Žestoka kazna za Gaya: Suspendiran na godinu dana i mora vratiti olimpijsko srebro iz Londona!

Foto:Guliver Images/Getty Images

BIVŠI svjetski prvak na 100 i 200 metara, američki sprinter Tyson Gay suspendiran je na godinu dana zbog pozitivnog testa na doping.

Mora vratiti olimpijsko srebro osvojeno na štafeti 4x100 metara iz Londona i brišu mu se svi rezultati od srpnja 2012. godine, otkad je prvi put koristio zabranjenu supstancu. Suspenzija mu je na snazi od 23. lipnja 2013. godine kada mu je test bio pozitivan.

BBC prenosi kako se drugi najbrži čovjek u povijesti na 100 metara natjecanjima može vratiti u lipnju, a imat će i pravo nastupa na budućim svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Mogao je biti kažnjen i s dvije godine, ali mu je kazna ublažena zbog suradnje s Antidopinškom agencijom Sjedinjenih Američkih Država (USADA).

"Zahvalni smo mu što je napravio ispravan potez, povukao se s natjecanja i prihvatio odgovornost te iskreno i u potpunosti surađivao s nama", izjavio je izvršni direktor USADA-e Travis Tygart.

Američki rekorder na 100 metara odmah je izrazio žaljenje nakon pada dopinškom testu prošle godine.

"Poklonio sam nekome svoje povjerenje i bio sam iznevjeren", rekao je Gay, koji je osvojio zlato na 100 i 200 metara te u štafeti 4x100 metara na Svjetskom prvenstvu 2007. godine.

U travnju je, podsjetimo, bivši svjetski rekorder na 100 metara Asafa Powell, čiji je pozitivan dopinški test otkriven na isti dan kao i Gayev, dobio 18-mjesečnu suspenziju.

Pročitajte više