Za start remi pun šokova: Grci se vratili iz ponora pa promašili penal za ludi preokret!

U PRVOJ utakmici Europskog prvenstva Poljska i Grčka odigrali su u skupini A 1:1 - domaćini su poveli preko Lewandowskog u 17., a u 51. minuti je poravnao Salpingidis. U 44. minuti Sokratis Papastathopoulos je dobio crveni karton, da bi u 70. isključen bio i vratar Poljske Wojciech Szczesny. Minutu kasnije Karagounis je promašio jedanaesterac i do kraja se rezultat nije mijenjao - obje reprezentacije u drugo će kolo s jednim bodom na kontu.

Po jedno poluvrijeme pripalo je Poljacima i Grcima, za pravedni remi na startu Eura. Nošeni s 55 tisuća frenetičnih navijača Poljaci su odlično odigrali u prvom dijelu, kada su propustili kapitalizirati svoju dominaciju i na odmor otići s nekoliko golova prednosti. Grci su, pak, u nastavak krenuli va banque, s igračem manje uspjeli izjednačiti i biti opasnija i konkretnija momčad.

Poljski juriš krenuo je s prvim zviždukom neuvjerljivog španjolskog suca Velasca Carballa, a nakon 200-ak sekundi stigli su do prve velike prigode. Akcija koja je uslijedila nakon ubacivanja iz auta završila je u rukama vratara Chalkiasa (dodavanje Lewandowskog iza leđa suigrači nisu pratili), ali vrlo brzo Poljaci osvajaju loptu, Blaszczykowski se sjurio po desnoj strani, ubacio u sredinu gdje grčka obrana blokira šut Lewandowskog sa sedam-osam metara, na odbijancu je na 20 metara bio Murawski, koji je tukao pod prečku, ali Chalkias je to odbio u korner.

Grčka bunkerčina s dva napadača

Poljski 4-2-3-1 izgledalo je odlično, jer isturenom Lewandowskom vrlo dobro su se pridodavali Blaszczykowski, Obraniak i Rybus, uz podršku razigranih zadnjih veznih Murawskog i Polanskog. Grci su nominalno krenuli s dva napadača (Gekas i Samaras), ali su se od samog početka stisnuli u mišju rupu i pokušavali nešto napraviti iz kontri i polukontri, u kojima je nedostajalo preciznih dodavanja i pravih lopti. Orijentirali su se na dalekometne pokušaje i prekide, a iz jednog takvog umalo su poveli (slobodan udarac gotovo s centra izveo je Karagounis, a Theofanis Gekas pobjegao je svom čuvaru Polanskom i glavom tukao, ali otišlo je metar-dva pored desne vratnice Szczesnyjog. U istoj minuti (12.) na drugoj strani brzo su Poljaci izradili Grke, a Blaszczykowski je idealnu povratnu loptu poslao iznad grede).

Pet minuta kasnije na naplatu je stigao pritisak Poljaka - sjajna akcija, u naslovnoj su ulozi bili igrači Borussije Dortmund - Piszczek i Blaszczykowski su oteli loptu Grcima, ovaj prvi je centrirao u srce šesnaesterca, a sjajnu loptu koja je bježala od vratara Chalkiasa glavom u gol šalje Robert Lewandowski za 1:0!

U 35. minuti dogodio se naoko nebitan detalj, koji će na važnosti dobiti desetak minuta kasnije. Sokratis Papastathopoulos je dobio žuti karton zbog prekršaja na Lewandowskom. Dvije minute kasnije ubačaj iz slobodnjaka s centra, grčki stoperi odbili su prema Perquisu koji je ostao neometan na 10-ak metara od gola, ali je ljevicom tukao izvan okvira nakon što su mu dvojica Grka pohitala u blok. U 41. Blaszczykowski je izborio korner pored zbunjenog Holebasa, Chalkias je na ubačaj iz kuta zaplivao, ali ostalo je 1:0, jer su odbili grčki braniči. I onda, Grčka je potpuno neopravdano ostala s igračem manje.

u jednom klizećem startu Perquis je igrao rukom, španjolski sudac je ostao nijem, a zbog traženja jedanaesterca požutio je i Holebas.

S igračem i pogotkom manje te partijom kakvu su u prvom dijelu pružili Poljaci činilo se da su Grci u bezizlaznoj situaciji, ali Fernando Santos na poluvremenu je povukao potez utakmice - u igru je uveo napadača PAOK-a Dimitrisa Salpingidisa. Poljaci i nisu tako loše ušli u nastavak utakmice, ali presjekao ih je Salpingidisov pogodak u 51. minuti, nakon katastrofalne pogreške Szczesnyjog, koji je očajno reagirao na ubačaj Torossidisa i ponudio grčkom napadaču šansu koja se ne oprašta.

Poljaci se raspali, Grci herojski odigrali u drugom dijelu

Desetorica Grka nosili su se bolje s Poljacima nego kao kompletna momčad u prvom dijelu, pa su bez problema odolijevali jalovim pokušajima domaćina da vrate prednost. Štoviše, u 63. minuti sjajnom dugom loptom su pronašli Samarasa koji je pobjegao poljskoj obrani, ostao sam i mogao birati gdje će pucati, ali se spetljao i traljavo je opalio izvan okvira. Bio je to uvod u ono što će se dogoditi vrlo skoro...

U 69. minuti Salpingidis je bio taj koji je pobjegao obrani Poljske, Szczesny ga ruši i dobiva crveni karton, a Grci priliku za sva tri boda. Umjesto Rybusa poljski izbornik bio je primoran uvesti rezervnog vratara Przemyslawa Tytona koji je obranio jedanaesterac Giorgosu Karagounisu i spriječio totalni preokret.

Samo tri minute kasnije Salpingidis je opet zabio, ali sada mu je opravdano poništen pogodak zbog zaleđa. Pokušavali su domaćini preko kapetana Kube i Lewandowskog, ali oni su ostali usamljeni u pokušajima da zabiju drugi pogodak. Grci su bez većih problema iskontrolirali utakmicu u igri 10 na 10 i zasluženo stigli do boda.

POLJSKA: Szczesny - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Murawski, Polanski - Blaszczykowski, Obraniak, Rybus - Lewandowski

GRČKA: Chalkias - Torossidis, Papastathopoulos, A. Papadopoulos, Holebas - Ninis, Maniatis, Katsouranis, Karagounis - Gekas, Samaras

Sudac: Carlos Velasco Carballo (Španjolska)

Pročitajte više