Zabrana gostovanja na visokorizičnim utakmicama: "Šteta što je navijače ujedinila ova rigidna mjera"

DVA DANA nakon što su predsjednik Udruga prvoligaša Branko Laljak i povjerenik za natjecanje Josip Brezni zatražili zabranu gostovanja navijača na prvoligaškim utakmicama, sastao se Izvršni odbor HNS-a i prihvatio prijedlog. Konačnu odluku treba donijeti policija.

> HNS na bacače baklji baca mreže: Okružit ćemo gostujuće tribine da pirotehnika ne može u teren

> Navijači pokopali hrvatski nogomet

> BBB odgovorili na zabranu gostovanja: Putujemo u Rijeku, a Demone pozivamo na naš Sjever!

> Što to smeta HNS-u, a ne smeta civiliziranoj Europi i Uefi?

Očekivana odluka Izvršnog odbora, koji je jednoglasno prihvatio prijedlog Udruge prvoligaša o aktivaciji točke akcijskog plana za suzbijanje nereda na stadionima koja propisuje ukidanje gostujuće tribine, odnosno zabranu gostovanja navijačima.

"Cilj ovog prijedloga je smanjenje tenzija na nogometnim utakmicama koje su ugrožene, što se protivi zakonskim propisima. Članovi IO-a izrazili su opću zabrinutost ponašanjem na nogometnim utakmicama što dovodi u pitanje i rezultatski aspekt", objasnio je Zorislav Srebrić.

Represivni proces objasnio je Zoran Cvrk, povjerenik za sigurnost HNS-a:

"HNS je prihvatio prijedlog Udruge prvoligaša o zabrani gostovanja i odluku će donijeti tek sutra u dogovoru s ravnateljstvom policije. Ovo je snažna mjera za organizatore, ali i za navijačke udruge. Akcijski plan praktički je već na snazi s odgodnim aktiviranjem ukoliko se dokaže da je došlo do ugrožavanja sigurnosti, stradavanja ili, ne daj bože, tragičnih posljedica. Ovaj prijedlog može imati dalekosežne posljedice ne samo na stadionima i zato apeliramo na klubove da budu u komunikaciji s navijačkim udrugama", poručio je Cvrk svjestan da stadioni nisu jedino poprište navijačkih nereda.

Na sastanku s policijom utvrdit će se koje utakmice do kraja sezone nose titulu visokorizičnih i na njih bi se trebala primijeniti mjera zatvaranja navijačke tribine. Ista situacija vrijedi i za utakmice u Kupu. 

"Apeliramo na navijače da se ponašaju u duhu fair-playja. Nogomet se ne može odvijati na način da je njegov sukus sukob", dodao je Cvrk koji je upoznat s planovima dijela navijačkih udruga koje planiraju svoje kolege ugostiti na domaćoj tribini. Jučer nam je to potvrdio i Danijel Hrnjak, vođa Bad Blue Boysa, najavivši kako su Demoni dobrodošli na njihovu tribinu na narednoj utakmici na Maksimiru.

"Ako će navijači surađivati, to je lijepa stvar. Čak i ako ju je izazvala ova rigidna mjera", tvrdi Cvrk.

Dakle HNS neće pokušati riješiti dubiozu navijača na tribinama? Pretpostavljamo da će se oni ujediniti i u bacanju baklji na teren kako bi prosvjedovali protiv ovakvog tretmana.

"Zašto bi im bilo zabranjeno doći na domaću tribinu? Nije im bilo zabranjeno niti do sada. Razdvajamo ih zbog sigurnosti, no zašto bi utakmica trebala biti poprište sukoba kada već Zakon o eksplozivnim tvarima iz 2000. godine propisuje za aktiviranje baklje na bilo kojem javnom mjestu kaznu od tisuću do pet tisuća kuna. Tribina je samo obaveza više, baklja je općeopasno sredstvo. Je li potrebno podsjećati da je policajac ostao bez oka? Što da baklja pogodi igrača? Situacija je neprihvatljiva za stadione".

Cvrka smo pitali trebaju li dio odgovornosti snositi i zaštitarske tvrtke.

"Oduvijek ističem trostruku odgovornost: organizator - zaštitarske tvrtke - udruge navijača. Ne želimo se dovesti u situaciju da nitko ne želi osiguravati utakmice, no ne smijemo zatvarati oči i moramo reći da pregled na ulazima na stadione nije kvalitetan i ne čini se dovoljno da bi se spriječio unos pirotehnike. Činjenica je da do onog trenutka dok se ne stvori kritična masa javnog mnijenja da je pirotehnika opsna, većih pomaka neće biti. Platili smo 2,5 milijuna eura kazni. Svi se slažu da je baklja opasna stvar, zar da mi dignemo ruku da kažemo da je super? Nije normalno da se utakmice Dinama i Hajduka prekidaju barem dva puta. Zar je takva utakmica regularna? Svjestan sam da represija sama po sebi neće djelovati ali nadam se da ću u dogovoru s ravnateljstvom policije vas novinare pozvati na jedan sastanak, pokazati vam što je zapravo baklja", najavio je Cvrk.

Jeste li kontaktirali navijačke udruge?

"Stalno smo u kontaktu, ali pokušaji da se suzbije pirotehnika nisu urodili plodom, kao što vidite", dodao je Cvrk.

Glavnog tajnika Srebrića upitali smo je li svjestan da veliki broj klubova ne plaća ugovorene obveze prema zaštitarskim tvrtkama i može li to također biti razlog zbog kojeg oni ne obavljaju odgovorno svoj posao. Upravo bi se to trebalo regulirati pravilnikom o licenciranju.

"Klubovi imaju izravnu odgovornost za svoje poslove, ali mi smo im čak predlagali bonuse u slučaju redovnog izvršavanja obveza. Točno je da svoje obveze neki od njih ne ispunjavaju, no tu je ponekad teško razlučiti što je sponzorstvo, a što izravna obveza", rekao je Srebrić.

Zoran Cvrk dodao je kako će s policijom sutra utvrditi opće stanje sigurnosti na stadionima i raspraviti druge aspekte koji utječu na stanje sigurnosti. "U ovu avanturu ne želimo ići bez MUP-a", dodao je.

Pročitajte više