Za slučaj Gorica znat će se i u Europskom parlamentu! Zašto ne znaju u DORHU?

RJEŠENJE HOO-a koje smo na Indexu ekskluzivno objavili, a koje poništava odluke IO-a HNS-a te njegove Arbitraže o osporavanju licence HNK Gorica, izazvalo je buru reakcija. Uvijek je intrigantno čuti što o svemu ima reći glavni tajnik HNS-a Zorislav "lege artis" Srebrić.

> Ups! Velika Gorica je - prvoligaš!

> Sveznadar Zorko bez komentara na blamažu s Goricom: Ako vam dam jednostavan odgovor nećete me razumjeti

"Ovdje nema nikakvog skandala. Postupali smo u skladu s pravilnicima".

Autoritativan početak, ali laž odmah u nastavku. Srebrić naime tvrdi da je HOO tek u jednom dijelu poništio HNS-ove odluke, ili preciznije, da je utvrdio kako IO nije meritorno tijelo koje može pobiti licencu izdanu od strane Komisije za licenciranje. Toj Komisiji upravo je IO dao status nezavisnog organa.

"HOO-a koji samo u jednom dijelu poništio odluku IO-a. Prvenstvo je regularno jer je licencu povuklo nadležno tijelo", tvrdi Srebrić.

Presuda HNS-ove Arbitražne komisije stigla tek nakon tri mjeseca

Hm...Podsjetimo se kako je Komisija za licenciranje zapravo oduzela licencu Gorici, nakon što su HNS-ovi pravnici shvatili da IO uopće nema pravnu snagu za takvu odluku, pa je njihovu "silu" trebao opravdati. Tada je Komisija iznenada opozvala licencu koju je izdala nešto više od dva mjeseca prije. Bila je to prvostupanjska odluka na koju se Gorica žalila. Žalba ima suspenzivni karakter, što znači da Gorici odlukom Komisije za licenciranje nije opozvana licenca te da je do konačnog odbijanja žalbe trebala nastupati u prvoj ligi, dakle tijekom prva dva kola.


Kasnilo se i odlukom Arbitraže kao posljednje instance HNS-a u odnosu na žalbu Gorice. Ta presuda stigla je gotovo tri mjeseca od podnošenja žalbenog zahtjeva. "Ja zaista ne znam zašto se nisu sastali na vrijeme", kaže Srebrić.

Odvjetnik HNK Gorica Ivan Brleković ovu je odluku komparirao vrlo slikovito: "To vam je kao da dođete na zagrebački aerodrom i jutarnjim avionom u 9:30 želite putovati za Frankfurt. Iz nekih razloga neopravdano vas ne puste na taj avion, zbog čega vam propada važan sastanak. Vi se žalite nadležnoj instituciji koja donosi pravorijek da vam je neopravdano uskraćen ulazak u avion. Nakon toga, oni koji su vam na aerodromu zabranili let nude vam novi let za Frankfurt, ali sastanak je odavno gotov. Logično je da imate pravo na naknadu štete", kaže Brleković dodajući da je Srebrićeva priča providna i neargumentirana, te se zasniva na pokušaju izvlačenja bilo kakvog opravdanja.

"Prvenstvo nikako ne može biti regularno"

"Kad je u pitanju pobijanje odluka, nedvojbeno je da Vijeće športske arbitraže ne samo da je pobilo, već je poništilo odluku od 20. lipnja 2011. godine, učinilo ju pravno ništavnom i bez ikakvog pravnog učinka. Slijedom toga poništilo je i sve kasnije odluke pojedinih tijela HNS-a kojima se pokušalo opravdati brutalno izbacivanje Gorice iz prve lige. Slijedom toga Gorica je sve vrijeme prvoligaš i još je i danas, zbog čega prvenstvo nikako ne može biti regularno", jasno će Brleković.

Srebrić je, nadalje, poručio kako Gorici neće isplatiti nikakvu odštetu, barem ne u onakvom smislu kakvom to oni traže.

"Budite uvjereni da će oni isplatiti upravo onakvu odštetu kakvu će sud dosuditi. Naravno, ne mislimo se obratiti domaćim sudovima već sportskom sudu CAS u Lausanneu, a njegova je odluka obvezujuća. Uspostavio sam kontakte s trojicom europarlamentaraca i nadam se da će u skoro vrijeme reagirati Odbor za zaštitu ljudskih prava ili neko drugo slično tijelo."

"Postoji i individualna odgovornost, a ne samo kolektivna HNS-a"

Možete li traži i individualnu odgovornost u slučaju Gorice? Što ako se radi o kriminalnim radnjama?

"Mislim da bi i DORH trebao pratiti situaciju i reagirati na nezakonitosti, ali ne znam zašto to do sada već nije napravio. Nije na meni da sudim njihov rad. DORH je dužan pratiti stanje u društvu i reagirati na svaku situaciju za koju smatra da uključuje elemente kaznenog djela. Situacija se u HNS-u može usporediti s onom u HDZ-u. Vjerujem da postoji i individualna odgovornost, a ne samo kolektivna Hrvatskog nogometnog saveza."

Pročitajte više