Živković ima loše uspomene s Meksikancima: To je prošlo i svršeno vrijeme, večeras je naše finale!

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRIJE 12 godina Hrvatska je natjecanje na Svjetskom prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji započela porazom od Meksika, suparnika protiv kojeg će večeras (22.00 sati) odigrati odlučujuću utakmicu za plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Boris Živković prije 12 godina bio je kapetan i skrivio je jedanaesterac kojeg je Blanco zabio za pobjedu protiv Hrvatske. Dobio je i crveni karton.

"Izgubili smo i to je već prošlo i svršeno vrijeme. Od toga se ne živi i o tome se ne razmišlja, a reprezentaciji sutra želim sve najbolje, da naprave sve da pobijedimo i prođemo u drugi krug", poručio je Kovaču i društvu Živković u razgovoru za Media servis.

"Obje reprezentacije su mi dobre. Naša je pokazala da ima i znanje i moć protiv Kameruna, pa i protiv Brazila me oduševila. Na kraju vam se sve svodi na jednu utakmicu, a to je ova protiv Meksika. To je nama finale i ako to izgubiš, onda ne vrijedi ništa dobro što si napravio u prve dvije utakmice".

"Ako ne zabijemo rano gol, nervoza će se uvući"

A tako je bilo i te davne 2002. godine. Pobjedom protiv Ekvadora, Hrvatska bi putovala u Seoul u osminu finala. Izgubili smo i nakon bronce iz Francuske, pokunjeni se iz Japana vratili u Hrvatsku. Kako se momčad priprema za tako važan susret?

"Nema tu neke posebne motivacije. To su igrači profesionalci koji igraju u velikim klubovima, kao što smo i mi onda igrali. Nema tu nečeg posebno, svaka je utakmica ista. Igrač i protiv Kameruna i Brazila i protiv Meksika ide s istom željom, s istim žarom jer njima je u glavi samo rezultat i pobjeda. Tako da je nebitna koja je utakmica. Normalno da trener odradi taktički neke stvari jer nisu iste reprezentacije. Svi igraju u drugačijim postavama i sistemima igre", istaknuo je Živković, koji tvrdi da nema neke velike filozofije oko toga kako igrač sam sebe priprema na ovakvu utakmicu.

"On zna što je to, mora istrčati na teren, odigrati najbolje što može i da njegova ekipa pobijedi. A da je mala nervoza - je. Kad vrijeme prolazi, a ti ne zabijaš gol onda se nervoza uvlači među igrače".

Pročitajte više