Zvijezda mlade reprezentacije za Index prenosi atmosferu uoči Srbije: Želimo postati najtrofejnija generacija!

Foto: Fiba.com

AKO  već niste, za ime Martin Junaković svakako ćete čuti. Mladi play iz Šibenika s košarkaškom U19 reprezentacijom na SP-u u Pragu ide po novu medalju. Zlato već ima, kao jedan od lidera U16 reprezentacije, no ne skriva da želi još jedno.

Sjećamo se da su dvije njegove vezane trice u prvom kolu protiv Srbije preokrenule utakmicu i utabale nam put prema zlatu. Junakovića sm puno puta gledali u dresu GKK Šibenik, a poseban žar u njegovoj igri zapazio je i Neven Spahija. Junaković je na putu prema Ciboni, no najprije treba završiti posao u Poljskoj. Od 18 sati na rasporedu je četvrtfinale, i to baš sa Srbijom.

"Naravno da mi je utakmica protiv Srbije u Baru ostala u sjećanju, bio je to početak mog ozbiljnijeg košarkaškog puta. Kostur ekipe Srbije ostao isti. Na playu je Vasilije Mičić, odličan igrač, a na centrima Milutinov i Janković. Zaista su odlična ekipa i jedini je recept da damo maksimalno, svaki od nas. Fizički i taktički smo spremni, a u polufinale će otićiu ekipa koja u ključnim momentima bude pametnija", javio se Junaković iz Praga i prenio nam dio atmosfere.

"Vrijeme provodimo većinom zqjedno. Ma, stalno smo zajedno osim kad spavamo. Moj cimer je Mislav Brzoja, stalno se družimo kod nekog u sobi, a košarka je uvijek u prvom planu. Amosfera je zaista odlična. Od kada sam dio reprezentativnih akcija, ovo je ekipa koja se najviše drži skupa. Svi smo kao jedan. Možemo uzeti medalju, ma naravno da možemo. Zapravo, želio zlato! Želimo postati najtrofejnija košarkaška generacija"

Kada bi se rezultati barem projicirali i na seniore...

"Zaista ne razumijem razloge stagnacije, ali svima mora biti čast nositi dres. Vjerujem da će Repeša posložiti neke stvari"

Junaković je svjestan da su njegove igre na prvenstvu pod povećalom. Donio je Hrvatskoj pobjedu protiv Litve u posljednjim sekundama, a ne treba posebno isticati kakva je košarkaška mašinerija bila s druge strane terena.

"Zadovoljan sam igrom i minutažom, ali priznajem da je biloi oscilacija. Dobro je što sam se počeo dizati kako turnir odmiče. Idem prema maksimumu koji mogu dati"

Šarić će biti MVP ! Veliki mu je teren na leđima, ali opuštamo ga šalama van terena

Junaković ('94. god, 183 cm) sanja novo zlato oko vrata, tek onda će razmišljati o novim potezima u karijeri. 

"Jasno da mi ovo prvenstvo znači puno u pogledu moje daljnje karijere, ali nemam imperativ da moram odirati savršeno svaku utakmicu. Mlad sam igrač, i to play, a zna se da igrači na toj poziciji nešto kasnije sazrijevaju. Velika je odgovornost, a oscilacije su normalne. O Ciboni još ne želim, koncentriran sam samo na utakmicu sa Srbijom. Puno je toga što mogu popraviti u svojoj igri, nisam ni blizu gotovog igrača i moja je karijera tek na početku"

Vidjeli smo da je živac na terenu, a kakav je izvan košarke?

"Istina, dobro ste vidjeli. No, naučio sam kontrolirati emocije, posebno tijekom posljednje sezone. U svlačionici i izvan košarke sam čista suprotnost, vrlo sam smiren. Najčešće nasmijan, uvijek spreman za dobru šalu. Nadam se i da sam dovoljno hrabar, jer play bez hrabrosti ne može igrati košarku. Mora biti pozitivne ludosti, ali i jasnih granica", odgovara nam ovaj vedar i vrlo realan momak kojem je, kao i svakom Šibenčaninu, životni uzor Dražen Petrović.

Nismo mogli zaobići ni još jednu uzdanicu hrvatske košarke i Krešimirovog grada, Darija Šarića.

"Dario se drži odlično. Veliki mu je teret na leđima, ali rasteretimo ga šalom van terena. Mislim da će do kraja prvenstva bit na velikom nivou i da će na kraju uzeti MVP titulu"

Pročitajte više