetsko natjecanje, čak i jače nego Svjetsko prvenstvo i Europsko prvenstvo, koje je po meni, jače nego zadnje u Austriji i Švicarskoj", zaključuje Ivanković.

Pročitajte više