Životna priča Tima Howarda osvaja: Neuropsihički poremećaj pretvorio je u prednost na golu

Foto: Hina

NOGOMETAŠI SAD-a zaslužni su za jednu od najljepših priča Svjetskog prvenstva, iako su iz domovine ispraćeni uz dosta skeptičnih komentara, prolaskom skupine i sjajnim okršajem protiv Belgije u osmini finala zaslužili su simpatije nacije, ali i ostatka svijeta.

Od brojnih njihovih junaka jedan se ipak ističe, a to je Tim Howard, vratar koji je protiv Belgije upisao 16 obrana te tako postavio novi rekord svjetskih prvenstava u tom segmentu.
 
Američki CNN donio je priču o vrataru Evertona, iznoseći iznenađujuće činjenice o Howardu, među kojima se jedna ipak ističe. Howard, naime, ima Touretteov sindrom, odnosno više motoričkih i jedan ili više glasovnih tikova. Riječ je o vrlo složenom neuropsihičkom poremećaju, većinom genetski izazvanom. 
 
Touretteov sindrom kao prednost
 
Međutim, upravo mu je taj poremećaj, prema vlastitom, svjedočenju, donio neke prednosti u profesionalnom nogometu. "Tek sam sa 18 ili 19 godina shvatio da u pojedinim pokretima reagiram brže od drugih ljudi i da ti refleksi imaju veze s mojim poremećajem, ali tada sam već bio mladi reprezentativac", poručio je.
 
"Tikovi su intenzivniji kako se bliži početak utakmice, ali kada se zakuha ispred mog nosa, mišići me počnu slušati. U karijeri mi je mnogo lopti ispalo iz ruku, ali nijedna zbog tika. Kada se igra daleko od mog gola, dopuštam mišićima da reagiraju po svojoj volji", dodao je o svom poremećaju.
 
"Moj najveći uspjeh je što si nisam dopustio da me Touretteov sindrom ograniči, nego sam nastavio graditi nogometnu karijeru. Mislim da sam pozitivan primjer, osoba koja dokazuje da je Tourett stanje koja vam, usprkos svemu, omogućuje da ispunite snove i da se ne mora doživljavati kao bolest", njegova je poruka svima.
 
Howard je i izrazito pobožan, a i još je jedan od sportaša koji ima brojne tetovaže na svom tijelu. Također, sudjelovao je u jednoj od kampanja PETA-e za zabranu nošenja životinjskog krzna.
 
 
Američki ministar obrane autor je pogotka u Premieshipu
 
Tim Howard se jednom i upisao u strijelce, bilo je to 4. siječnja 2012. godine, udarcem iz svog kaznenog prostora iznenadio je kolegu s gola Boltona. Rekao je da nije tada u potpunosti uživao, iz kolegijalnosti prema posramljenom vrataru: "Nikad ne želite da se to dogodi, nije to lijepo, više je sramotno."
 

 
Karijeru u Premiershipu započeo je u Manchester Unitedu, iz kojeg je nakon četiri godine otišao na Goodison Park, a postao je i zvijezda društvenih mreža nakon izvedbe protiv Belgije. Česte su bile njegove usporedbe s Isusom.
 
Čast mu je iskazana i nadimkom "Američki ministar obrane", a čak su i na stranici Wikipedije pod tim pojmom jedno vrijeme stajali njegovo ime i slika.
 
 

Pročitajte više